FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


PERSBERICHT van het FAVV

Twee nieuwe gevallen van equine infectieuze anemie vastgesteld in Brugge en Charneux

04/06/2010

Er werden twee nieuwe gevallen van equine infectieuze anemie vastgesteld : op 21 mei 2010 in Brugge (West-Vlaanderen) en op 26 mei 2010 in Charneux (Luik). De betrokken bedrijven zijn geblokkeerd.

Weer zijn de getroffen paarden dieren die afkomstig zijn uit Roemenië. Het gaat om de resultaten van een onderzoek dat het FAVV heeft gevoerd nadat duidelijk was dat de maatregelen die door de Roemeense autoriteiten worden getroffen om de zending van besmette paarden naar andere lidstaten te vermijden maar weinig betrouwbaar zijn. Alle paardachtigen die met de besmette paarden in contact kwamen worden opgespoord, de bedrijven waar die dieren worden gehouden zullen worden geblokkeerd en de dieren zullen worden getest op de ziekte.
Dit toont nogmaals het belang aan van een volgehouden waakzaamheid voor het gezondheidsrisico dat uit Roemenië afkomstige paardachtigen (paarden en ezels) vormen en van maatregelen om verspreiding van de ziekte op het Belgische grondgebied te vermijden. Alle gevallen van verdenking of bevestiging van de ziekte bij een paardachtige moeten onmiddellijk via de PCE aan het FAVV worden gemeld. Dieren die van besmetting worden verdacht, moeten van andere paardachtigen worden afgezonderd en er moeten hygiënemaatregelen en insectenbestrijding moet worden toegepast tot wanneer de analyseresultaten bekend zijn.
Met het oog op de versterking van het toezicht op de exportvoorwaarden voor paardachtigen afkomstig uit Roemenie werd zopas een Europese beschikking goedgekeurd. Deze zal in de eerstvolgende dagen in voege treden.

Een volledig dossier over equine infectieuze anemie is beschikbaar op de website van het Voedselagentschap : www.favv.be , onder FAVV > Beroepssectoren > Dierlijke productie > Dierengezondheid > Dierziekten > Equine infectieuze anemie.

Contactpersoon voor de Nederlandstalige pers : Geert De Poorter 0476 45 75 11