PVDA, SP en PVV slecht voor MKB

04/06/2010 07:00

Businesscompleet.nl

ABCOUDE - De PVDA, SP en PVV zijn slecht voor het ondernemersklimaat. De belangrijkste thema's, zoals economie en overheidsfinanciën, worden door 44% van de zelfstandigen aan de VVD toevertrouwd. Het CDA lijkt bovendien verleden tijd.

Schadelijke partijen voor MKB

MKB portal BusinessCompleet.nl wilde niet alleen de politieke voorkeur van de zelfstandig ondernemer weten, maar ook welke partij het meest schadelijk is voor het bedrijfsleven. Op die vraag wijst meer dan de helft van de respondenten naar 'linkse' partijen. Zowel PVDA als SP krijgen 22,4 procent van de stemmen. Gevolgd door de PVV met 17,9 procent.

Economie belangrijkste thema

Typische linkse maatschappelijke thema's krijgen bij de ondernemer geen voorrang, concludeert directeur Serge Eikhoudt van BusinessCompleet.nl. Voor nog geen 4 procent is milieu, duurzaamheid of natuur van doorslaggevend belang bij zijn politieke keuze. 42 procent geeft aan dat de thema's economie, overheidsfinanciën en ondernemersklimaat de grootste invloed hebben in het stemhokje op 9 juni.

VVD veruit grootste partij

De VVD krijgt van de ondernemers 44 procent van de stemmen en is daarmee nu veruit de grootste partij, goed voor 66 zetels in de Tweede Kamer. D66 is de tweede partij met 12 procent, maar verliest in vergelijking met de vorige peiling. Het CDA daalt verder naar 5,4 procent. Opvallend genoeg blijft de PVDA met 6,2 procent gelijk en is hiermee ook bij de ondernemers nu groter dan het CDA.

Verklaring eclatant succes VVD

Het onderzoek geeft goed inzicht in het succes van de liberalen. Zij hebben zich consequent hard gemaakt voor die thema's die ondernemers belangrijk vinden. De VVD flirt dan wel in haar verkiezingsprogramma met de minima en de middenklasse, maar ondernemers en liberalen gaan blijkbaar hand in hand.

Uit de resultaten blijkt ook een duidelijk verband tussen politieke voorkeur en inkomen. Naar mate de omvang van het inkomen van de respondent toeneemt, stemt hij vaker op de VVD. Een logische keuze als de VVD haar plannen voor belastingverlaging kan realiseren.

Geen Balkenende V of Wilders I

Ruim 40 procent wil Rutte als premier. De demissionair premier en de oud burgervader van Amsterdam kunnen onderling nog slechts vechten om een goede tweede plek. De wens van Balkenende om premier te blijven is tegen beter weten in. Zijn partij krijgt niet alleen weinig stemmen, er is ook geen draagvlak voor Balkenende als premier. Iets meer dan 5 procent van de ondernemers wil een kabinet Balkenende V. Dat is iets meer dan een kabinet Wilders met 3,6 procent. Bijna 20 procent van de ondernemers wil Cohen in het torentje.

MKB maakt coalitievorming makkelijker

Een op de vijf ondernemers wil dat de VVD een coalitie vormt met CDA en D66. Als alleen de ondernemer zou stemmen, krijgt dit kabinet eenvoudig de meerderheid. De gemiddelde kiezer geeft links echter meer respijt, waardoor de coalitievorming lastiger wordt. Nu Nederland en vooral Europa in financieel zwaar weer zitten, is een nieuw stabiel kabinet extra van belang. Serge Eikhoudt van BusinessCompleet.nl wijst erop dat lange coalitieonderhandelingen of een minderheidskabinet een risico vormen voor het prille herstel van de economie.

BusinessCompleet.nl

Uitgever www.BusinessCompleet.nl is een van de grootste portals voor het MKB en heeft ruim 123.000 abonnees. De portal geeft concrete informatie en adviezen over een breed spectrum aan MKB issues, zoals marketing, management, personeel, logistiek, juridische zaken en financiën. Speerpunten van Businesscompleet.nl zijn relevante MKB actualiteiten en in het bijzonder onderzoek naar wat de ondernemer vindt en beweegt.

Deze peiling betreft een representatief onderzoek onder 549 ondernemers. Het onderzoek heeft plaatsgevonden in de periode 1 tot en met 2 juni jongstleden.





http://www.businesscompleet.nl


Noot voor de redactie: