Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 4 juni 2010

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Na advies van de Raad van State duidt de Vlaamse Regering definitief de representatieve organisaties aan van de kansengroepen in de commissie Diversiteit van de SERV.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering kent telkens 1 miljoen euro strategische investeringssteun toe aan de NV Allard-Europe in Turnhout en Todi bvba in Hofstade. Ze kent tevens een strategische opleidings- en investeringssteun van bijna 825.000 euro toe aan de NV Boss Paints in Waregem en strategische opleidingssteun aan bvba Dupont de Nemours in Mechelen (1 miljoen euro), NV Soudal in Turnhout (1 miljoen euro) en Toyota Motor Europe NV in Zaventem (2 miljoen euro).

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, minister Philippe Muyters en minister Joke Schauvliege

Het Verdrag van Espoo rond milieu-effectrapportage in grensoverschrijdend verband trad in werking in 1997 en regelt de rechten en verplichtingen van de verdragspartijen en andere belanghebbenden bij de grensoverschrijdende milieu-effectrapportageprocedure. In 2001 werden twee artikels gewijzigd. De wijzigingen verduidelijken enerzijds de definitie van het 'publiek' dat mag participeren aan de procedures ingesteld door het verdrag, en beogen anderzijds een uitbreiding van het aantal staten die mogen toetreden tot het verdrag. De Vlaamse Regering hecht nu haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met de wijziging van het Verdrag van Espoo, en aan de bijbehorende memorie van toelichting. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de MiNaraad, de Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening - Onroerend Erfgoed en de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen, daarna wordt het voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering benoemt Wiske Jult en Isabel Vertriest als leden van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen. Aan Els Hertogen en Jean Reynaert wordt eervol ontslag verleend.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering keurt een ontwerpdading goed met de partijen Baeyens. Het gaat om de definitieve regeling van een schadevergoeding met de partijen Baeyens als gevolg van een verkeersongeval. Dat ongeval werd op 1 december 1980 veroorzaakt door een ambtenaar in dienstopdracht van de Belgische Staat, waarvan de Vlaamse overheid de rechtsopvolger is. Romain Baeyens was het slachtoffer van dat ongeval.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering keurt de omzendbrief goed over het gebruik van elektronische middelen voor de indiening en ontvangst van kandidaatstellingen en offertes bij overheidsopdrachten. Ze machtigt de bevoegde minister om e-tendering uit te rollen in de Vlaamse overheid en beveelt de ministers aan om het gebruik van elektronische middelen voor de indiening van kandidaatstellingen en offertes bij overheidsopdrachten toe te staan vanaf 1 september 2010, en op te leggen vanaf 1 juli 2011.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois en minister Philippe Muyters

In het kader van een effectieve en efficiënte overheid wil de Vlaamse Regering starten met het project 'digitale bouwaanvraag'. Daarvoor gaat ze akkoord met de principes van de startnota en met de realisatie van het project 'digitale bouwaanvraag' als doorbraakproject voor het programma Slagkrachtige Overheid en Vlaanderen in Actie. Ze richt een projectstuurgroep op en start het projectteam op met de nodige medewerkers, die belast worden met de uitvoering. Het project moet het digitaal aanvragen van een bouwvergunning mogelijk maken waarbij alle betrokken actoren toegang hebben tot de relevante informatie en waarbij de aanvrager de status van de behandeling kan opvolgen.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief vijf besluiten rond de infrastructuur voor persoonsgebonden aangelegenheden. Zo worden de bepalingen van de omzendbrief expliciet opgenomen in het besluit dat de totale investeringssubsidie en de bouwtechnische normen vaststelt voor voorzieningen voor ouderen en voorzieningen in de thuiszorg. Daarnaast wordt in een aantal besluiten de Europese investeringsbank ook aanvaard als financier en worden de voorwaarden waaronder de gebruikerstoelage wordt toegekend gewijzigd.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering kent voor de periode van 16 april 2010 tot en met 31 december 2011 een subsidie toe van 240.000 euro aan De Sleutel in Gent, voor het promoten en uitvoeren van vormingsactiviteiten rond de implementatie van de methodiek lifeskills in scholen, voor leerkrachten, leerlingen en ouders in het lager en secundair onderwijs.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van koninklijk besluit dat de nadere regels vaststelt voor de werking van de Ombudsdienst voor treinreizigers, mits voldaan wordt aan enkele voorwaarden. Zo moet de volledige onafhankelijkheid van de dienst gegarandeerd blijven, moeten de verworven expertise en competenties behouden blijven voor de dienst en moet een klachten- en klantendienst bij de NMBS behouden blijven.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van koninklijk besluit dat het nieuwe rijbewijs in bankkaartmodel invoert, mits aan de volgende voorwaarden wordt voldaan: de geldigheidsduur wordt 15 jaar in plaats van 10 jaar; het verhoogde retributiebedrag bevat ook de vergoeding aan de gemeenten, zodat de totale kostprijs voor de aanvrager niet verder kan oplopen; de hoge retributie wordt duidelijk verantwoord naar kostendekking en het woord 'administratieve' in artikel 64 wordt geschrapt zodat er geen rechtsonzekerheid ontstaat rond de geldigheidsduur buiten het administratieve gebied.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van koninklijk besluit over de aanwijzing van communautaire luchtvaartmaatschappijen en de toekenning van verkeersrechten, op voorwaarde dat de noodzakelijke waarborgen rond objectiviteit en transparantie van de vermelde criteria nog opgenomen worden in een minsterieel besluit in overleg met de gewesten.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering stemt in met het voorontwerp van wet voor de oprichting van een kruispuntbank voor de rijbewijzen. De kruispuntbank voor rijbewijzen zal het huidige centraal bestand van de rijbewijzen vervangen en komt tegemoet aan de Europese richtlijn over het rijbewijs. De Vlaamse Regering vraagt om uit te gaan van actieve openbaarheid om de kennisgeving, het toegangs- en verbeteringsrecht ook op informaticatechnische wijze te implementeren.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche en minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met het samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse Gemeenschap en het Waalse Gewest rond de integratie van personen met een handicap. Het samenwerkingsakkoord zorgt ervoor dat personen met een handicap die in het ene deelgebied wonen, onder bepaalde voorwaarden ook bijstand kunnen genieten in het andere deelgebied. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Albertus Gryseels, algemeen directeur van het Bloso, wordt 65 jaar op 9 juli 2010 en zou dan ambtshalve met pensioen gesteld worden. Omwille van uitzonderlijke redenen, onder meer voor het feestprogramma van de 30ste Gordel, het Belgisch EU-voorzitterschap en de vervanging van 2 gepensioneerde afdelingshoofden in 2010, en in het belang van Bloso beslist de Vlaamse Regering om hem nog zes maanden in dienst te houden tot 9 januari 2011. Met ingang van 9 januari 2011 wordt hem dan eervol ontslag verleend uit zijn ambt van algemeen directeur bij Bloso.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit over de opleidings- en begeleidingscheques voor werknemers en haar besluit over de erkenning en subsidiëring van Centra voor Loopbaandienstverlening. Het gaat om de verfijning en verduidelijking van enkele subsidiëringsmodaliteiten.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering keurt de amendementen goed op de ontwerpen van decreet met de aanpassing van de algemene uitgavenbegroting en de middelenbegroting 2010. Ze stemt ook in met het voorstel van antwoord op de vragen van het Rekenhof. De ontwerpen tot amendement, samen met de antwoorden op de opmerkingen van het Rekenhof worden nu ingediend bij het Vlaams Parlement.



Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering kent voor het begrotingsjaar 2010 een impulssubsidie van 500.000 euro toe aan het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen vzw.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering vervangt Wim Van Gils en Jos Gysels als effectieve leden van de Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen door respectievelijk Erik Grietens en Wim Van Gils. Ze vervangt ook Peter Symens als plaatsvervangend lid door Jos Gysels.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

In het kader van respectievelijk het inrichtingsplan Stadsbos Deinze en het inrichtingsplan Ename beslist de Vlaamse Regering delen van het grondgebied van de stad Deinze en de stad Oudenaarde te onderwerpen aan landinrichting.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

Na advies van de MiNa-raad, de SERV en de Strategische Adviesraad voor Landbouw & Visserij hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet met diverse bepalingen over leefmilieu en natuur. Het beoogt technische verbeteringen aan te brengen aan diverse decreten over leefmilieu en natuur. Over dit voorontwerp van decreet wordt nu het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering stelt het ontwerp van Vlaamse Milieubeleidsplan 2011-2015 voorlopig vast en gelast de bevoegde minister het ontwerpplan mee te delen aan het Vlaams Parlement, de SERV, de MiNa-raad, de VVSG en de VVP. Daarna wordt het bekendgemaakt via de pers.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief enkele bepalingen rond de organisatie van het voltijds secundair onderwijs. Het gaat om het verlagen van de instapleeftijd voor het eerste leerjaar van de tweede graad beroepssecundair onderwijs van 16 naar 15 jaar; het afschaffen van de bepalingen rond de 'vervolmakingsjaren': het derde leerjaar van de tweede graad beroepssecundair onderwijs, dat niet meer wordt aangeboden; enkele vernieuwingen voortgekomen uit de proeftuinen rond toelatingsvoorwaarden, studiebekrachtiging en de flexibilisering van het begrip regelmatige leerling; het opzetten van de opleiding 'dier- en landbouwtechnische wetenschappen' en het voortbestaan van de opleiding 'agromanagement'.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Na onderhandelingen met het Vlaams Onderhandelingscomité voor de basiseducatie keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel een wijzigingsbesluit en een voorontwerp van decreet goed. Het besluit heeft betrekking op het vastleggen van nieuwe opleidingsprofielen en basiscompetenties en aangepaste eindtermen voor het leergebied wiskunde. Het voorontwerp van decreet bekrachtigt de schrapping en aanpassing van eindtermen voor het leergebied wiskunde. Over dit wijzigingsbesluit en dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering erkent de master-na-masteropleiding Master of Technology for Integrated Water Management als nieuwe opleiding van de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Gent.