Rijksvoorlichtingsdienst

Voorlichting over risico kinderprostitutie tijdens WK; Nieuwe samenwerking ministerie van Justitie en reisindustrie

De reisbranche en het ministerie van Justitie gaan nauw samenwerken om kindersekstoerisme tegen te gaan. Zo zal TUI Nederland, bekend van de merken Arke, Holland International en KRAS.NL, de reizigers naar het WK in Zuid-Afrika actief wijzen op het bestaan van kindersekstoerisme en wat reizigers kunnen doen als zij vermoeden hebben van misbruik. Hoewel Zuid Afrika niet bekend staat als bronland, is het aannemelijk dat er tijdens grote evenementen zoals het aankomend WK een verhoogd risico op seksuele uitbuiting van minderjarigen aanwezig is.

Ook de branchevereniging ANVR brengt de strijd tegen kindersekstoerisme nadrukkelijk onder de aandacht van aangesloten reisbedrijven en reisleiders in het buitenland. Verder heeft D-reizen zich inmiddels bij justitie gemeld om de campagne te adopteren én naar de reisconsument uit te dragen via de eigen 175 winkels van het bedrijf. Op die reisbureaus worden flyers uitgedeeld en bij de reisbescheiden gevoegd.

Mensen die een reis boeken naar een land waar het probleem zich nadrukkelijker voordoet - zogenaamde bronlanden - krijgen van D-reizen in het kader van de campagne een opvallend aandenken: een oranje vuvuzela, de luidruchtige Zuid-Afrikaanse toeter die daar in voetbalstadions gebruikt wordt. De oorverdovende vuvuzela sluit niet alleen nadrukkelijk aan bij de campagneslogan 'DOORBREEK HET STILZWIJGEN', maar is zeker ook bedoeld om bij voetbalsupporters die naar het WK in Zuid Afrika gaan het bewustzijn omtrent kindersekstoerisme te vergroten en hen te vragen oren en ogen open te houden.

De inspanningen van de reisorganisaties passen in de bewustwordingscampagne tegen kindersekstoerisme, die het ministerie van Justitie begin dit jaar gelanceerd heeft. De campagne is op de luchthaven Schiphol onder de aandacht gebracht door medewerkers van de Koninklijke Marechaussee die informatiemateriaal hebben uitgedeeld en enquêtes hebben gehouden bij vluchten van en naar Thailand en Brazilië, twee populaire vakantielanden waar deze problematiek zich voordoet. De campagne heeft in een tijdsbestek van drie maanden geleid tot vijf meldingen over kindersekstoeristen bij Stichting Meld Misdaad Anoniem, terwijl daar normaliter slechts twee meldingen per jaar binnenkomen. Inmiddels hebben ook 17 mensen misstanden gemeld op website www.meldkindersekstoerisme.nl, de nationale internethotline, die beheerd wordt door het Meldpunt Kinderpornografie op het Internet en die door het Ministerie van Justitie samen met de campagne begin dit jaar is gelanc eerd. De Koninklijke Marechaussee op Schiphol heeft daarnaast 17 meldingen binnengekregen in deze periode, een aantal wat zij normaliter gemiddeld per jaar binnenkrijgen. Op luchthaven Schiphol zijn bovendien ook al twee mensen aangehouden en één van hen is zelfs al veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf.