KNHS

Oranje kwartet pakt eerste punt
4 juni 2010
Harrie Smolders - Walnut de Muze

SANKT GALLEN (KNHS) - Nederland heeft dankzij de achtste plaats in de Meydan FEI Nations Cup wedstrijd die in het Zwitserse Sankt Gallen werd verreden haar eerste punt weten te pakken. Ik word er toch niet echt vrolijk van, was het summiere commentaar van bondscoach Rob Ehrens direct na de wedstrijd. Frankrijk won voor de derde maal op rij.

Na de eerste manche stond Nederland met 18 punten op een goede vijfde plek en alle mogelijkheden leken voorhanden om op te kunnen klimmen in het klassement. Ook omdat Groot Britannie, dat derde stond na de eerste ronde, op 15 strafpunten was komen te staan. De wedstrijd was niet echt zwaar gebouwd omdat de bodem erg veel te lijden had gehad van de regen en zwaar was. Mede daardoor konden in de eerste manche slechts vier foutloze rondes worden genoteerd en bleef het aantal combinaties dat in de tweede manche zonder springfouten bleef beperkt tot zes. Slechts twee Franse combinaties, Penelope Leprevost met de KWPN-gefokte Topinambour (v. Heartbreaker) en de Selle Francais gekeurde hengst Luccianno HN bleven in beide manches zonder springfout. Frankrijk won de wedstrijd met een totaal van vier strafpunten voor de Duitse équipe met 13 strafpunten, terwijl de Britten als derde eindigden met 19 strafpunten.

Voor Nederland ging Leon Thijssen (Baarlo) met Tyson als eerste van start. Ik kwam in de eerste manche niet lekker in mijn ritme en daardoor maakten we een foutje op de sloot. In de tweede ronde raakten we het witte lint achter de sloot schijnbaar net en kregen we een fout op de driesprong, aldus Thijssen. Vincent Voorn (Dinteloord) noteerde met de schimmel Audis Alpapillon-Armanie in beide manches twee springfouten.. Voor Harrie Smolders (Hooge Mierde) werden vijf in de eerste en acht strafpunten in de tweede manche genoteerd. We tikten tot tweemaal toe de planken steilsprong naar beneden en dat was echt balen, aldus Smolders. De laatste starter voor Nederland was Marc Houtzager met de gelouterde goedgekeurde KWPN-hengst Opium VS. Op de eerste hindernis weigerde Opium te springen. Iets waar Houtzager absoluut niet op had gerekend en hij er af viel. Dat betekende diskwalificatie. In de tweede ronde noteerde deze combinatie drie springfouten plus een fout voor het overschrijden van de tijd. De jury had echter niet gezien dat Houtzager drie springfouten had gemaakt en rekenden hem er twee aan. Niet dat het iets uitmaakte, want Houtzager zorgde geheel tegen zijn doen in in beide manches voor het weg te strepen resultaat.

We zitten in een stijgende lijn, concludeerde Rob Ehrens met een zware ondertoon van ironie of was het sarcasme in zijn stem. Ik ga echter weer hoopvol richting het CHIO Rotterdam en denk dat we daar een goede kans hebben om voor eigen publiek weer eens te gaan winnen, aldus de bondscoach aan wie duidelijk te merken was dat ditmaal de wens de vader van deze laatste gedachte was.

Uitslag Meydan FEI Nations Cup Sankt Gallen


1 Frankrijk 4

2 Duitsland 13

3 Groot Britannie 19

4 Ierland 28

5 Zwitserland 30

6 Spanje 32

7 USA 39

8 Nederland 42

9 Zweden 33 (na eerste manche)

10 Polen 44 (na eerste manche)

Tussenstand Meydan FEI Nations Cup na drie wedstrijden


1 Frankrijk 30

2 Groot Britannie 18.5

3 Duitsland 16.5

4 Ierland 13.5

5 Spanje 12.5

6 USA 12

7 Zwitserland 8

8 Zweden 2

9 Nederland 1

10 Polen 0

Meer informatie:
www.csio.ch

Kalender 2010:
18 juni - Rotterdam (Ned)
9 juli - Falsterbö Zwe)
15 juli - Aken (Dui)
30 juli - Hickstead (Eng)
6 augustus - Dublin (Ier) - finale

foto: www.melissen.net