Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2010/YG58

Buitenpost, 3 juni 2010

Netwerk Noordoost helpt mee aan realisatie van Milleniumdoelen

Op 19 mei vond in botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost een grote netwerkbijeenkomst plaats, Netwerk Noordoost. Tijdens deze bijeenkomst is het masterplan voor de economische ontwikkeling van Noordoost Friesland gepresenteerd. Er waren ruim 400 bezoekers aanwezig. Na afloop van dit succesvolle evenement was er gelegenheid voor de deelnemers om een donatie te geven aan twee projecten die werk maken van de Millenniumdoelen, Stichting Artemisia for all en LED verlichting in Afrika. De deelnemers aan de Netwerkbijeenkomst hebben gul gegeven en na afloop bleek er E 2.500 voor de goede doelen te zijn gedoneerd. Een bedrag van E 1.500 is gedoneerd aan de stichting Artemisia for all en E 1.000 voor ledverlichting in Afrika.

Stichting Artemisia for all
De stichting Artemisia for all werkt aan de mogelijkheid tot productie van een betaalbaar malariamedicijn uit de plant Artemisia annua. Malaria is een ziekte die wereldwijd veel slachtoffers eist en is in Afrika na aids een van de voornaamste doodsoorzaken. Bestaande medicijnen zijn duur en voor de arme plattelandsbevolking onbetaalbaar. De donaties aan de stichting Artimisia dor all draagt bij aan de bouw van een pilot-proeffabriek. De proeffabriek zal in eerste instantie dienen om het productie proces te optimaliseren en zal in eerste instantie in Nederland staan.

Led verlichting
Ook kon een donatie worden gegeven aan de verspreiding van LED verlichting op zonne-energie voor Afrika. Dit project wordt gedragen door verschillende Lionsclubs uit de regio. De Lions zetten zich in voor LED verlichting in Afrika. Licht brengt welvaart en ontwikkeling. In veel Afrikaanse landen is het 's avonds erg vroeg donker. Door verlichting is er meer tijd om bijvoorbeeld 's avonds huiswerk te maken of handel te drijven. De LED verlichting van het project maakt gebruik van zonne-energie, de duurzame energiebron van Afrika bij uitstek.

Zowel de Lions als de stichting Artemisia for all zijn erg blij met het behaalde resultaat.