Belgische Federale Overheid



BIVV publiceert ongevallenstatistieken

Datum: 04 juni 2010

Voor de voorbereiding, sturing en evaluatie van het verkeersveiligheidsbeleid zijn cijfers over verkeersongevallen, slachtoffers en probleemgedrag een onmisbaar instrument. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) doet hiervoor een beroep op de Verkeersveiligheidsbarometer enerzijds en op de uitgebreide analyse van de ongevallengegevens door het Observatorium voor de Verkeersveiligheid van het BIVV anderzijds.

Verkeersveiligheidsbarometer

De Verkeersveiligheidsbarometer biedt snelle cijfers gebaseerd op de registratie door de lokale en federale politie van het aantal doden en gewonden bij letselongevallen. De barometer maakt het mogelijk om de algemene evolutie van de ongevallencijfers op de voet te volgen. Naast informatie over de evolutie per gewest omvat de barometer ook data over ongevallen met vrachtwagens en over weekendongevallen.

De Verkeersveiligheidsbarometer is gebaseerd op een vergelijking van twaalf maanden. De barometer van maart 2010 vergelijkt de cijfers voor de periode april 2009 - maart 2010 met die van de voorgaande periode (april 2008 - maart 2009).

De barometer van maart 2010 leert ons dat het aantal doden ter plaatse sinds enkele maanden een licht dalende tendens kent (-1,3 % in vergelijking met het jaartotaal van maart 2009). Ondanks deze positieve evolutie zijn er een aantal blijvende probleempunten zoals het grote aantal verkeersdoden tijdens de weekends.

Observatorium voor de Verkeersveiligheid

Om het verkeerveiligheidsbeleid te kunnen sturen en evalueren, zijn de snelle cijfers van de Verkeersveiligheidsbarometer alleen niet genoeg. Er is nood aan een meer diepgaande analyse. Daarom werd twee jaar geleden het Observatorium voor de Verkeersveiligheid gecreëerd binnen het BIVV.

Het Observatorium heeft als taak om kwantitatieve gegevens over ongevallen, verkeersgedrag en beleidsmaatregelen te verzamelen en te analyseren om verkeersveiligheidsindicatoren te ontwikkelen. Het Observatorium legt zo de basis voor objectieve onderzoeksgegevens waarop de Federale Commissie voor de Verkeersveiligheid zich baseert bij het formuleren van haar aanbevelingen aan de overheid.

Het Observatorium heeft zopas de analyse van de ongevallengegevens van 2008 afgerond en gepubliceerd in het jaarrapport 'Statistieken verkeersveiligheid 2008'. Deze analyse is gebaseerd op de data die de FOD Economie eind vorig jaar ter beschikking stelde, vervolledigd met de cijfers van Assuralia.

Meer informatie over de Verkeersveiligheidsbarometer vindt u op de website van het BIVV.

Raadpleeg het jaarrapport 'Statistieken verkeersveiligheid 2008' op de website van het Observatorium voor de Verkeersveiligheid van het BIVV. (pdf, 259 p. - 5,2 MB)
Zie het origineel