Ingezonden persbericht

De Stichting Oude Hollandse Kerken opent haar kerken

In het weekend van 4, 5 en 6 juni staan zeven Noord-Hollandse kerken van de Stichting Oude Hollandse Kerken (SOHK) extra in de belangstelling. In de kerken in Beets, Beverwijk, Haringhuizen, Kwadijk, Oosthuizen, Oudendijk en Schermerhorn worden aantrekkelijke evenementen georganiseerd, zoals een Antiek- en Brocantemarkt, Wine and Music wijnproeverijen en Trouwen voor 1 dag. Op deze dagen zijn alle activiteiten gratis toegankelijk. De inwoners van Noord-Holland kunnen zo kennis maken met de grote mogelijkheden die deze kerkengebouwen.

De kerk van Beets wordt momenteel gerestaureerd. De architect zal hier op zaterdagmiddag een aantal restauratierondleidingen geven. Bouwhelm op het hoofd en de steigers op!

In Schermerhorn kan op zaterdag 5 juni worden getrouwd voor één dag. De organisatie Wed and Walk heeft alles voor u klaarliggen: sprookjesachtige bruidsjurken, sluiers, vintage jacquets, bruidsboeketten, muziek en natuurlijk plastic ringen met fonkelende edelstenen. Een spetterende miniceremonie, een sprookje voor één dag. Er staat een prachtige oldtimer klaar bij de bushalte om de trouwlustigen op te halen. Inschrijven voor dit evenement kan op de website www.wedandwalk.nl en kost ¤ 50 per bruidspaar. Voor bezoekers is de toegang vrij.

In de monumentale kerk van Oosthuizen is het gehele weekend een antiek- en brocantemarkt: serviesgoed, glaswerk, zilverwerk, kant, prenten, boeken, mooie spullen van goede kwaliteit , van alles is hier te zien en te koop.
In het kerkje van Oudendijk verkopen kinderen op zondag hun zelfgemaakte kunstwerken.

Ook de kerk van Kwadijk staat in het teken van de kunst; deze locatie is twee dagen lang pleisterplaats van de Kunst- en Crearoute Purmerend. Vier kunstenaars exposeren in de kerk: Daniël Bende (keramiek), Erica Dooijes-Hoogwijk (keramiek en etsen), Frida Stevens (keramiek en glasfusion) en Johan Arp (schilderijen)

In de Willibrorduskerk in Haringhuizen (vrijdag) en in de Wijcker Swaen in Beverwijk (zaterdag) staan wijnproeverijen op het programma. Ontdek de smaak van de Noord-Hollandse wijnen in de mooie ambiance van deze kerken.
Twee kerken van de SOHK nemen niet aan het weekend deel. In de kerk van Jisp wordt nog hard gewerkt aan het laatste deel van de restauratie. De kerk is op 26 en 27 juni weer open i.v.m. Atelierroute Jisp. De Zuidervermaning in Westzaan is gedurende de zomermaanden gesloten en opent weer op 11 september met de Open Monumentendagen.

De Stichting Oude Hollandse Kerken is opgericht in 1975 uit particulier initiatief. Zij zet zich in voor het behoud van monumentale kerkgebouwen in de provincies Noord- en Zuid-Holland en de bevordering van de belangstelling voor deze gebouwen.

De SOHK heeft tien kerken in eigendom in. Negen in de provincie Noord-Holland (Westzaan, Beverwijk, Haringhuizen, Beets, Oosthuizen, Kwadijk,Oudendijk,Jisp en Schermerhorn) en één in de provincie Zuid-Holland (Rotterdam/Delfshaven).
De stichting neemt eigendom en beheer van de oorspronkelijke eigenaren over. Vaak kunnen financiële lasten door kerkelijke gemeenten niet meer opgebracht worden en daardoor dreigen eeuwenoude monumenten verloren te gaan. Restauraties zijn in alle kerken van de stichting uitgevoerd; sommige heel ingrijpend. Bij twee Noord-Hollandse stichtingskerken, de kerk van Beets en de Grote Kerk van Schermerhorn, zijn opnieuw grote kostbare restauraties noodzakelijk.
Voor meer informatie en exacte openingstijden kunt u terecht op de website van de SOHK www.sohk.nl en op de websites van de afzonderlijke kerken:

Beets www.kerkbeets.nl
Beverwijk www.sohk.nl
Haringhuizen www.sohk.nl
Kwadijk www.kerkkwadijk.nl
Oosthuizen www.grotekerk-oosthuizen.nl
Oudendijk www.oudendijkkerk.com
Schermerhorn www.grotekerkschermerhorn.nl