Ingezonden persbericht



---



PERSBERICHT

Amsterdam, 4 juni 2010

Hoofdrol Soldaat van Oranje - de musical bekend
Matteo van der Grijn krijgt rol van Erik Hazelhoff Roelfzema

De acteur die de titelrol krijgt in de musical Soldaat van Oranje is na een lange zoektocht bekend. Acteur Matteo van der Grijn gaat de rol vertolken van Erik Hazelhoff Roelfzema in de nieuwe musical. Soldaat van Oranje gaat op 30 oktober van dit jaar in première in het nieuwe theater, De TheaterHangaar, op vliegbasis Valkenburg bij Leiden. Maandag treedt hij voor het eerst op tijdens het Musical Awards Gala.

Meer dan driehonderd acteurs deden het afgelopen jaar auditie voor de rol van Erik. Matteo auditeerde pas tijdens de laatste auditieronde eind april en wist de producenten en creatives in één auditie direct te overtuigen van zijn kwaliteiten als acteur en zanger.

"Een verhaal als Soldaat van Oranje vraagt om een integere, maar spectaculaire benadering. Dat betekent sterk acteerwerk en emotionerende muziek" , aldus regisseur Theu Boermans.

Soldaat van Oranje - De Musical vertelt het waargebeurde verhaal van één van de grootste verzetshelden uit onze vaderlandse geschiedenis: Erik Hazelhoff Roelfzema. Aan het begin van de oorlog ontsnapt Erik naar Engeland van waaruit hij zendapparatuur naar Nederland smokkelt en als piloot betrokken is bij bombardementen op Duitsland. Hij wordt adjudant van Koningin Wilhelmina en ontvangt de Militaire Willemsorde, de hoogste Koninklijke onderscheiding. Zijn beroemde boek Soldaat van Oranje werd in 1977verfilmd met Rutger Hauer in de titelrol en is vanaf oktober op vernieuwende wijze te zien als musical in de TheaterHangaar. Script: Edwin de Vries, muziek: Tom Harriman, liedteksten: Pamela Phillips Oland, Nederlandse vertaling liedteksten: Frans van Deursen, producenten: Fred Boot & Robin De Levita

Als de Duitsers in 1940 Nederland binnenvallen, leeft Erik Hazelhoff Roelfzema met zijn Leidse vrienden een onbezorgd studentenleven. De dan 23-jarige studenten realiseren zich dat niets meer hetzelfde is. Vriendschap en liefde zijn niet langer vanzelfsprekend. De oorlog zet alle verhoudingen op scherp. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken... Vechten voor vrijheid, volk en vaderland? Doorstuderen? Of bewust kiezen voor de vijand?

www.soldaatvanoranje.nl


---

Matteo van der Grijn (Amsterdam, 1981) woonde van zijn tiende tot zijn twintigste in Italië, waarna hij terug naar Nederland ging om in Arnhem de Toneelschool te doen waar hij in 2007 afstudeerde. Tijdens zijn studie en na zijn afstuderen was hij te zien in verschillende toneelstukken als Hamlet, Driekoningenavond en Het Koude Kind van de Theatercompagnie. In Dogville van het Ro-Theater, Levende Doden van het Nationale Toneel, Rome en Juli's Possie van theatergroep ZEP, Man is Man van de Toneelmakerij en Koken met Elvis van Theatergroep Oostpool . Met zijn eindexamenklas richtte hij het gezelschap Zomergasten op.

Op televisie vertolkte Matteo gastrollen in diverse series als Evelien, Keyzer en de Boer, Spoorloos Verdwenen, Gooische Vrouwen, Shouf Shouf, de co-assistent en Voetbalvrouwen. Ook speelde hij in films als Tiramisu, Striptease, Zomerhitte en De Gelukkige Huisvrouw.

Recentelijk speelde Matteo in de zesdelige serie De Troon de rol van de broer van Willem de Tweede. Ook is hij dit najaar te zien in de tweedelige serie Retour Uruzgan van de EO.
---

Noot voor de redactie,