Ministerie van Financiën

Pools en de kansspelbelasting

Nieuwsbericht | 01-06-2010 | Kansspelbelasting

Rond veel belangrijke sportevenementen worden thuis, onder vrienden of kantoorcollega's pools georganiseerd waarbij een klein bedrag wordt ingelegd en een prijs (in geld) wordt uitgekeerd.

Regelmatig wordt gevraagd of de gewonnen prijzen onder de kansspelbelasting vallen. Vanwege het kleinschalige karakter van deze pools en de vrijstelling van EUR 454 per uitgekeerde prijs zal dit meestal niet het geval zijn.

De belangrijkste voorwaarden op een rij:

* Is er sprake van een pool die wordt georganiseerd onder een kleine groep vrienden, collega's of familieleden waar anderen buiten deze groep niet aan mee mogen doen, dan is geen kansspelbelasting verschuldigd.

* Over prijzen met een waarde van EUR 454 of minder hoeft geen kansspelbelasting te worden betaald.

* Bij een prijs van meer dan EUR 454 is echter het gehele bedrag van die prijs belast en moet de organisator van de pool 29% kansspelbelasting inhouden op de prijs en dit bedrag afdragen aan de Belastingdienst.

Uitgebreide informatie over kansspelbelasting is te vinden op de site van de Belastingdienst.
http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/kansspelbelasting/download/

Via de site van het ministerie van Justitie kunt u lezen aan welke voorwaarden organisatoren van voetbalpools moeten voldoen: http://www.justitie.nl/onderwerpen/opsporing_en_handhaving/kansspelen/s portprijsvragen/