Liberale Mutualiteiten: aandacht voor milieu en gezondheid

23/04/2010 13:53

Landsbond van Liberale Mutualiteiten

Niet alleen op de dag van de aarde staan de Liberale Mutualiteiten stil bij ons leefmilieu en de talrijke problemen waarmee het te kampen heeft. Milieuproblemen raken niet alleen het klimaat en de biodiversiteit van onze planeet, maar kunnen ook schadelijk zijn voor onze gezondheid. Hoog tijd dus om in actie schieten, vinden de Liberale Mutualiteiten.

Steeds meer mensen kampen met gezondheidsklachten en ernstige ziekten zonder aanwijsbare oorzaak, zoals chronische vermoeidheid, reuma en allergieën. Het wordt steeds duidelijker dat de oorzaak moet worden gezocht in ons leefmilieu en de luchtkwaliteit van onze woon- en werkruimte. Om een oplossing te zoeken voor deze klachten is het belangrijk dat er voldoende aandacht wordt besteed aan het verband tussen het leefmilieu en onze gezondheid op beleidsniveau.

Op 4 juni organiseert de AIM (Association Internationale des Mutualités), een Europese

koepelorganisatie voor ziekenfondsen, een Europees congres over dit onderwerp in de gebouwen van de Landsbond van Liberale Mutualiteiten. Dit congres komt er op voorstel van de Liberale Mutualiteiten, die wijzen op de nood voor een Europese aanpak voor milieuziekten. De resultaten van het congres zullen vertaald worden in concrete richtlijnen voor de overheid en de ziekenfondsen.

Het onderwerp wordt door de Liberale Mutualiteiten alvast ook op de agenda geplaatst van de Europese Unie tijdens het voorzitterschap van België in de tweede helft van 2010.