NOC*NSF

Amsterdam, 4 juni 2010

Minimaal 3 uur Sport- en Bewegingsonderwijs op iedere school

'Minimaal 3 uur Sport- en Bewegingsonderwijs op iedere school, in een multifunctionele sportaccommodatie en onder begeleiding van een vakleerkracht. Dat is absoluut noodzakelijk om de Nederlandse jeugd weer fit te krijgen.' Aldus André Bolhuis (voorzitter NOC*NSF) en Jan Rijpstra (voorzitter Koninklijke Vereniging van leraren Lichamelijke Opvoeding, KVLO) bij de opening van Mission Olympic The School Final in het Olympisch Stadion te Amsterdam.

Bolhuis en Rijpstra reageren daarmee op het onderzoek van het VU Medisch Centrum waaruit blijkt dat de kinderen in de groepen 7 en 8 van de basisschool significant minder fit zijn dan hun leeftijdsgenootjes van 30 jaar geleden.
André Bolhuis: "Dat zet ons al meteen op achterstand bij de middelbareschool jeugd die toch al de neiging heeft op het sportieve vlak af te haken. Het volgende kabinet moet echt wat gaan doen en ik snap best dat dit in economisch lastige tijden moeilijk is. Daar hebben we wat op gevonden: meer doen met minder middelen."

Mission Olympic
Tijdens The School Final 2010 van de achtste editie van Mission Olympic 2010 verzamelen meer dan 5000 sportieve jongeren zich in het Olympisch Stadion in Amsterdam om de strijd aan te gaan in 16 verschillende sportdisciplines van de grootste schoolsportcompetitie van Nederland. Zoals het een landelijke finale betaamt, is de dag spectaculair en sportief geopend door André Bolhuis in aanwezigheid van Ivo Opstelten, Erica Terpstra, Edwin van der Sar en Nicolien Sauerbreij. Deze finale is het sluitstuk van de Mission Olympic scholencompetitie waar zo'n 200 scholen en 150.000 leerlingen aan hebben meegedaan.

Ivo Opstelten over Mission Olympic: "Met het Olympisch Plan 2028 willen we heel Nederland op Olympisch Niveau brengen. Met Olympisch niveau bedoelen we onder andere dat je het beste uit je zelf haalt. En dat is wat die 5000 leerlingen van die 170 scholen nu net vandaag hier gaan doen. Mooi om daar bij te zijn.
Hiermee draagt Mission Olympic direct bij aan de Welzijns- en Breedtesport ambitie van het Olympisch Plan 2028. Prachtige samenwerking tussen de scholen, de sport en de IOC partner Coca Cola."

Meer doen met minder middelen
NOC*NSF en de KVLO adviseren het kabinet op de volgende wijze de minimaal 3 uur Sport en Bewegingsonderwijs op iedere school te realiseren:
. Voeg per gemeente het sportaccommodatiebudget (totaal in Nederland 0,8 miljard) en het onderwijshuisvestingsbudget voor gymzalen samen en focus met dit samengestelde budget op multifunctionele sportaccommodaties. Multifunctioneel gebruik levert een structurele besparing op van minimaal 10 %.
. Stimuleer dit door in de komende kabinetsperiode van rijkswege een tijdelijke regeling in te stellen waarin in totaal 80 miljoen vrij gemaakt wordt om aanpassingen aan accommodaties te realiseren zodat deze geschikt(er) gemaakt worden voor multifunctioneel gebruik. Een dergelijke stimuleringsregeling is al eens eerder ingesteld in 2006 (motie Verhagen - Bos). Met de enorme overvraag van het aantal ingediende projecten (346), waarvan maar 39 (12 %) zijn gehonoreerd, is de grote behoefte voor een dergelijke gecombineerde aanpak duidelijk aangetoond.
. Haal het budget voor het bewegingsonderwijs uit de lumpsum financiering voor de scholen, zodat je als rijksoverheid kan regelen dat er minimaal 3 uur Sport en Bewegingsonderwijs is op school en zodat je kan bepalen dat daar vakdocenten voor worden aangesteld.

Ivo Opstelten, voorzitter Olympisch plan 2028 over deze plannen: "Binnen het Olympisch Plan hebben wij ons gerealiseerd dat er echt actie nodig is om alle jeugd aan het sporten te krijgen en daarmee Nederland gezond en sociaal te houden. Prachtig dat het werkveld zelf komt met concrete mogelijkheden en voorstellen."