Gemeente Almere

Basisonderwijs in 10 jaar naar topniveau

04-06-2010

Vrijdag overhandigde John van der Vegt, voorzitter van het beraad van alle Almeerse schoolbesturen voor primair onderwijs, een manifest aan wethouder Jeugd en onderwijs René Peeters. Het manifest is opgesteld door de landelijke PO-Raad en is een oproep aan de politiek om deel te nemen aan een 10-jarenplan voor het basisonderwijs. De bijeenkomst vond plaats op basisschool Letterland in Almere.

Nederland staat aan de vooravond van landelijke verkiezingen. Het nieuw te vormen kabinet moet een antwoord geven op de grote uitdagingen waar ons land voor staat. Een van de uitdagingen is het verhogen van de kwaliteit en het rendement van het onderwijs. In het manifest wordt de route geschetst die het basisonderwijs in tien jaar naar een topniveau brengt.

Wethouder Rene Peeters gaf aan; "Het is essentieel dat alle geledingen van het onderwijs met kracht en gevoel van urgentie inzetten op kwaliteit van het onderwijs, wel moeten daarbij de condities waaronder leerlingen en leraren leren en werken optimaal zijn. We doen daarin al veel, en we zullen ons uiteraard daarvoor in blijven zetten. De gemeente zal zich ook inspannen om partijen rond de school nauw met elkaar te laten samenwerken, zoals OK punten, peuterspeelzalen, kinderopvang en sport- en cultuurinstellingen enz. De PO-Raad roept de politiek op om zich samen met het onderwijs te committeren aan een tienjarig Pact Primair Onderwijs".

Overal in het land overhandigen schoolbesturen het manifest aan lokale bestuurders. Vrijdag was het de beurt aan Almere. John van der Vegt: "Het landelijk initiatief voor verbetering van de onderwijskwaliteit op basisscholen helpt de ontwikkeling naar sterkere basisscholen in Almere. Ik sta hier vandaag omdat alle schoolbesturen basisonderwijs in Almere met elkaar achter het manifest staan om de onderwijskwaliteit op Almeerse basisscholen te verbeteren. Daarbij rekenen wij op de steun van de lokale en landelijke overheid. Die vinden we al in het programma van het nieuwe College van Almere. Nu de landelijke politiek nog!". John van der Vegt is voorzitter van het College van Bestuur van de Almeerse Scholen Groep. Daarnaast is hij ook voorzitter van het Bestuurlijk Beraad Primair Onderwijs, waarin alle elf Almeerse schoolbesturen voor basisonderwijs - met in totaal 82 basisscholen - samenwerken.

PO-Raad

De PO-Raad is de sectororganisatie voor het primair onderwijs. Zij staan voor goed onderwijs voor elk kind. Het basisonderwijs biedt in Nederland onderwijs aan 1,6 miljoen kinderen. Er werken 135.000 leerkrachten en 40.000 overige medewerkers. De sector bestaat uit ruim
1.200 schoolbesturen die verantwoordelijk zijn voor ruim 7.500 scholen.