Belgische Federale Overheid



Rookverbod in de horeca: nieuwe wetgeving wordt goed opgevolgd

Datum: 04 juni 2010

Sedert 1 januari 2010 geldt er een rookverbod in alle horecagelegenheden waar maaltijden worden bereid. Voor de restaurants is deze maatregel reeds van toepassing sedert 2007 maar het rookverbod werd onlangs uitgebreid tot eetcafés en tavernes bijvoorbeeld.

De invoering van de nieuwe maatregel ging ook gepaard met controles door de controleurs van de FOD Volksgezondheid en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Tijdens de eerste maanden van 2010 controleerden zij zo'n 11 200 horecagelegenheden. Gedurende die periode hebben zij de uitbaters vooral bijgestaan met advies rond de juiste toepassing van de wetgeving.

Globaal gezien wordt de nieuwe wetgeving goed opgevolgd. De plaatsen waar nog mag gerookt worden behalen de slechtste score. Een aantal van hen leeft de tabakswet van 1991 niet na. Zo zijn er onder meer problemen met de verdeling in zones, het rookafzuigsysteem of de aanduiding van de rookvrije ruimten.

Uit die verschillende controles besluit de FOD Volksgezondheid dat de nieuwe wetgeving gemakkelijker te controleren maar ook na te leven is, zowel voor de horecasector als voor de rokers.

De uitbaters die betrokken zijn bij de verschillende maatregelen kunnen meer informatie bekomen via het call center van de FOD Volksgezondheid (02/524.97.97) of op de website www.roken-horeca.be.