Vrije Universiteit Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam Meer perspectief
4 juni 2010

PvdA is linksvoor, maar speelt in de media nu mid-mid

Met de economische hervormingen en bezuinigen als belangrijkste thema heeft de PvdA het moeilijk in de campagne. De partij heeft een links programma, maar voert een rechtse discussie waardoor zij in de berichtgeving per saldo steeds sterker neergezet wordt als middenpartij die zich in het centrum van het politieke spectrum bevindt. Cohen lijkt voor linkse kiezers dus niet duidelijk genoeg te kunnen maken dat hij een linkse leider is. Dit concluderen onderzoekers van de Nederlandse Nieuwsmonitor in samenwerking met Kieskompas. Zij vergeleken de partijposities volgens de partijprogramma's met de politieke standpunten volgens de politieke campagne.

Uit de analyse komt naar voren dat de Partij van de Arbeid zich in de aanloop naar de campagne nog als progressieve partij kon profileren, maar naarmate de campagne vordert, voert zij vooral een strijd op de rechtervleugel van het politieke spectrum. Deze positie wordt tot nu toe stevig ingenomen door de VVD. Deze partij wijkt in de berichtgeving nauwelijks af van haar partijprogramma en profileert zich sterk op de rechter thema's terwijl zij de progressieve thema's wijselijk links laat liggen. Verder slaagt, naast de partij van Rutte, alleen D66 er in om een 'correct' beeld van zichzelf via het nieuws te communiceren.

Door deze ontwikkelingen komt de Partij van de Arbeid in de media momenteel precies in het midden van het spectrum uit. De partij draagt geen sociaal alternatief uit voor de komende bezuinigingen op de welvaartsstaat. Door deze middenpositie lijkt het alsof de PvdA te links is voor de nodige bezuinigingen, maar ook te rechts om de angst voor de gevolgen hiervan weg te nemen.

In tegenstelling tot de PvdA verschuift de SP wel iets op naar links en wordt de partij ook progressiever neergezet in de berichtgeving. GroenLinks daarentegen volgt de beweging van de PvdA, zij het minder sterk, terwijl de Partij voor de Dieren nu als meest progressieve partij in de berichtgeving naar voren komt. De parallel met 2006 dringt zich op: ook toen kwam de PvdA vanuit een sterke positie uit de gemeenteraadsverkiezingen (zij het ditmaal vooral na de leiderschapswissel), en zochten zij het politieke

midden op in een gevecht met de CDA om de 'gemiddelde kiezer'. Echter, net als in 2006 loopt de partij het gevaar om links ingehaald te worden. De SP is opgeschoven van een uiterst links verkiezingsprogramma naar een veel gematigder mediabeeld. De partij benadert inmiddels de uitgangspositie van de PvdA. Als de SP van Roemer erin slaagt om zich te presenteren als een sociaal en vooral geloofwaardig alternatief voor de kille bezuinigingen, dan kan de PvdA in een lastige spagaat komen, en net als in 2006 in de laatste weken veel stemmen aan haar linkerbuur kwijtraken.