Socialistische Partij Rotterdam

Leegstand groter misdrijf dan kraken

03-06-2010 * Afgelopen dinsdag is de zogenaamde anti-kraakwet aangenomen door de Eerste Kamer. Deze gaat in op 1 oktober dit jaar. Het aannemen van deze wet heeft gevolgen voor de aanpak van de leegstand in onze stad. De SP heeft hierover een debat aangevraagd in de raad.

Honderden Rotterdammers zullen, als de anti-kraakwet gehandhaafd wordt, het dak boven het hoofd verliezen en op straat belanden terwijl er veel leegstand is in Rotterdam.

SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn: ''Leegstand vinden wij een groter misdrijf dan kraken. Kraken is zelfs geen misdrijf maar bittere noodzaak.'' De politie heeft meer dan genoeg te doen, vindt de SP, zoals het aanpakken van overvallen en straatroof. De Kleijn: ''Het zou dan ook logisch zijn als de politie geen prioriteit geeft aan het handhaven van de anti-kraakwet."

Het kraakverbod is volgens de SP een oplossing voor een probleem dat er niet is. De Raad van State, de Raad van Kerken en de 55 grootste gemeentes zijn niet voor niets tegen.

Als het aan de SP ligt stelt de de gemeente zich terughoudend op bij het handhaven van deze wet. De SP-fractie heeft daarom ook een debat aangevraagd voor de volgende gemeenteraadsvergadering op vrijdag 10 juni.