Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

STIVORO verbijsterd over uitspraak Cohen
Rookvrije horeca geen verkiezingsitem

Den Haag 4 juni 2010 - Eindelijk is in Nederland duidelijk dat de horeca rookvrij is. En juist nú doet Cohen het voorkomen of dat nog ter discussie staat. En dat bij de beste maatregel die mede door de PvdA de afgelopen jaren is ingevoerd. Door te pleiten voor een uitzondering voor eenmanszaken mbt de rookvrije horeca doet hij het voorkomen alsof de rookvrije horeca nog ter discussie staat. Dit is allerminst het geval: de wet is duidelijk en eenduidig. Een uitspraak van de Hoge Raad in februari bevestigde dat reeds. Daarnaast kiest hij daarmee niet voor sociale en gezonde keuzes.

STIVORO is verbijsterd over de uitspraak door de lijsttrekker; consistentie in beleid toont waarlijk leiderschap, juist wanneer de gezondheid van mensen centraal staat. Cohen is van mening dat er geen draagvlak is voor de rookvrije horeca en dat de handhaving lastig is. De feiten zijn echter anders. De Volkskrant publiceerde onlangs onderzoek waaruit bleek dat het draagvlak voor de rookvrije horeca nog nooit zo hoog was. Op dit moment is 72% voor de rookvrije horeca, tegen 62% in aanloop naar de invoering van de maatregel . Handhaving is juist eenvoudiger als er geen uitzonderingen zijn. Het constant aanwakkeren van de discussie zorgt er juist voor dat de handhaving lastig wordt in de praktijk.

Lies van Gennip, directeur STIVORO: ŽDe uitspraak van dhr. Cohen is een hele onverstandige. Hij doet het voorkomen alsof de rookvrije horeca weer een verkiezingsitem is. Dit terwijl de gehele horeca in 2008 rookvrij is geworden door een kabinet waar de PvdA deel van uitmaakte." Ook in de Tweede Kamer is deze maatregel veelvuldig en hartgrondig gesteund door de PvdA. De PvdA koos toen voor de gezondheid van de horecawerknemer en -bezoeker en niet voor druk en dreigementen voor omzetdaling ingegeven door de tabaksindustrie. Door een dergelijke uitspraak zet Cohen de hele discussie onnodig op scherp. Dat is op zijn minst opmerkelijk, zo niet zorgelijk. ŽIk hoop dat dhr. Cohen spoedig zelf in ziet dat dit een onverstandige uitspraak is, die de onduidelijkheid juist in stand houdt. Als hij het dossier beter zou kennen, dan zou hij inzien dat het niet des PvdAŽs is om dergelijke uitspraken te doen en hij vooral de tabaksindustrie hiermee een plezier doet Ž, aldus van Gennip.


Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht