CNV Vakmensen


Principe-akkoord over de AOW- en de pensioenleeftijd

04 juni 2010
In de Stichting van de Arbeid, waarin werknemers- en werkgeversorganisaties vertegenwoordigd zijn, is vandaag het pensioenakkoord gepresenteerd.

Dit pensioen akkoord geeft mensen keuzevrijheid, maakt de AOW echt welvaartsvast en realiseert via de koppeling met de levensverwachting een toekomstbestendig pensioenstelsel.
Let op: het gaat nog om een onderhandelaarsakkoord. Het akkoord moet nog aan de leden worden voorgelegd.

Keuzevrijheid

De AOW gaat in 2020 naar 66 jaar en wordt flexibel. Dat betekent dat iedereen die eerder wil stoppen met werken kan kiezen om de AOW op 65 jaar te laten ingaan. De uitkering is dan 6,5 procent lager en voor wie langer doorwerkt 6,5 procent hoger.

Lagere inkomens en lang gewerkt

Door een koppeling aan de werkelijk verdiende lonen, wordt de AOW voor iedereen meer waard. Vooral lagere inkomens hebben voordeel bij deze hogere AOW. Mensen zonder of met een klein aanvullend pensioen, die vroeg begonnen zijn, kunnen daarom met 65 jaar stoppen tegen de huidige AOW. Dit voorkomt dat mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt er op achteruit zouden gaan.

Zware beroepen

Door keuzevrijheid in dit systeem en de opwaardering van de AOW via de verdiende lonen kan iedereen, dus ook mensen met een zwaar beroep, er voor kiezen met desgewenst 65 jaar te stoppen met werken. De sociale partners kunnen in sectoren en bedrijven aanvullende afspraken maken over mensen met een lang arbeidsverleden.

Pensioen

Ook de aanvullende pensioenen worden gekoppeld aan de levensverwachting en dat maakt ons pensioenstelsel toekomstbestendig. De opbouw van het pensioen met de rekenleeftijd van 66 jaar start in 2011, daardoor kunnen mensen kiezen tussen een lagere uitkering of iets langer doorwerken. Een jaar langer leven betekent ongeveer een half jaar langer werken. Als pensioenfondsen onvoldoende op sterkte zijn wordt de rekening solidair betaald door werkenden, gepensioneerden, door jong en oud.

Arbeidsmarkt

Het is belangrijk dat de kansen voor oudere werknemers op de arbeidsmarkt toenemen en zij daadwerkelijk aan een baan geholpen worden. De sociale partners zijn overeengekomen daar dit najaar afspraken over te maken.