Vereniging Milieudefensie


Noord Holland houdt vast aan verbod megastallen


-- gearchiveerd onder: Veefabrieken, Persberichten

Amsterdam, 28 mei 2010 - De provincie Noord Holland heeft afgelopen donderdag bij de behandeling van de Provinciale structuurvisie opnieuw gekozen voor een verbod op megastallen voor kippen of varkens. Dit besluit is in lijn met het succesvolle burgerinitiatief van de Dierenbescherming en Milieudefensie

Eind 2008 steunden 25.000 Noord Hollanders het eerste burgerinitiatief in Noord Holland. Aanleiding was een bouwplan in de gemeente Wieringermeer waar een ondernemer in een megapluimveehouderij iedere zes weken maar liefst 1,6 miljoen vleeskuikens in een absurd snel tempo wilde laten vetmesten. Bij de behandeling van het burgerinitiatief in maart 2009 stemde de provincie in met een verbod op megastallen.

Het oorspronkelijke voorstel van het dagelijks bestuur van de provincie, Gedeputeerde staten, maakte intensieve veehouderij in het zuidwestelijk deel van de Wieringenmeer wel mogelijk. De Provinciale Staten hebben dit voorstel echter verworpen en zich in een motie opnieuw uitgesproken voor een verbod op megastallen in de hele provincie.