Gemeente Lansingerland

Lansingerland wint cadeau Lentebloei
lentebloem

De gemeente Lansingerland is één van de 15 winnende gemeenten van het cadeau Lentebloei.

Dit cadeau, bestaande uit 15.000 bloembollen, wordt door de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) ter beschikking gesteld aan 15 gemeenten. De gemeente Lansingerland diende gezamenlijk met een afvaardiging van de bewoners een plan in waarbij het Buurtschap Kruisweg in Bleiswijk deze prijs kon winnen.

Ontwikkelingen
Voor het Buurtschap Kruisweg is gekozen omdat dit gebied te maken heeft met veel ontwikkelingen in de nabije omgeving. De laatste jaren hebben hier diverse vernieuwingen plaatsgevonden.Â

Aanvullende redenen
In het plan werden naast de vele ontwikkelingen in de omgeving van het gebied nog wat aanvullende redenen genoemd waarom juist dit gebied in aanmerking zou moeten komen:

* De Kruisweg wordt dit jaar door de gemeente Lansingerland opgeknapt (herinrichting). De bloembollen zijn hierbij een goede aanvulling.
* De bewoners kennen een grote saamhorigheid en zijn trots op het gebied waar zij wonen.

* De bewoners hebben al 65 jaar een actieve buurtvereniging en vieren dat dit jaar, in juni.

* De bewoners blijven vanuit hun geïsoleerde ligging ook de voordelen zien.

Het idee van beplanting
De bewoners hebben zelf, eveneens in overleg met de gemeente, het idee van beplanting opgegeven en schetsmatig weergegeven op tekeningen. In grote lijnen komt dit neer op het beplanten met bloembollen van:
* de berm ten oosten van de Kruisweg, 800 m. lang, en 2 m. breed
* de Voorlaan, ingang Kruisweg centrum, 50 m. lang, en 2 m. breed
* een drijvend object, in de driesprong ( water ) 4 m x. 4m
* een afbakening van parkeerstroken, bakken van 2 m. en daarvan 8 stuks.

Tot slot
Het feestelijke cadeau Lentebloei is zowel door de bewoners van de Kruisweg als medewerkers van de gemeente Lansingerland met veel enthousiasme omarmt waardoor het maken van een plan met de motivatie in relatief korte tijd tot stand is gekomen. Het is een goed voorbeeld van burgerparticipatie.
Â