Gemeente Meppel


Meppel krijgt economisch meer lucht

04-06-2010 - De gemeente Meppel kan uit de voeten met de gewijzigd vastgestelde Omgevingsvisie Drenthe. Op woensdag 2 juni 2010 heeft de provincie Drenthe besloten extra ruimte voor bedrijven toe te wijzen aan de gemeente Meppel. Hiermee krijgt de gemeente op dit gebied meer economische lucht voor de toekomst. Er is een streep gezet door het scenario waarin Meppel te kampen zou krijgen met ernstige economische ademnood. Het samenspel met de provincie wil de gemeente in het najaar graag vervolg geven op basis van de eerste bevindingen bij het opstellen van een gemeentelijke structuurvisie.

Uit de discussie in de Provinciale Staten bleek dat vrijwel alle fracties van mening zijn dat de oorspronkelijk voorgestelde toedeling van bedrijventerrein onvoldoende is. De in eerste instantie geboden ruimte deed onvoldoende recht aan de sterke positie die Meppel als stedelijke kern inneemt in Zuidwest Drenthe en Noordwest Overijssel. Juist op een moment dat kansrijke perspectieven worden geboden voor verdere economische dynamiek voor Meppel. Te denken valt aan de aanpassing van de A28 in een zesbaans-autosnelweg die binnenkort ter hand wordt genomen, de aansluiting bij knooppunt Lankhorst (A28/A37) die recentelijk is gerealiseerd, de keersluis bij Zwartsluis die wordt aangepast tot schutsluis en de Hanzelijn welke in een afrondingsfase is beland.

Meppel meer dan historische woonstad
In eerste instantie werd Meppel in de nieuwe Omgevingsvisie vooral neergezet als een mooie historische woonstad, waarbij de economische ontwikkeling niet voorop staat. De gemeente Meppel is blij dat uiteindelijk is gekozen voor een perspectief dat economische ontwikkeling voorstaat. Burgemeester Westmaas: "We zijn meer dan die mooie woonstad, zoals Meppel eerder in het omgevingsbeleid werd neergezet. Meppel kenmerkt zich namelijk ook door haar sterke regionale economische bedrijvigheid. De combinatie wonen en werken zorgt voor het kwalitatief sterke leef- en werkmilieu dat ik zo sterk vindt aan Meppel".

Structuurvisie brengt ontwikkelingen in kaart
Meppel zal de komende tijd een structuurvisie opstellen, waarin zij de verdere economische ontwikkeling van de stad in kaart zal brengen. Hierbij worden met name de functionele relaties met andere gemeenten in Drenthe en Overijssel betrokken op het terrein van economie en arbeidsmarkt.
Onderdeel hiervan is een plan voor het havengebied, zodat de haven van Meppel zich kan ontwikkelen tot een moderne en slagvaardige binnenhaven binnen Nederland en Noordwest-Europa. Een ander deel van deze structuurvisie is er op gericht om (deels) verouderde bedrijventerreinen in Meppel een nieuwe impuls te geven. De uitkomsten hiervan kunnen aanleiding zijn om het in de komende jaren totaal aan te ontwikkelen bedrijventerrein opnieuw in heroverweging te nemen. De gemeente Meppel wil dit proces graag samen met de provincie Drenthe gaan doorlopen.

Gedeelde verantwoordelijkheid voor Meppel
Aan de hand van de structuurvisie wil de gemeente graag op constructieve wijze het gesprek met de provincie voeren over de toekomst. De verwachting is dat de gemeente eind 2010 met de provinciale politiek opnieuw van gedachten kan wisselen over de economische toekomst van Meppel. Meppel zal de leden van Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten uitnodigen om dan over de toekomst van de stad in discussie te gaan. Uitgangspunt zal hierbij zijn om gezamenlijk vast te stellen in welke projecten gemeente en provincie samen het best kunnen investeren om nieuwe dynamiek in Meppel tot stand te brengen.