Ingezonden persbericht


Persbericht

mei 2010

Symposium over co-morbiditeit op 4 juni

Aandacht voor soma en psyche tijdens vijfde Valeriussymposium

Lichaam en geest delen een bewogen filosofische geschiedenis. In de praktijk komen lichamelijke en psychische problemen vaak gezamenlijk voor. Dit gegeven staat centraal in het Valeriussymposium 2010. Het symposium behandelt recente inzichten in de interactie tussen somatische ziekten en psychische stoornissen. Ook komen diagnostische en behandelaspecten aan de orde. Het symposium markeert de ambitie van GGZ inGeest en VUmc om de activiteiten op het grensvlak van lichaam en geest te intensiveren.

Andrew Steptoe (University College London) gaat in zijn Engelstalige bijdrage in op de verbanden tussen depressie en diverse gezondheidsklachten als chronische pijn, kanker en diabetes. Brenda Penninx, bekend van haar NESDA-onderzoek, verzorgt een lezing over het verband tussen depressie en hartziekten. Voorzitter van het gezamenlijke onderzoeksthema ' soma en psyche' van GGZ inGeest en VUmc Joost Dekker spreekt over opsporen en behandelen van depressie bij lichamelijke aandoeningen. Het dagvoorzitterschap is in handen van Witte Hoogendijk.

Aansluitend aan het Valeriussyumposium vindt in de aula van de Vrije Universiteit de oratie ' Mind the Body' van Adriaan Honig plaats. Honig bezet op voordracht van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis als eerste in Nederland de leerstoel ziekenhuispsychiatrie aan VUmc. Als recent benoemd hoogleraar ziekenhuispsychiatrie doet hij onderzoek naar de relatie tussen lichamelijke en psychiatrische aandoeningen.

Een dubbel jubileum dit jaar. Niet alleen wordt het Valeriussymposium voor de vijfde keer georganiseerd, maar ook de Valeriuskliniek, die het symposium haar naam geeft, viert haar 100-jarig bestaan. Het symposium 'Soma en psyche: wetenschap en praktijk' vindt plaats op vrijdag 4 juni in de Amstelzaal van VU medisch centrum, waar Wouter van Ewijk (raad van bestuur VU medisch centrum) u om 9.30 uur welkom heet.

----------