Gemeente Enschede

Wesselerbrink valt in de prijzen!

2 miljoen euro toegekend door ministerie WWI

De minister van Wonen, Wijken en Integratie, Eimert van Middelkoop, heeft gisteren bekend gemaakt dat er voor Wesselerbrink-Noord een bedrag van 2 miljoen euro beschikbaar komt. Dit bedrag is afkomstig uit het zogenaamde "budget 40+ wijken". Een budget van in totaal 60 miljoen over de afgelopen kabinetsperiode. Het geld is bedoeld om wijken die te kampen hebben met achterstanden op het gebied van bijvoorbeeld werkloosheid of schooluitval extra te ondersteunen.

De gemeente Enschede heeft samen met corporatie Domijn, de bewoners van het Bijvank, de basisscholen de Windroos, Het Bijvank en Prins Maurits en allerlei partijen zoals de Sportboulevard, het ROC en Alifa een plan opgesteld voor Wesselerbrink- Noord. Dit plan is eind april ingediend en gepresenteerd aan een speciale commissie onder leiding van Doekle Terpstra. Er werd een bijdrage van 2 miljoen euro gevraagd aan het ministerie en dit bedrag is gisteren volledig toegekend.

Verbetering leefsituatie
Kern van het plan voor Wesselerbrink-Noord is dat er gelijktijdig met de fysieke herstructurering door Domijn activiteiten worden uitgevoerd om de sociaal -economische situatie van bewoners te verbeteren. Een sociaal economisch programma is noodzakelijk voor Wesselerbrink, omdat alleen fysieke ingrepen in de wijk niet volstaan. Er moeten ook sociaal-economische maatregelen getroffen worden. Anders bestaat de kans dat de voordeuren wellicht vernieuwd zijn, maar dat de situaties achter die voordeuren hetzelfde blijven. De wijkvernieuwing biedt mensen een aangrijpingspunt om hun algehele leefsituatie te verbeteren. Sociaal-economische maatregelen versterken de sociale structuur en zorgt bij bewoners voor meer zelfredzaamheid, zelfvertrouwen en meer kansen om deel te nemen in de maatschappij. In de plannen voor Wesselerbrink-Noord zijn projecten opgenomen op het gebied van scholing, werkgelegenheid en ondernemerschap. Maar ook projecten gericht op jongeren, opvoedingsondersteuning en integratie. Een breed programma dus, gericht op de verschillende leeftijds- en bevolkingsgroepen in de wijk.

Opsteker voor Enschede
Wethouder Ed Wallinga is enthousiast over het toegezegde bedrag. "Het is een goed plan, gedragen door de bewoners, corporatie, gemeente en andere instellingen. Gelukkig is dat ook zo beoordeeld door de minister. Hiermee kunnen we direct aan de slag en de wijkvernieuwing die door Domijn wordt uitgevoerd, verbreden met ook een sociale en economische aanpak. Concrete voorbeelden: de inzet van wijkcoaches en de inzet van een ondernemerscoach om mensen met ideeën voor het starten van een eigen bedrijf te ondersteunen. De Sportboulevard Enschede, die jongeren stimuleert actief en gezond te leven. Ook opgenomen in de plannen zijn de talentscouts: oudere buurtbewoners die de talenten van (jongere) buurtbewoners herkennen en verder ontwikkelen. Met deze bijdrage kunnen we alle ideeën die wij hebben voor en met de bewoners van Wesselerbrink-Noord ook werkelijk gaan uitvoeren. Een mooie opsteker voor Enschede!"

Ook Domijn directeur Jan Salverda is blij met de toekenning: "Dit is heel goed nieuws. Naast de fysieke herstructurering die wij als corporatie uitvoeren in de wijk, kunnen we nu ook samen aan de slag om de wijk op sociaal-economisch gebied een krachtige impuls te geven. Voor veel wijkbewoners is dit een mooie kans voor een goed perspectief ."

Geplaatst: 04 juni 2010.

4 juni 2010