Gemeente Eindhoven

College Eindhoven: "Ombuigingen nodig van 40 miljoen euro"

Om Eindhoven financieel gezond te houden en de college-ambities uit te voeren, zijn bezuinigingen en ombuigingen nodig ter grootte van 40 miljoen euro. Van dat bedrag is 25 miljoen euro nodig om de korting op het Gemeentefonds op te vangen. De overige 15 miljoen is bestemd om Rijksbezuinigingen op het gebied van armoede en WMO op te vangen. Maar ook om intensivering van beleid, zoals de designambities van de stad, mogelijk te maken en mogelijke andere knelpunten op te lossen. Dit is te lezen in de Kadernota 2011-2014, die het college op 4 juni presenteert aan de gemeenteraad.

Net als andere Nederlandse gemeenten heeft Eindhoven te kampen met de gevolgen van de kredietcrisis. Daardoor houdt de gemeente voor 2011 en 2012 bijvoorbeeld rekening met hogere kosten door meer bijstanduitkeringen en tegenvallende inkomsten uit leges en grondexploitaties door de stagnerende bouwsector.

Ook de bezuinigingen die het Rijk naar aanleiding van de kredietcrisis doorvoert, spelen Eindhoven parten. Zo geeft het Rijk minder subsidies voor investeringen. Daarnaast voert het Rijk voor verschillende taken decentralisaties door met efficiencykortingen.

25 miljoen nodig voor opvang Rijksbezuinigingen

De meest in het oog springende Rijksbezuiniging voor 2011 is de korting op het Gemeentefonds. Uit dat fonds krijgen gemeenten geld om verschillende werkzaamheden te bekostigen. Er is 25 miljoen nodig om die korting op te vangen.

Behalve dat Eindhoven minder geld krijgt uit het Gemeentefonds, zijn de bijdragen voor loon- en prijsstijgingen uit dit fonds bovendien bevroren voor 2011. Het college vertaalt die rijksmaatregel één op één door naar de eigen organisatie en de Eindhovense instellingen die subsidie ontvangen. De gemeente had hiervoor al 3,5 miljoen euro gereserveerd. Dit geld zet het college in om het tekort op de eigen begroting voor 2011 terug te dringen. Het is het eerste deel van de aangekondigde bezuiniging en ombuigingen van 40 miljoen euro.

Kennis en kunde stad inzetten

Vanwege de financiële tegenwind wil het college zich vooral richten op een goede uitvoering en minder op nieuw beleid. De ruimte daarvoor moet, behalve van de genoemde bezuinigingen, komen door het schrappen van taken en het invoeren van innovatieve en/of kostenbesparende werkwijzen.

Het college heeft acht thema's benoemd waarop door innovaties en met minder geld toch de doelstellingen te bereiken zijn. Die thema's zijn armoede, WMO, re-integratie, welzijn, Cultuur Totaal, onderwijshuisvesting en onderhoud en beheer openbare ruimte.

Het college wil bij het nadenken hierover nadrukkelijk gebruik maken van de kennis en kunde van de inwoners en de partners in de stad. Het is van mening dat de tijd voorbij is dat de lokale overheid bepaalde wat er in een stad gebeurde of moest gebeuren.

In samenwerking - ook met collega-overheden - wil het college op zoek naar manieren om slimmer samen te werken, de taken anders te verdelen en partners en inwoners van de stad meer verantwoordelijkheid te geven bij het vinden van ombuigingen.

Gedwongen ontslagen voorkomen

Het college wil hiervoor ook de kennis en kunde van de eigen medewerkers gebruiken. De focus op uitvoering en het schrappen van taken heeft gevolgen voor het personeelsbestand en -beleid. Het college gaat gedwongen ontslagen voorkomen, maar stelt dat dit de inzet van werkgever én werknemers vraagt. De gemeente heeft de creativiteit van haar medewerkers de komende jaren hard nodig en wil daarin investeren. Tegelijkertijd wil het college dat werknemers op meer plekken in de organisatie kunnen worden ingezet.

De gemeenteraad bespreekt de Kadernota op 22 juni en op 6 juli.