Artsen zonder Grenzen

Malawi: meer dan 2,5 miljoen vaccinaties tegen mazelen

04-06-2010

Malawi in zuidoost Afrika is getroffen door de grootste mazelenepidemie in 13 jaar. Samen met de gezondheidsautoriteiten verzorgen teams van Artsen zonder Grenzen mazelenpatiënten en vaccinatiecampagnes. Meer dan 2,5 miljoen kinderen zullen binnenkort zijn ingeënt.

Epidemie

Volgens officiële cijfers zijn inmiddels 9.000 mensen ziek geworden door de epidemie. 44 patiënten zijn overleden. In 23 van de 28 districten is officieel sprake van een epidemie. De ziekte breidt zich nog steeds uit. Artsen zonder Grenzen richt zich op de 6 districten waar de ziekte het hardst toeslaat.

Ziekenhuizen

Samen met het ministerie van Volksgezondheid heeft Artsen zonder Grenzen sinds april 8.106 patiënten behandeld. Onze teams ondersteunen 88 ziekenhuizen en gezondheidscentra, zowel in plattelands- als stedelijke gebieden. De steun varieert van versterken en trainen van medische staf tot donaties van behandelkuren en apparatuur. In het district Blantyre heeft de epidemie ook een gevangenis getroffen. In het complex hebben we een medische post met 15 bedden opgezet.

Mazelen

Mazelen is wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak voor kinderen en adolescenten. De ziekte heeft ernstige bijeffecten en verhoogt de kans op ondervoeding.

Campagnes

Om de epidemie in te dammen, is Artsen zonder Grenzen samen met de gezondheidsautoriteiten een aantal grote vaccinatiecampagnes gestart. De eerste werd gehouden tussen 3 en 18 mei, in de omgeving van de hoofdstad Blantyre. Op de eerste dag vaccineerden de teams van Artsen zonder Grenzen meer dan 50.00 kinderen, zo'n 1.500 per team. In totaal bestreek deze campagne 1,1 miljoen mensen. Binnenkort starten twee andere campagnes, waardoor het totaal aantal gevaccineerde kinderen meer dan 2,5 miljoen zal bedragen. Op 12 juni komt daar nog een campagne voor 400.000 mensen bij.

Meer mensen en middelen

In totaal zijn nu 1.300 medewerkers van Artsen zonder Grenzen ingezet bij de campagnes, de meesten van hen uit Malawi. Toch zullen nog meer mensen en middelen nodig zijn om deze zorgelijke epidemie de baas te worden en meer sterfgevallen te voorkomen.

Regio

Niet alleen Malawi is getroffen door de epidemie. Ook Mozambique, Zuid-Afrika, Swaziland, Zambia en Zimbabwe melden een stijging in het aantal mazelenpatiënten. De teams van Artsen zonder Grenzen volgen de ontwikkelingen en ondersteunen de autoriteiten waar nodig.