Provincie Antwerpen


4/06/2010

De lokale digitale Noord-Zuidkaart gelanceerd

Op dinsdag 1 juni 2010 werd in het stadhuis van Brussel de lokale Noord-Zuidkaart gelanceerd. Deze digitale kaart biedt een overzicht van de inspanningen die lokale besturen in Vlaanderen en Brussel leveren op het vlak van internationale samenwerking. Een unieke samenwerking tussen de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging (11.11.11), de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en de vijf Vlaamse provincies maakte deze kaart mogelijk.

Aan de lokale Noord-Zuidkaart ging een bevraging vooraf die verstuurd werd naar alle lokale besturen in Vlaanderen en Brussel. De gemeenten uit de provincie Antwerpen reageerden massaal. Meer dan 85% van de besturen vulde de vragenlijst in. Deze gegevens werden vervolgens in een kaart gegoten.

"Het is duidelijk: gemeenten zijn belangrijke actoren geworden op het vlak van internationale samenwerking. Deze website wil niet alleen hun inspanningen erkennen en waarderen, maar de lokale besturen ook verder stimuleren om deze weg te bewandelen" stelt Antwerps gedeputeerde voor Noord-Zuidbeleid Inga Verhaert op het persmoment.

De kaart maakt vooral duidelijk dat het thema van internationale samenwerking leeft op het lokaal niveau. Enkele Antwerpse cijfers:
* van alle gemeenten die gereageerd hebben (85 %) heeft iedereen een aparte schepen bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking
* 66% heeft een ambtenaar die rond Noord-Zuid werkt
* alle gemeenten voorzien financiële middelen voor Noord- en/of Zuidwerking,
* 82% ondersteunt projecten in het zuiden

* 65% heeft een subsidiereglement voor sensibilisatie
* 75% heeft een gemeentelijke adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking
* 83% voert minstens jaarlijks een communicatie/informatie campagne naar zijn burgers
* 71% kiest voor een duurzaam aankoopbeleid
* 51 gemeenten doen mee met de campagne Fair Trade Gemeente, waarvan reeds 28 de titel behaald heeft

Deze cijfers zijn niet verassend stelt gedeputeerde Inga Verhaert. "Het lokaal bestuur staat het dichtst bij de bewoners en speelt dan ook een essentiële rol inzake sensibilisatie en draagvlakversterking rond ontwikkelingssamenwerking. Zeker nu, in tijden van crisis, mag de internationale solidariteit niet afbrokkelen en moeten besturen inspanningen leveren op het vlak van eerlijke handel en duurzame ontwikkeling. Deze cijfers tonen aan dat de gemeenten in de provincie Antwerpen grote inspanningen leveren. Met de lokale Noord-Zuidkaart wordt dan ook duidelijk hoe internationale samenwerking geplaatst is op dat lokale niveau. Deze lancering is echter nog maar het beginpunt, de bedoeling is om deze kaart jaarlijks een update te geven en waar mogelijk zullen we dan dieper op enkele vragen kunnen ingaan."

U kan alle informatie over de lokale Noord-Zuidkaart terugvinden op www.noordzuidkaart.be