Gemeente Bergen op Zoom


Start reconstructie West-Brabantse Waterlinie

Vrijdagmiddag 4 juni is het officiële startsein gegeven voor de herstelwerkzaamheden van het zuidelijk deel van de West-Brabantse Waterlinie. Gedeputeerde Brigitte van Haaften was naar Bergen op Zoom gekomen om de start mee te maken.

En ze mocht hem niet alleen meemaken, de organisatie had bedacht dat ze dat mocht doen samen met de Borgherij. Met een gigantisch kanonschot was de start een feit.

De waterlinie van de vesting Bergen op Zoom tot en met Steenbergen staat bekend als een van de oudste waterlinies van ons land. Vanaf 1628, tijdens de tachtigjarige oorlog, heeft de waterlinie diverse Europese legers weerstaan. Na de val van het Franse keizerrijk in 1814 is de waterlinie in onbruik geraakt. Wethouder Maarten van Eekelen roemde met name door de enorme inzet van wijlen Jan Sinke en zei dat het dankzij het doorzettingsvermogen van Ans van den Berg was dat de herstelwerkzaamheden nu ook daadwerkelijk een feit zijn. Gedeputeerde Van Haaften onderstreepte het belang dat de provincie ziet in het herstellen van de waterlinie. Ans van den Berg van de Vrienden van Fort de Roovere en voorzitter van de Begeleidingsgroep van de West-Brabantse Waterlinie ging onder andere in op de mooie zaken die er te realiseren zijn. Ze wees bijvoorbeeld op de uitkijktoren/informatiecentrum waarvoor de komende periode middelen gezocht moeten worden.

waterlinie beeldbank