Gemeente Tilburg

Nummer
2010199BW
Datum
3 juni 2010

College wil geen risico's met parkeerbeleid
Strakke regie en transparante organisatie

Het Tilburgs college wil niet meer voor onaangename verrassingen komen te staan door tekorten of afwijkende berekeningen in het parkeerbeleid. De belangrijkste maatregel die de gemeente neemt is een gesloten parkeerexploitatie per 1 januari 2011. Dit houdt in dat de gemeente geen rekening meer houdt met 'parkeerwinsten' op de gemeentebegroting. Vanuit de algemene middelen gaat echter ook geen geld meer naar parkeren. Ook wil het college dat het onderwerp parkeren binnen de gemeente beter georganiseerd wordt. Ze wil verder de risico's die nog spelen bij lopende projecten goed onder de loep nemen. Zoals bijvoorbeeld het parkeerbeleid bij de wijkwinkelcentra. Dat stelde het college deze week vast naar aanleiding van de risicoanalyse van de parkeerexploitatie in Tilburg. Wethouder Roel Lauwerier (infrastructuur en mobiliteit): "Naar aanleiding van tekorten bij de parkeergarage Pieter Vreedeplein hebben wethouders Johan van den Hout en Ton Horn vanuit het vorige college een uitgebreid onderzoek ingesteld over dit onderwerp. Dat is nu afgerond. Het vermoeden is hiermee bevestigd dat het beleid op veel punten transparanter kan en met veel minder risico. Samen met de raad moeten we een manier vinden om dit probleem op te lossen op een eerlijke en consequente manier. Zo hebben we het ook afgesproken in het coalitieakkoord."
Risicoanalyse
In de risicoanalyse beschrijft onderzoeksbureau Empaction een aantal gevaren van de werkwijze bij parkeerprojecten. De financiële consequenties waren niet bij alle projecten helder en de parkeervoorzieningen werden niet voor een realistisch aantal auto's gebouwd. Ook werd bij de planning wel eens van verouderde informatie uitgegaan. Verder concludeert het onderzoeksbureau dat het onderwerp parkeren binnen de gemeentelijke organisatie nogal versnipperd is over de verschillende afdelingen. De regie moet strakker en de organisatie transparanter, zo oordeelt het college. Een stuurgroep gaat nu aan de slag om de risico's die het bureau aangeeft zo snel mogelijk aan te pakken. Ook wil het college een duidelijk parkeerbeleid dat voor alle wijkwinkelcentra hetzelfde is.
Het in dit persbericht genoemde besluit heeft het college deze week genomen en het wordt ter informatie naar de raad gestuurd

Meer informatie voor de pers
Brugt Groenevelt, woordvoerder wethouder Lauwerier: 013 - 542 8333