Ingezonden persbericht


Nederlandse man hekelt politieke debatten en stemwijzers

Amsterdam, 4 juni 2010 - Als het aan de mannelijke kiezers ligt, hoeven er geen politieke debatten meer gevoerd te worden. Ook de stemwijzers mogen worden afgeschaft. Dat blijkt uit een onderzoek van Discovery Channel, dé mannenzender van Nederland, onder 3.500 Nederlandse mannen. Een kwart van alle mannen vindt stemwijzers onbetrouwbaar en slechts 8% laat zijn keuze erdoor bepalen. De debatten worden slechts door 18% van de mannen fanatiek gevolgd. De meeste mannen (78%) baseren hun politieke keuze vooral op hun gezonde verstand. Ook vrienden en partners hebben nauwelijks invloed.

Politici draaien om de brij heen
Slechts 18% van de mannen zegt de tv-debatten graag te willen volgen, 66% kijkt hoe het uitkomt en 16% heeft helemaal geen zin in debatterende politici. Een van de verklaringen is dat mannen weinig vertrouwen hebben in de Nederlandse politici. De helft vindt dat ze om de hete brij heen draaien. Ook de huidige manier van campagne voeren wordt weinig gewaardeerd door de Nederlandse man. 78% vindt dat politici minder aandacht moeten besteden aan hun imago en meer aan de inhoud van de boodschap.

Stemwijzers deugen niet
De stemwijzers die op internet staan worden als zeer onbetrouwbaar gezien. Een kwart van de mannen gebruikt ze nooit, omdat ze ervan overtuigd zijn dat de stemwijzers niet deugen. 68% heeft ze wel geraadpleegd, maar nog nooit het politieke advies gevolgd. Slechts 8,5% van de mannen laat zijn keuze afhangen van het advies van de stemwijzers.

Man luistert niet naar partner
Bij het maken van politieke keuzes vertrouwt het merendeel (79%) op zijn eigen gezonde verstand. Een minderheid van 16% maakt zijn politieke keuze door aandachtig te luisteren naar de mensen om zich heen. Ook de eigen partner heeft amper invloed. Slechts 10% stemt zijn keuze hierop af. Verreweg de meeste mannen (87%) houden geen rekening met de politieke keuze van hun partner en stellen vrijheid voorop. Bijna alle mannen (97%) maakt het niks uit als na de verkiezingen blijkt dat hun partner op een andere partij heeft gestemd.

Meest aantrekkelijke politica
Jeanine Hennis-Plasschaert van de VVD wordt door de meeste mannen de aantrekkelijkste politica gevonden (38%). Op de tweede plaats staat Marianne Thieme van de Partij van de Dieren (22%) gevolgd door Femke Halsema van GroenLinks (11%). In de ogen van Nederlandse mannen kan een bloedmooie vrouw overigens prima overtuigen als politicus. 58% geeft aan door haar uiterlijk heen te kunnen kijken, terwijl toch nog 36% toegeeft dan waarschijnlijk wel afgeleid te worden van haar politieke boodschap. 6% heeft liever geen mooie vrouwen in de politiek. Het merendeel van de mannen (85%) maakt het niet uit of een lijsttrekker man of vrouw is. Toch geeft 17% van de mannen de voorkeur aan een mannelijke premier. 4,5% heeft wel zin in een vrouwelijke premier.

o-o-o-o

Bovenstaand onderzoek is tot stand gekomen op basis van onderzoek onder 3.500 mannen uit het Discovery Panel. Het Discovery Panel is het online meetinstrument van Discovery Networks Benelux bestaande uit 12.000 mensen die regelmatig ondervraagd worden over relevante mannenkwesties en Discovery Channel-gerelateerde zaken. Discovery Channel is expert op het gebied van mannen en lanceerde daartoe in 2008 het grootste onderzoek naar de Europese man ooit 'Species - een blauwdruk van jonge mannen'. Discovery Channel publiceert regelmatig vervolgonderzoek over de Nederlandse man. Zie voor meer informatie www.discoverypanel.nl, www.discoveryspecies.com en http://www.discoverynetworks.nl/#/mannen.

Aanvullende informatie voor de redactie:

Over Discovery Networks Benelux:
Discovery Networks Benelux maakt deel uit van Discovery Communications, (NASDAQ: DISAD, DISBD, DISCK): 's werelds grootste non-fictie mediabedrijf, met ruim 1,5 miljard gecumuleerde abonnees in meer dan 170 landen. Discovery Networks Benelux voert zeven zenders in Nederland en België, waarvan Discovery Channel en Animal Planet in Nederland overal te ontvangen zijn, en Discovery World, Discovery Science, Discovery HD Showcase, Animal Planet HD en Discovery Travel & Living digitaal. Vanaf 1 oktober 2009 is Discovery Channel analoog te ontvangen in heel Vlaanderen. De andere Discovery-kanalen waren al digitaal te ontvangen in Vlaanderen. Internationaal voert Discovery ook diensten zoals howstuffworks.com en treehugger.com. In Nederland bereikt Discovery Channel maandelijks 10 miljoen kijkers en heeft het de hoogste selectiviteit op mannen. Discovery Channel lanceerde onlangs 'SPECIES: een blauwdruk van jonge mannen', de grootste studie naar de Europese man ooit. Het onderzoek bevestigt Discovery Channel's rol als expert op het gebied van jonge mannen. Discovery Channel is te volgen op www.twitter.com/discoveryned.