NU'91 ziet door het nieuwe AOW-plan problemen ontstaan voor de zorg

04/06/2010 15:08

Nu'91

Verhoging van de AOW- en pensioenleeftijd in 2020 naar 66 jaar is een (politieke) beslissing waar NU'91 inhoudelijk grote vraagtekens bij heeft. En waardoor NU'91 grote problemen ziet ontstaan.

Dit akkoord is gebaseerd op het feit dat het huidige stelsel van voorzieningen, zekerheid en zorg opgebouwd is in een periode van economische en demografische groei. De betaalbaarheid van dit stelsel op lange termijn komt daardoor geleidelijk steeds meer onder druk te staan door maatschappelijke vergrijzing en ontgroening. Verhoging van de AOW leeftijd zou een bijdrage kunnen leveren aan de houdbaarheid van de overheidsfinanciën en zou tevens de arbeidsparticipatie kunnen verhogen.

Op dit moment verlaten veel verpleegkundigen en verzorgenden al voor de leeftijd van 60 jaar het arbeidsproces. Redenen zijn te weinig opleidings- en ontplooiingskansen, werkdruk en fysieke belasting en te lage beloning. Bij langer doorwerken is de kans groot dat meer verpleegkundigen of verzorgenden in de ziektewet of WAO terecht komen.

Woensdag 9 juni is eerst de kiezer aan zet. Daarna zal een nieuw te vormen kabinet zich moeten buigen over de te maken keuzes. NU'91 zal dit nieuwe kabinet te zijner tijd duidelijk laten weten waar de knelpunten zitten voor de zorg.

NU'91 is de grootste beroepsorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland. De organisatie behartigt de beroepsinhoudelijke en beroepsvoorwaardelijke belangen van 24.000 gezondheidszorgers.