Ingezonden persbericht

Provincie Noord-Brabant halveert garantiestelling voor 10.000 woningen

CNV Vakmensen roept provincie op besluit te herroepen

Het provinciebestuur van Noord-Brabant heeft besloten de garantiestelling voor 10.000 woningen in de komende drie jaar te beperken tot 5.000 woningen in anderhalf jaar. CNV Vakmensen beschouwt dit als het verkeerde signaal op het verkeerde moment en roept de provincie op dit besluit te herroepen.

Juist ook in Noord-Brabant maakt de bouwsector zware tijden door. De vorig jaar afgekondigde stimuleringsmaatregelen waren bedoeld om de woningsector vlot te trekken, omdat die sector vrijwel geheel op slot zit. Onduidelijkheid over de toekomst van de aftrek van hypotheekrente speelt hierbij een belangrijke rol. In het verlengde van de bouw hebben ook veel andere sectoren, zoals die in de metaaltechniek, schilders, glaszetters en andere, veel last van de situatie.

Juist nu de consument zo afwachtend is en de overheid daar mede debet aan is, mag je van de overheid o0ndersteunende maatregelen verwachten. Dat die nu worden teruggedraaid versterkt alleen maar het beeld van onzekerheid en een onbetrouwbare overheid.

Sociale -partners gaven goede voorbeeld

De sociale partners gaven zelf nu juist het goede voorbeeld door vroegtijdig overeenstemming te bereiken over een nieuwe cao voor de bouwnijverheid die pas in 2011 ingaat en waarin afspraken zijn vastgelegd die de continuïteit en de zekerheid in de sector op peil moeten houden.

CNV Vakmensen roept daarom de provinciale overheid in Noord-Brabant op om hun besluit terug te draaien, en alsnog hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen, ook om te voorkomen dat dit besluit navolging krijgt in andere provincies.