Ingezonden persbericht

KNV en EVO steunen kabinetsbesluit investeringen in spoor

Den Haag, 4 juni 2010. Het Kabinet heeft vandaag overeenstemming bereikt op welke manier de ¤4.6 mld. voor het Programmma Hoogfrequent Spoor (PHS) zal worden geïnvesteerd. KNV Spoorgoederen en EVO zijn blij met het resultaat en feliciteren het kabinet. Dit pakket aan maatregelen ondersteunt de groei op het spoor en versterkt de bereikbaarheid van Nederland in Europa.

PHS
De ¤4.6 mld. aan investeringen binnen PHS zzijn er op gericht om voldoende ruimte op het spoor te creëren voor zowel reizigers- als goederenvervoer. De belangrijkste Nederlandse economische centra's zoals de havens en industrieën van de regio's Rotterdam, Amsterdam en Limburg, moeten voldoende ruimte hebben om zich in de toekomst te kunnen ontwikkelen. Goede spooraansluitingen met Europa zijn daarvoor van primair belang. Paul van Lede (KNV Spoorgoederenvervoer voorzitter): 'Het Kabinet laat zien dat het oog heeft voor het belang van spoorgoederenvervoer voor onze economie'.

Investeringen
KNV en EVO hebben zich de afgelopen tijd sterk ingezet voor de belangen van het spoorgoederenvervoer in het PHS. KNV en EVO willen dat zoveel mogelijk spoorgoederenvervoer via de veilige Betuweroute wordt afgewikkeld en waar mogelijk stadskernen kunnen worden gemeden. Het kabinetsakkoord voorziet in deze wens. Op verschillende plaatsen wordt nieuwe infrastructuur aangelegd om de aansluiting op en daarmee het gebruik van de Betuweroute te stimuleren. Dit verbetert de ontsluiting met Europa en bevordert de ontwikkeling van duurzaam vervoer.

Doorpakken
De keuze voor het investeringspakket is in lijn met het akkoord tussen de minister en alle betrokken bestuurders spoorvervoerders van 26 april 2010. KNV en EVO willen dat nu zo snel mogelijk wordt begonnen met de wettelijke procedures voor de aanleg van alle infrastructuur. Dick van den Broek Humphreij (algemeen directeur EVO): "Hoe sneller we nu aan de slag gaan, hoe beter. Want een goede bereikbaarheid per spoor van de Nederlandse handel en industrie is een voorwaarde voor een krachtige economie."

Noot voor redacties



Ingezonden persbericht