Provincie Gelderland


---




Arnhem, 4 juni 2010

GELDERLAND INVESTEERT IN OLYMPISCHE AMBITIE

De komende anderhalf jaar steekt de provincie Gelderland 3,3 miljoen euro in de Gelderse sport. Een groot deel, 2,5 miljoen, gaat naar enkele sportaccommodaties; met de resterende acht ton wil de provincie het ontdekken en ontwikkelen van toptalenten, het bewegen en het sporten zelf stimuleren. Dat staat in de sportnota die het college van GS deze week heeft vastgesteld. Provinciale Staten moeten zich nog buigen over de voorstellen.

Al eerder had de provincie zich uitgesproken over een actiever sportbeleid. Niet alleen wil het college meer Gelderlanders aan het bewegen en sporten krijgen (de zogenaamde breedtesport), ook wil het college werk maken van sportaccommodaties die ook geschikt zijn voor sporten op internationaal niveau. Op deze manier ondersteunt de provincie de landelijke ambities om Nederland klaar te maken als gastland voor de Olympische Spelen. Samenwerking is daarbij voor het college van groot belang. Niet alleen binnen Gelderland met Gelderse gemeenten, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven, maar ook met de provincie Overijssel.

Kernsporten
Het college kiest voor concentratie op vooralsnog vijf sporten: atletiek, hippische sport, wielersport, judo en volleybal. Deze keuze omvat ook de paralympische varianten. Het gaat hierbij om sporten die in Gelderland al sterk vertegenwoordigd zijn en waarmee de provincie zich onderscheidt van andere provincies. Op langere termijn kan deze selectie uitgebreid worden met andere sporten.

Top accommodaties
De 2,5 miljoen is bedoeld voor cofinanciering van enkele Gelderse sportaccommodatiest. Daarbij denkt het college vooralsnog aan het nationaal hippisch centrum in Ermelo en aan de Topsporthal in Doetinchem. Belangrijke voorwaarde is echter wel dat de plannen voor 2012 gerealiseerd kunnen worden.

Evenementen en talenten
Het college wil vier ton gebruiken om topsportevenementen in Gelderland mogelijk te maken. Daarbij gaat het niet alleen om het evenement zelf, maar ook om sportactiviteiten voor een bredere doelgroep rondom het topevenement. Zo zijn er in het verleden verschillende sportactiviteiten georganiseerd rondom het EK en WK jeugdvoetbal en de Vuelta 2009 in Zutphen. In 2011 vindt het WK Baanwielrennen plaats in Apeldoorn en er zijn plannen voor het EK Handbal voor dames tot 19 jaar en het EK Zitvolleybal, beide in Arnhem. Voor de verdere ontwikkeling van talenten en topsportstimulering wil het college twee ton beschikbaar stellen. Daarbij gaat het om talenten te herkennen en kansen te bieden zichzelf verder te ontwikkelen. Dat kan onder meer via ondersteuning van topsportverenigingen en coaches, maar ook de ouders van talenten.

rendement
Voor het college gaat het bij het sportbeleid niet louter om het sporten en de gezonde effecten daarvan op de sporters. Ook het feit dat sporten een belangrijke bijdrage levert aan de sociale samenhang en aan de economie spelen bij de keuze een belangrijke rol. De provincie heeft zich daarbij laten inspireren door de werkwijze van de Engelse stad Manchester. Het stadsbestuur heeft het sporten ingezet als middel om de stad en regio uit het sociaal-economische dal te halen en is daarbij ook op zoek gegaan naar manieren om de kosten en het maatschappelijk rendement van investeringen in sport en bewegen tegen elkaar af te zetten. Een deel van het Gelders budget is dan ook bedoeld om zo'n afweegmodel te ontwikkelen.



Provincie Gelderland