Gemeente Veenendaal


Gemeente Veenendaal heeft begroting op orde

Het college van Burgemeester en Wethouders van Veenendaal heeft op 28 mei 2010 de Kadernota 2011-2014 aangeboden aan de gemeenteraad. Het college stelt in de Kadernota een aantal maatregelen voor die resulteren in een structureel sluitende meerjarenbegroting en leiden tot incidentele overschotten in de jaren 2011 tot en met 2013. In totaal is het incidentele overschot in die jaren (afgerond) ⬠5,5 miljoen.

Visie

In de Kadernota beschrijft het college van B&W zijn visie, die aan het te voeren beleid voor de komende vier jaar ten grondslag ligt. De kern van deze visie is het bevorderen van een verantwoordelijke samenleving. Verantwoordelijkheden horen meer bij de burger zelf thuis. De overheid heeft de taak basisvoorzieningen te garanderen en is een vangnet voor degenen die niet zelfstandig in het leven kunnen staan. Degene die zich niet in de maatschappij kan handhaven, wordt niet aan zijn of haar lot overgelaten. Het blijft de taak en verantwoordelijkheid van de gemeente om de kwetsbare mensen in de samenleving de zorg te bieden die ze daadwerkelijk nodig hebben.

Â

Programmaâs

In het coalitieakkoord 2010 â 2014 is sprake van vier nieuwe programmaâs, te weten: Veiligheid, Wijkzaken, Economie en Jeugd. Deze programmaâs bepalen de koers van het beleid van het college in de komende jaren. Extra incidentele middelen ten behoeve van eerder genoemde programmaâs kunnen worden gedekt uit de algemene reserve.

Â

Overschotten

Voor 2011 kent de begroting een overschot van meer dan 2.5 miljoen euro. De jaren 2012 en 2013 vertonen eveneens overschotten van respectievelijk 1.6 miljoen en 1.3 miljoen. Deze overschotten ontstaan door een aanpassing van het beleid op twee hoofdelementen: financiële beleidswijzigingen en inhoudelijke beleidswijzigingen.

Â

Financiële beleidswijzigingen

De financiële beleidswijzigingen hebben betrekking op het realistischer ramen van exploitatiekosten. De investeringen in het meerjareninvesteringsplan zijn tegen het licht gehouden. De financiële beleidswijzigingen leveren â naast grote incidentele voordelen in 2011 tot en met 2013 â een structureel voordeel op van ⬠1.270.000.

Â

Inhoudelijke beleidswijzigingen

Inhoudelijke beleidswijzigingen zijn onder meer gemaakt in het beheer van de openbare ruimte, onderhoud gemeentelijk vastgoed, financiering van de WMO en externe verzelfstandiging van het zwembad. Daarnaast geeft het college uitvoering aan het eerder door de raad genomen besluit dat 50% van de gemeentelijke kosten van sportaccommodaties (exclusief kapitaallasten) gedekt moet worden door de bijdrage van de gebruikers. In totaal leveren deze inhoudelijke beleidswijzigingen een structurele besparing van ⬠1.700.000 op.

Â

Belastingdruk
De tarieven voor 2011 van de diverse gemeentelijke belastingen en overige heffingen worden bij de behandeling van de Programmabegroting voor 2011 door de raad vastgesteld. Ten aanzien van de OZB adviseert het college van B&W om deze in 2011 trendmatig te verhogen met 1%. De afvalstoffenheffing en het rioolrecht blijven conform het bestaande beleid voor 100% kostendekkend. Voor 2011 verwacht de gemeente een daling van het belastingtarief voor de afvalstoffenheffing. In totaliteit zal de belastingdruk van de burger in Veenendaal in 2011 dalen.

Rijksbezuinigingen

De overschotten tot en met 2013 zijn een buffer voor het opvangen van de gevolgen van de Rijksbezuinigingen in die jaren. In verband met de Rijksbezuinigingen gaat het college terughoudend om met het uitgeven van geld. In de Kadernota 2011 zijn de plannen van het Kabinet inzake de mogelijke bezuinigingen op het gemeentefonds voor de komende jaren niet meegenomen. Verwacht wordt dat in het najaar 2010 hierover meer bekend zal worden.

Â
Vervolgproces

In een extra vergadering op 14 juni is er gelegenheid om in te spreken op de Kadernota 2011. De behandeling en vaststelling van de Kadernota 2011 door de gemeenteraad is gepland op 28 juni 2010.