Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen


Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) en het Nederlands Uitburo (NUB) organiseerden op woensdag 21 april in de Hermitage in Amsterdam het Arts Holland Forum. Zo'n honderd vertegenwoordigers uit de sectoren cultuur en toerisme gingen met elkaar in gesprek over Nederland als cultuurdestinatie. Met als conclusie dat door een hoogwaardig en divers cultureel aanbod Holland internationaal nog beter op de kaart gezet kan worden. Om daarmee meer aankomsten en meer bestedingen voor `de bv Nederland' te genereren.

Arts Holland Forum

Het Arts Holland Forum is onderdeel van het Arts Holland project en de eerste aanzet om te komen tot een structurele samenwerking tussen toerisme en cultuur op marketinggebied. Met als doel om gezamenlijk meer buitenlandse bezoekers en bestedingen voor meer kunst en cultuur naar Nederland te bewegen. Jos Vranken, algemeen directeur NBTC: `Zo'n 40 procent van de buitenlandse toeristen bezoekt tijdens hun vakantie in Nederland een of meerdere musea en besteedt daarbij bovengemiddeld. Door een structurele samenwerking kunnen we Nederland als cultuurdestinatie internationaal nog beter positioneren.' Margot Gerené, directeur NUB: `Door de krachten op marketinggebied structureel te bundelen, kunnen beide sectoren van elkaar profiteren. Een pro-actieve en op de klantvraag gerichte presentatie van het culturele aanbod, zorgt voor een eenduidige positionering van Nederland als cultuurdestinatie.'

Holland, the arts district of the world

In het kader van het programma Randstad Urgent hebben de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) samen met het ministerie van OCW een project geformuleerd gericht op de internationale cultuurmarketing onder de naam Arts Holland. Het doel van Arts Holland is om méér buitenlands publiek voor méér kunst en cultuur naar Nederland te bewegen. `De noodzaak tot samenwerking werd tijdens het forum door alle partijen onderschreven. Nu gaan we, samen met de verschillende partijen, actief aan de slag om dit verder uit te bouwen onder de noemer `Holland, the arts district of the world', aldus Vranken.