CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Mythe ontzenuwd: Joden stemmen amper PVV

vr 04-06-2010

Na alle anekdotische artikelen over 'de Joodse stem' ontzenuwt het NIW nu met een behoorlijk onderzoek de mythe dat zoveel Joden PVV zouden stemmen. Het tegendeel blijkt waar. Begin 2009, terwijl de PVV enorm groeide, sprak maar 2 procent van een representatieve steekproef van Joods Nederland een voorkeur uit voor die partij. Dat gold ook voor jongeren. VVD was de grootste partij en precies 50% kiest links van het midden (incl. D66). Dit bleek uit een nog niet gepubliceerd onderzoek van het NIDI in opdracht van JMW. De cijfers over politieke voorkeur zijn vast vrijgegeven aan het NIW.
De uitslag is te zien door op de kleine afbeelding van de grafiek hierboven te klikken. De cijfers, deze week te vinden in het NIW, komen uit een onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI). NIDI deed in opdracht van Joods Maatschappelijk Werk (JMW) in de eerste helft van 2009 demografisch onderzoek onder mensen met een Joodse achtergrond in Nederland. Het ging om een herhaling van het demografisch onderzoek uit 1999. Aan het onderzoek deed een representatieve groep van bijna 700 mensen mee (de totale groep werd geschat op 43.000 personen). De Israelstandpunten van de partijen lijken geen grote rol te spelen bij de politieke voorkeur binnen de steekproef.

Het NIW: "De grote vraag die velen heeft bezig gehouden is uiteraard de vermeende grote Joodse PVV-aanhang. Een groot deel van Joods Nederland zou zich aangetrokken voelen door het pro-Israël en anti-islam standpunt van die partij.
Uit de cijfers van het NIDI-onderzoek blijkt dat echter niet; integendeel. Terwijl de partij van Wilders de eerste helft van 2009 een grote opmars maakte, in de landelijke peilingen ging behoren tot de grote jongens en zelfs in juni 2009 de grootste partij werd, gaf slechts 2 procent van de Joodse respondenten aan op de PVV te willen stemmen.
Bij degenen die na 1960 zijn geboren (onder de 50) is de politieke voorkeur wat meer gericht op PvdA, GroenLinks en SP. Dat gaat ten koste van VVD en D66. De voorkeur voor de PVV is echter stabiel over alle leeftijdsgroepen en bij de groep die na 1975 (18-35) is geboren wordt deze trend bevestigd."

In het onderzoek gaf 20% geen voorkeur aan in 2009, tegen 16% in 1999. Het NIW tekende hierbij aan dat dit cijfers zijn van de eerste helft 2009, waarin dus noch het 'Cohen-effect', noch de recente groei van de VVD zijn meegenomen. De landelijke trend volgend, mag men aannemen dat de VVD ook onder Joodse kiezers nu meer stemmen zou winnen en dat D66 ook enige stemmen zou verliezen aan de PvdA.

Overigens staat in hetzelfde nummer van het NIW een serie antwoorden van politieke partijen op 'vragen uit Joods Nederland, waaronder vragen over binnenlandse kwesties als sjechieta. Tip: het wordt zondag uitgedeeld op Jom Havoetbal.