Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 4 juni 2010

Vertrouwen beleggers krijgt enorme knauw

De maand mei was een slechte maand voor de beurs. En dat is bezoekers van Beurs,nl niet in de koude kleren gaan zitten, blijkt uit een onderzoek van de website Beurs.nl.

In mei verwachtte nog maar 8,2% van de bezoekers van Beurs.nl dat de AEX dit jaar boven de 400 punten zal eindigen tegenover 31,5% in april. Bovendien gaf 39,9% in mei aan te verwachten dat de AEX aan het einde van het jaar tussen de 350 en 400 punten zal staan tegenover ruim 52% in april. Vorige maand verwachtte ruim 17% van de respondenten dat de AEX 2010 tussen de 300 en 350 punten zal eindigen. Dat was in april bijna 11%. Ruim 34% voorspelde in mei een niveau van minder dan 300 punten, tegenover 5,5% in maart.

De AEX-index is in mei gedaald van 346 naar 320 punten. Dat komt vooral doordat beleggers zich zorgen maken over de euro en het herstel van de economie in de eurolanden.

W-vormig scenario
Onder de bezoekers van Beurs.nl nam de angst voor een stagnatie van de economische groei afgelopen maand verder toe. Een W-vormig scenario van de economie werd in mei door 39,9% van de respondenten voorspeld, terwijl dat in april 35,6% was. Het aantal bezoekers van Beurs.nl dat uitging van een V-vormig scenario dit jaar nam in mei fors af (19,6%). Ook een U-vormig (22,8%) of een L-vormig (17,7%) economisch herstel werden vorige maand door de bezoekers minder vaak voorspeld dan het W-vormige scenario.

China
China blijft volgens de bezoekers van Beurs.nl (26,6%) nog steeds de markt waarop beleggers in 2010 het meeste geld kunnen verdienen, gevolgd door Europa (24,1%), de Verenigde Staten (17,1%), India (14,6%) en Brazilië (11,4%). Beleggers verwachten minder van Rusland (4,4%) en Japan (1,9%).

Aandelen (41,1%) zijn volgens de bezoekers de beleggingscategorie waarmee ze in 2010 het meeste geld kunnen verdienen, gevolgd door grondstoffen (34,8%). Duidelijk minder populair waren valuta (12,7%), obligaties (5,7%) en vastgoed (eveneens 5,7%).

Deze maand
Door het afnemende vertrouwen in de ontwikkeling van de AEX heeft de koopbereidheid van de bezoekers van Beurs.nl eveneens een knauw gekregen. Vorige maand gaf 31,7% van de beleggers aan hun beleggingsportefeuille deze maand opnieuw te zullen uitbreiden tegenover 37% een maand eerder. Verkopen wil in juni 24,1%, tegenover 11,6% in mei. Het aantal beleggers dat de portefeuille niet wilde wijzigen nam in mei af: van 46,6% naar 37,3%.

Binnenlandse aandelen
Binnenlandse aandelen blijven met bijna 31,7% het meest populaire beleggingsproduct voor de bezoekers van Beurs.nl. Ze worden gevolgd door opties (24,7%), beleggingsfondsen (16,5%) en buitenlandse aandelen (11,4%),

Onderzoek
Op Beurs.nl kunnen bezoekers elke maand hun mening geven over de AEX en hun beleggingsportefeuille. Het aantal respondenten in mei bedroeg 158.

Streaming realtime koersinformatie
Aan de onlangs vernieuwde website Beurs.nl zijn belangrijke nieuwe applicaties toegevoegd, namelijk de S&P FUTURES 500 en de S&P 500. Beurs.nl is de enige Nederlandse website die deze indexen publiceert. Beurs.nl biedt eveneens als enige website streaming realtime koersinformatie. De Dow Jones en de DAX, een overzicht van de goud- en olieprijzen, en een overzicht van Nederlandse bedrijven met een notering in New York.

Vernieuwde iPhone app met persoonlijke watchlist
De iPhone app van Beurs.nl, met de actuele beurskoersen en het laatste beursnieuws, is vernieuwd. Op de iPhone app is het eenvoudig om een persoonlijke watchlist aan te maken met fondsen uit de AEX, AMX of AScX. Als de app geopend wordt, zijn direct de meest actuele koersen zichtbaar van de aandelen in de watchlist.

Nieuwsbrieven
Bezoekers van de website kunnen zelf aangeven hoeveel keer per dag ze een nieuwsbrief willen ontvangen. Bovendien kunnen gebruikers zich inschrijven voor een maandelijkse overzichtsnieuwsbrief met de belangrijkste ontwikkelingen in de beurswereld.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht