Ingezonden persbericht


'Hommages aan Couturiers'
Ans Markus
4 juni t/m 12 september 2010

Ans Markus werd in 2009 uitgeroepen tot Kunstenaar van het Jaar 2009/2010, de bekroning van een dertigjarige carrière als schilderes. Zij kreeg bekendheid met haar vrouwen in windsels en met dubbelportretten van moderne meesters als Picasso, Léger en Klee. In die periode ontwikkelde zij haar eigen beeldtaal en symboliek waarin 'de vrouw' een belangrijke rol speelt. Ondanks verschillende thema's behield haar werk een grote herkenbare consistentie.
De sfeer van de schilderijen die zij de laatste jaren heeft gemaakt, wordt bepaald door de dagelijkse bezoekjes aan haar moeder van 98 jaar. Als contrast is zij de buitenkant gaan schilderen. Vanuit haar liefde voor mode ontstonden ruim 35 hommages aan grote couturiers zoals Dior, Chanel, Balenciaga, Ferré, Alexander Mc.Queen, Vivienne Westwood, Jean Paul Gaultier, Viktor& Rolf, Yamamoto en anderen.
Deze indrukwekkende doeken vormen het hart van de tentoonstelling die vanaf begin juni te zien is in Museum Jan van
der Togt.
Tijdens de expositie is de catalogus "Hommages aan Couturiers" te koop waar alle schilderijen in kleur staan afgebeeld. Tevens verschijnt er een bundel van haar hand over vergankelijkheid.




Ingezonden persbericht