Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 135 HZ
Datum: 4 juni 2010

Noorden in trek, Fryslân populair
Noordelijke toerist zoekt rust en ontspanning

Noord Nederland is in trek als toeristische bestemming. Het driejaarlijkse Consumentenonderzoek toerisme van Toerdata Noord laat zien dat de drie noordelijke provincies goed gewaardeerd worden bij zowel de dagtoeristen als de verblijfstoeristen. Fryslân scoort het hoogst met een 7,8 door de verblijfstoeristen, Groningen en Drenthe scoren beide een 7,6. De dagtoeristen geven Fryslân een 7,7 en Groningen en Drenthe beide een 7,4.

Dagjesmensen en vakantiegangers in Fryslân komen vooral voor de rust en voor de ontspanning naar de provincie. De fietsmogelijkheden en het water zijn de grote trekkers. De toeristen associëren Fryslân met rust, ruimte en natuur, maar ook gezellig, sfeervol en vriendelijk zijn eigenschappen die zij aan Fryslân toedichten. Natuur, landschap en vriendelijkheid krijgen de hoogste waardering. De Waddeneilanden hoger scoren dan de andere regio's. De toeristen blijven ook dichterbij hun verblijfplaats vergeleken met het vorige consumentenonderzoek. Verbeterpunten zijn de kwaliteit van de voorzieningen, de hoeveelheid attracties en faciliteiten en duidelijkere bewegwijzering.

Bestedingen
In de afgelopen vier jaar is de dagtoerist 3% meer gaan uitgegeven. In 2009 gaf hij in Fryslân gemiddeld 39 euro uit, iets minder dan in Groningen (40 euro) en Drenthe (45 euro). De verblijfstoeristen besteedden 44 euro in Fryslân per dag, in Groningen en Drenthe respectievelijk 39 en 48 euro. In Fryslân is de gemiddelde uitgave per persoon met 3 euro gestegen. Bij Groningen zijn de gemiddelde uitgaven gelijk gebleven, terwijl toeristen in Drenthe 8 euro meer uitgaven.

Wie is de toerist
Het grootste deel van de toeristen in Fryslân komt uit het Noorden. De helft van de dagjesmensen komen uit de provincie zelf, van de verblijfstoeristen komt een kwart uit Fryslân. Velen van hen vieren meer dan één keer vakantie in Fryslân; 73% van de dagtoeristen gaat vaker een dag eropuit in Fryslân, 61% van de verblijfstoeristen viert hier vaker vakantie. Ongeveer 60% van de toeristen is tweeverdiener, ruim 40% is ouder dan 50 jaar.

In alle sectoren geldt dat kwaliteit toeristen trekt. Jannewietske de Vries: "Fryslân is hertlik en gastfrij en biedt kwaliteit. Ik tankje ús gasten út it binnen- en bûtenlân wei foar de hege wurdearring. Ynvestearje yn de kwaliteit fan ús toeristysk oanbod, dat moatte wy dwaan bliuwe."


---- --
Consumentenonderzoek Toerisme

2009

Toerdata Noord is een samenwerkingsverband van de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe. De uitvoering is in handen van het Stenden Instituut Service Management onderdeel van Stenden Hogeschool te Leeuwarden.

STENDEN INSTITUUT SERVICE MANAGEMENT
Project Toerdata Noord

Postbus 1298 M. de Haas 8900 CG Leeuwarden drs. P.H. Huig tel: 058 - 244 1550
fax: 058 - 244 1501

© Toerdata Noord, 2010








Samenvatting Toerdata Noord: Consumentenonderzoek Toerisme 2009

SAMENVATTING

Toeristen komen nog steeds naar Noord-Nederland voor de rust, ruimte, natuur en het landschap.
Fietsen en wandelen blijven populair en winkelen is in opkomst

Inleiding
Het consumentenonderzoek geeft vanuit de vraagkant een beeld van de toeristische markt in de drie noordelijke provincies op basis van een willekeurige steekproef. In het jaar 2009 zijn in Friesland, Groningen en Drenthe 3009 toeristen ondervraagd in twaalf regio's, evenredig verdeeld over het voor-, hoofd- en naseizoen. Dit rapport vormt tevens de eindrapportage van de vier gerealiseerde consumentenonderzoeken in de periode 2000-2009. De data van 2009 zijn vergeleken met de gegevens van het onderzoek uit 2005 en deels met de uitkomsten van de rapportages in 2000 en 2002. In totaal zijn in dit rapport de resultaten verwerkt afkomstig van circa 12.000 afgenomen vragenlijsten bij de dag- en verblijftoerist.

Op grond van deze relatief grote hoeveelheid data kan de betrouwbaarheidssignificantie op 90% gesteld worden voor het regionaal niveau. Dit percentage ligt op 95 wat betreft gegevens die betrekking hebben op provinciaal en Noord-Nederlands niveau.

Waardering Noorden als vakantiegebied
Al jaren blijkt dat het Noorden vooral wordt gewaardeerd om de natuur, het landschap en de vele fiets- en wandelmogelijkheden. Uit het onderzoek van afgelopen jaar blijkt dat toeristen de vriendelijkheid van de noordelijke bevolking en het personeel dat werkzaam is in de toeristisch- recreatieve sector, hoog waarderen. De rapportcijfers op deze onderdelen zijn net onder de acht gemiddeld.

Zowel de dag- als verblijfstoerist is gevraagd de dagtochten en de vakanties als totaalproduct te beoordelen. Hieruit blijkt dat zowel de dagtoeristen als verblijfstoeristen in Friesland het meest tevreden zijn. De dagtoerist beoordeelt Friesland met een 7,7 en de verblijfstoerist geeft een 7,8 als cijfer. Groningen en Drenthe worden door de dagtoerist met gemiddeld een 7,4 gewaardeerd. Verblijfstoeristen in Groningen geven gemiddeld genomen een 7,6 voor de gehele vakantie. De Drentse toerist beoordeelt het toeristisch product in Drenthe met een 7,6. In zijn algemeen geven zowel verblijfstoeristen als dagtoeristen (iets) lagere cijfers in verhouding tot het onderzoek van 2005

Attracties, prijzen van attracties en horeca, zwemmen en zonnen, maar vooral het tekort aan slechtweer- voorzieningen zijn voor verbetering vatbaar volgens de dag- en verblijftoerist. Musea worden behoorlijk lager beoordeeld vergeleken met het onderzoek uit 2005. De gemiddelde scores op deze onderdelen variëren van een 6,5 tot een 6,9. Deze items worden grotendeels ook door de verblijfstoeristen relatief laag gewaardeerd. Alleen de prijzen van de horeca worden door de verblijfstoeristen iets positiever beoordeeld (7,1). Opvallend is dat verblijfstoeristen de `internetvoorzieningen van de accommodaties' relatief laag beoordelen

Methode zes of lager
Bijzonder aspect in dit rapport is de methode zes of lager. Deze methodiek refereert aan het percentageniveau, waarbij de respondent een specifiek onderdeel van het toeristisch product met een zes of lager beoordeelt. Over het algemeen kan worden aangenomen dat een onderdeel voor verbetering vatbaar is, wanneer een onderdeel door ten minste 15% van de respondenten met een zes of lager wordt gewaardeerd. De verbeterpunten zijn helder en duidelijk uit de tabellen op de volgende bladzijde af te leiden.
Uitvoerende instantie: Instituut Service Management te Leeuwarden




Samenvatting Toerdata Noord: Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Rapportcijfers dagtoeristen 2009 (% 6)
Gemiddelde cijfers % 6 Slechtweer faciliteiten 6,6 47% Attracties 6,9 34% Zwemmen en zonnen 6,9 33% Prijs attracties 6,9 32% Musea 6,7 28% Cultuurhistorie 7,1 28% Prijs horeca 6,9 25% Bewegwijzering 7,3 20% VVV's informatievoorzieningen 7,3 19% Horeca en uitgaan 7,3 18% Wandelmogelijkheden 7,6 11% Natuur 7,6 10% Deskundigheid personeel 7,4 10% Fietsmogelijkheden 7,6 9% Vriendelijkheid personeel 7,5 9% Landschap 7,6 8% Vriendelijkheid bevolking 7,7 8% Oordeel dagtocht totaal 7,5 4%

Rapportcijfers verblijftoeristen 2009 (% 6)
Gemiddelde cijfers % 6 Slechtweerfaciliteiten 6,5 47% Internetvoorzieningen accommodatie 6,7 41% Musea 6,8 36% Attracties 6,7 34% Prijs attracties 6,8 28% Zwemmen en zonnen 7,1 27% Bewegwijzering 7,3 25% Cultuurhistorie 7,2 25% Horeca en uitgaan 7,2 18% Prijs horeca 7,1 18% VVV's informatievoorzieningen 7,2 17% Deskundigheid personeel 7,5 11% Natuur 7,8 7% Vriendelijkheid personeel 7,8 7% Wandelmogelijkheden 7,8 6% Fietsmogelijkheden 7,9 5% Vriendelijkheid bevolking 7,8 5% Landschap 7,8 4% Oordeel vakantie totaal 7,7 3%

Cijfers in het rood zijn verbeterpunten (op basis van de rapportcijfers) omdat minimaal 15% van de toeristen een zes of lager geeft. Uitvoerende instantie: Instituut Service Management te Leeuwarden




Samenvatting Toerdata Noord: Consumentenonderzoek Toerisme 2009

In dit onderzoek is gevraagd aan de toerist `welke attracties in de vakantieomgeving worden gemist' Er is gebleken dat er met name behoefte is aan activiteiten en voorzieningen zoals zwembaden, attracties en musea.
Type toeristen
In dit onderzoek is voor het eerst gevraagd aan de verblijfstoeristen `tot welk type toerist zij zichzelf rekenen' Het overgrote deel van de toeristen (43%) dat een vakantie doorbrengt in Noord- Nederland vindt zichzelf een typische `rust- en ontspanningzoeker' Eén op de vijf toeristen in Noord- Nederland is van mening dat de vakantie vooral gericht is op de natuur. 17% van de respondenten geeft aan dat de vakantie in Noord-Nederland juist een gelegenheid is om tijd met familie en vrienden door te brengen. 14% beschouwt zichzelf als een sportieve en actieve toerist. Herkomst toerist
Het merendeel van de ondervraagde dagtoeristen dat Noord-Nederland bezoekt komt uit Noord- Nederland en Overijssel. Bijna de helft van de dagtoeristen in Friesland is afkomstig uit de eigen provincie. Bij de verblijfstoeristen ligt deze verhouding op een kwart die uit Friesland vandaan komen. In Drenthe en Groningen komen de ondervraagde verblijfstoeristen voor een groter deel van buiten de eigen provincies. Er zijn weinig verschillen met het onderzoek van vijf jaar geleden.

Samenstelling vakantiegezelschap
Noord-Nederland is voornamelijk populair bij mensen die samen met partner en/of kinderen een dagtocht ondernemen of hun vakantie doorbrengen. Ongeveer 60% van de bezoekers (zowel dag- als verblijftoeristen) is tweeverdiener. Ruim 40 % van de ondervraagde verblijfstoeristen in Noord- Nederland is 50 jaar of ouder. Dit is in elke provincie ongeveer hetzelfde. Bijna de helft van de ondervraagde dagtoeristen is tussen de 19 en 50 jaar oud. Het aantal 50-plussers onder de dagtoeristen is relatief gezien (veel) lager (23%) dan het aantal onder de verblijfstoeristen (40%).

Motieven en activiteiten toeristen
Voor de dagtoeristen zijn de meest genoemde motieven voor een bezoek aan Noord-Nederland:, omdat "een eerder bezoek goed is bevallen, er mogelijkheden zijn om te winkelen en te fietsen en omdat het dicht bij huis is" Dagtoeristen die gekozen hebben voor Friesland doen dat vaak vanwege `watersportgebonden motieven' Het motief `natuur, flora en fauna' wordt minder vaak genoemd door de dagtoeristen in Noord-Nederland vergeleken met de vorige edities van het consumentenonderzoek.

Verblijfstoeristen bezoeken Noord-Nederland om dezelfde redenen `Rust en fietsmogelijkheden' worden het vaakst genoemd als motief Drenthe is vooral aantrekkelijk vanwege `bos, heide en parken' Wat betreft Friesland wordt vaker gerefereerd aan `meren, plassen en kanalen' als één van de motieven die ervoor hebben gezorgd dat de keuze kwam te liggen op de desbetreffende regio. De motieven om naar Groningen te komen zijn heel divers. In vergelijking met 2005 is "meren, plassen, kanalen" twee keer zo vaak genoemd als motief om naar Groningen te komen. Ook voor verblijfstoeristen geldt dat het motief `natuur, flora en fauna' minder vaak is genoemd in vergelijking met vorige consumentonderzoeken.

De ondernomen activiteiten van de toeristen sluiten over het algemeen goed aan bij de keuzemotieven voor een bepaald gebied. Er wordt door zowel dag- als verblijfstoeristen vooral veel gefietst. Bij dagtoeristen is winkelen populairder geworden. Met name de dagtoerist in Drenthe geeft vaker aan te winkelen als onderdeel van een dagje uit. De verblijfstoeristen geven aan dat ze (nog steeds) veel en vaak fietsen en wandelen. Bezienswaardigheden bezoeken en wandelen in de natuur wordt minder vaak door verblijfstoeristen aangehaald dan in het verleden. Uitvoerende instantie: Instituut Service Management te Leeuwarden




Samenvatting Toerdata Noord: Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Informatiebronnen toeristen
Zowel de dagtoeristen als de verblijftoeristen geven het vaakst aan dat de mening en suggestie van "familie en/of vrienden" doorslaggevend is geweest bij de keuze van het vakantiegebied Ook het feit dat toeristen eerder in het gebied zijn geweest, is vaak doorslaggevend.

Herhalingsbezoek toeristen
Goede ervaringen, opgedaan tijdens een eerder bezoek zorgen voor herhalingsbezoek. Bijna driekwart van de ondervraagde dagtoeristen en 80% van de verblijfstoeristen geeft aan dat ze Noord-Nederland eerder bezocht hebben en in de toekomst van plan zijn dat weer te doen. Dit hoge percentage is ook in vorige onderzoeken vastgesteld. Bovendien vertellen toeristen die het noorden met veel plezier hebben aangedaan aan familie, vrienden en kennissen dat Groningen, Friesland en Drenthe de moeite van het bezoeken waard zijn.

Internet
Het internet als informatiebron is belangrijk. Dit blijkt in eerste instantie niet uit de cijfers over de informatiebronnen van de toeristen. Hieruit blijkt dat juist minder dagtoeristen aangeven het internet als belangrijkste informatiebron gebruikt te hebben (2005: 7% en 2009: 5%). Ook de verblijfstoeristen geven minder vaak "internet aan als informatiebron (2005 13% en 2009 12%) Maar uit de vraag of toeristen zich voorafgaand aan de vakantie of een dagje uit oriënteren op de vakantieomgeving wordt duidelijk dat het internet een belangrijke factor is in het keuzeproces. Het blijkt dat 18% van de dagtoeristen op internet zoeken. Ongeveer 40% van de verblijfstoeristen zoekt naar informatie op het internet.

Welke websites zijn er bezocht en hoe worden de sites gewaardeerd De toerist is gevraagd "welke websites er bezocht zijn" Voor zowel de dagtoerist als verblijfstoerist geldt dat er veel wordt gegoogled Vanuit "Google" wordt er verder gezocht Dit geeft tevens aan dat een hoge positie op Google belangrijk is. De provinciale sites, de sites van evenementen, overkoepelende sites (bijvoorbeeld Landal & ANWB) en de websites van de grotere recreatiebedrijven worden regelmatig bezocht. Ook is er gevraagd aan de toerist om een rapportcijfer te geven `hoe de betreffende regio zich profileert op internet' De rapportcijfers zijn ruim voldoende tot goed: tussen de 6,5 en 7,4.

Herhalingsbezoek toeristen
Bijna driekwart van de ondervraagde dagtoeristen en 80% van de verblijfstoeristen geeft aan dat ze Noord-Nederland eerder bezocht hebben en in de toekomst voornemens zijn de drie noordelijke provincies wederom te bezoeken. Dit hoge percentage is ook in vorige onderzoeken vastgesteld. Toeristen die het Noorden met veel plezier hebben aangedaan voor een vakantie of dagje uit fungeren als doorgeefluik en vertellen aan vrienden en kennissen dat Groningen, Friesland en Drenthe de moeite waard zijn.

Uitgaven toeristen
De gemiddelde uitgaven per persoon per dag bedragen voor de dagtoerist 41 euro en voor de verblijfstoerist 44 euro. Zowel de dagtoerist (+ 8 euro) als de verblijfstoerist (+ 4 euro) geven meer uit dan in het onderzoek van 2005. De bestedingen per persoon is bij bijna alle vakantiecategorieën toegenomen, uitgezonderd de bootvakanties. In het voor- en naseizoen geeft zowel de dag- als verblijftoerist meer uit dan in het hoofdseizoen. Toeristen die overnachten in een hotel geven het meest uit (80 euro) per persoon per dag. Kampeertoeristen besteden per persoon per dag relatief het minst (34 euro).

Uitvoerende instantie: Instituut Service Management te Leeuwarden




Samenvatting Toerdata Noord: Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Bezochte steden/dorpen en de actieradius van de toeristen De gemiddelde actieradius bij een dagtocht is 66 kilometer. De actieradius is de afstand die is overbrugd tussen de overnachtinglocatie en de locatie waar de enquête is afgenomen. De verblijfstoerist is gevraagd `hoeveel kilometer er is afgelegd voor de verst ondernomen dagtocht ' De gemiddelde actieradius van de verblijfstoeristen bedraagt 43 kilometer. Voor zowel de dagtoeristen (- 5 km) als verblijfstoeristen (- 15 km) is de actieradius tussen 2005 en 2009 afgenomen. Bezoeken aan steden zoals Groningen, Delfzijl, Leeuwarden, Sneek, Emmen en Assen vinden bij verblijfstoeristen uit de omringende regio's gretig aftrek

Logiesaccommodaties
Net als in 2005 krijgen de logiesaccommodaties over het algemeen een goede beoordeling. Het gemiddelde rapportcijfer voor de internetvoorzieningen bij accommodaties is een 6,7.

Imago
De toerist als `ervaringsdeskundige' is gevraagd naar het imago van de provincie waarin vakantie is gehouden. Het imago is tweeledig. Groningen, Friesland en Drenthe hebben allen het imago van rust, ruimte en natuur Daarnaast worden ook termen als `gezellig, sfeervol en vriendelijk' vaak genoemd in de imagobeschrijving. Friesland wordt door veel toeristen geassocieerd met water en alles wat met water gerelateerd is.

Nadere analyse en verkrijgbaarheid rapport
Belangstellenden kunnen naar behoefte specifieke informatie laten analyseren door de onderzoekers. De Toerdata Noord rapporten kunnen gedownload worden vanaf de volgende websites de website van het Instituut Service Management (ISM) (www.ismweb.nl) en de provinciale websites (www.fryslan.nl, www.provinciegroningen.nl en www.drenthe.nl). Het Consumentenrapport is op aanvraag beschikbaar bij ISM. U kunt hiervoor contact opnemen met de projectleider Peter Huig via e-mail peter.huig@stenden.com.

Uitvoerende instantie: Instituut Service Management te Leeuwarden




Inhoudsopgave Consumentenonderzoek Toerisme 2005




Inhoudsopgave Consumentenonderzoek Toerisme 2005

Inhoudsopgave

1. Inleiding ................................................................................................................................... 6 Respons Consumentenonderzoek Toerisme 2009
.......................................................................... 6 Opzet onderzoek Consumentenonderzoek 2009
............................................................................ 6 Leeswijzer onderzoek ...................................................................................................................... 7 Terugblik tien jaar Toerdata Noord Consumentenonderzoek Toerisme ........................................ 7 Responscijfers Consumentenonderzoek Toerisme 2009
................................................................. 6 A. KENMERKEN VAN DE TOERISTEN ............................................................................................ 10
2. Herkomst van de respondenten .............................................................................................. 12 2.1 Dagtoeristen ................................................................................................................................ 12 2.1.1 Land van herkomst respondenten ........................................................................................ 12 2.1.2 Binnenlandse respondenten (dagtoeristen) ......................................................................... 13 2.1.3 Herkomst respondenten verdeeld naar seizoen (dagtoeristen) ........................................... 14 2.2 Verblijfstoeristen ......................................................................................................................... 15 2.2.1 Land van herkomst respondenten ....................................................................................... 15 2.2.2 Binnenlandse respondenten (verblijfstoeristen) ................................................................. 15
3. Samenstelling van het gezelschap en leeftijd ........................................................................... 18 3.1 Dagtoeristen ................................................................................................................................ 18 3.2 Verblijfstoeristen ......................................................................................................................... 19
4. Type verblijfstoeristen ............................................................................................................ 22 Alleen verblijfstoeristen .................................................................................................................... 22
5. Informatiebronnen, internet gebruik en boekingen & problemen ............................................ 24 5.1 Dagtoeristen ................................................................................................................................ 24 5.1.1 Informatiebronnen dagtoeristen Noord Nederland en per provincie ................................... 24 5.1.2 Informatiebronnen dagtoeristen per regio........................................................................... 28 5.2 Verblijfstoeristen ......................................................................................................................... 30 5.1.1 Informatiebronnen verblijftoeristen Noord Nederland en per provincie ............................ 30 5.1.2 Informatiebronnen verblijftoeristen per regio ..................................................................... 34 5.3 Vergelijking dag- en verblijfstoeristen (informatiebronnen) ...................................................... 36 5.4. Internet oriëntatie voorafgaand vakantie / dagje uit ................................................................ 38 5.4 a Dagtoeristen ............................................................................................................................. 38 5.4 b Verblijfstoeristen ...................................................................................................................... 39 5.5. Sites die geraadpleegd zijn ter oriëntatie dagje uit / vakantie .................................................. 40 Dagtoeristen ...................................................................................................................................... 40 Verblijftoeristen ................................................................................................................................ 46 5.5. Waardering bezochte internet sites voorafgaand vakantie / dagje uit ..................................... 52 Dagtoeristen ...................................................................................................................................... 52 Verblijftoeristen ................................................................................................................................ 53 5.6 Boekingen en problemen ............................................................................................................ 54 Alleen verblijftoeristen ...................................................................................................................... 54 B. MOTIEVEN, ACTIVITEITEN EN UITGAVEN ................................................................................. 56
6. Bezoekersmotieven toeristen Noord Nederland ...................................................................... 58 6.1 Dagtoeristen ............................................................................................................................ 58 6.1.2 Bezoekersmotieven dagtoeristen naar regio ........................................................................... 62 6.1 a Groningen ............................................................................................................................. 62 6.1 b Friesland ............................................................................................................................... 64 6.1 c Drenthe ................................................................................................................................. 66 6.1.3 Vergelijking top 10 motieven 2000 - 2009 ............................................................................... 67 6.2 Verblijfstoeristen ......................................................................................................................... 70 6.2.1 Bezoekersmotieven naar provincie ...................................................................................... 70 6.2.2 Bezoekersmotieven naar regio
............................................................................................. 74 6.2b Bezoekersmotieven verblijfstoeristen Groningen ............................................................. 74




Inhoudsopgave Consumentenonderzoek Toerisme 2005

6.2c Bezoekersmotieven verblijfstoeristen Friesland ............................................................... 76 6.2d Bezoekersmotieven verblijfstoeristen Drenthe ............................................................ 78 6.1.3 Vergelijking top vijf motieven verblijfstoeristen 2000 - 2009 .................................................. 79
7. Activiteiten
............................................................................................................................. 82 7.1 Dagtoeristen ................................................................................................................................ 82 7.1.1 Noord-Nederland en provincies ............................................................................................ 82 7.1.2 Activiteiten per regio ............................................................................................................ 84 7.1.3 Vergelijking top 10 activiteiten dagtoeristen 2000 - 2009 ....................................................... 87 7.2 Verblijfstoeristen ......................................................................................................................... 90 7.2.1 Noord-Nederland en provincie
............................................................................................. 90 7.2.2 Activiteiten per regio
............................................................................................................ 91 7.1.3 Vergelijking top 10 activiteiten verblijfstoeristen 2000 - 2009 ................................................ 94
8. Bestedingen van toeristen ...................................................................................................... 96 8.1 Dagtoeristen ................................................................................................................................ 96 Noord-Nederland en provincie ...................................................................................................... 96 8.2 Verblijfstoeristen ......................................................................................................................... 98 Noord-Nederland en provincie...................................................................................................... 98
9. Bezochte steden en dorpen en de actieradius van de toeristen ............................................... 00
1 8.2 Verblijfstoeristen ....................................................................................................................... 100 9.1 Bezochte plaatsen door verblijfstoeristen ............................................................................ 100 9.2 Actieradius van de toeristen in Noord-Nederland .................................................................... 106 9.2.1 Dagtoeristen ....................................................................................................................... 106 9.2.2 Verblijftoeristen.................................................................................................................. 106 C. BEOORDELING VAN DE VAKANTIE .......................................................................................... 08
1
10. Beoordelingen van het toeristisch product ........................................................................... 10
1 10.1 Beoordelingen dagtoeristen
.................................................................................................... 110 10.1.1 Noord-Nederland en provincie
......................................................................................... 110 10.2 Beoordelingen verblijfstoeristen
............................................................................................. 122 10.2.1 Noord-Nederland en provincie
......................................................................................... 122
11. Herhalingsbezoek ................................................................................................................ 32
1 11.1 Dagtoeristen ............................................................................................................................ 132 11.2 Verblijfstoeristen ..................................................................................................................... 132
12. Aanraden bij familie en vrienden
.......................................................................................... 34
1 12.1 Dagtoeristen ............................................................................................................................ 134 12.2 Verblijfstoeristen ..................................................................................................................... 136
13. Beoordeling accommodatie.................................................................................................. 38
1 13.1 Alleen verblijftoeristen ............................................................................................................ 138 13.1.1 Naar provincie .................................................................................................................. 138 13.1.2 Naar seizoen ..................................................................................................................... 139
14. Genoemde verbeterpunten door toeristen ........................................................................... 40
1 14.1 dagtoeristen ............................................................................................................................ 140 14.1.1 Groningen ......................................................................................................................... 140 14.1.2 Friesland ........................................................................................................................... 142 14.1.3 Drenthe ............................................................................................................................. 144 14.2 Suggestie verbeterpunten dagtoeristen mbt voorzieningen ............................................... 146 14.3 Verbeterpunten verblijfstoeristen .......................................................................................... 148 14.2.1 Groningen ......................................................................................................................... 148 14.2.2 Friesland ........................................................................................................................... 150 14.4 Suggestie verbeterpunten verblijfstoeristen met betrekking tot voorzieningen ............... 154
15. Imago provincie als toeristengebied ..................................................................................... 58
1
15.1 Dagtoeristen ............................................................................................................................ 158
15.2 Verblijfstoeristen ..................................................................................................................... 160




Inleiding Consumentenonderzoek Toerisme 2009


1. Inleiding

Het project Toerdata Noord

In mei 1996 is het project Toerdata Noord van start gegaan, met als doel een uniform systeem te ontwikkelen voor registratie en analyse van het toerisme in de drie noordelijke provincies. De uitvoering is in handen van het Instituut Service Management (ISM), onderdeel van de Stenden Hogeschool te Leeuwarden.

De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe zijn opdrachtgever en hebben zitting in de werkgroep Toerdata Noord.

Toerdata Noord maakt de volgende rapporten:

Toerisme in Cijfers (jaarlijks)
Het rapport Toerisme in Cijfers geeft een overzicht van de capaciteit, bezettingsgraad en overnachtingcijfers van de logiesverstrekkers (campings, hotels etc). Er wordt aandacht besteed aan toeristische werkgelegenheid en bestedingen en tenslotte komen de bezoekersaantallen van dagattracties en evenementen aan bod.

Consumentenonderzoek toerisme (één keer per vier jaar) Het consumentenonderzoek geeft een beschrijving van het profiel, het keuze-, boekings- en vakantiegedrag en de waardering van toeristen die hun vakantie of uitstapje in Groningen, Friesland of Drenthe hebben doorgebracht.

Respons Consumentenonderzoek Toerisme 2009
In het jaar 2009 zijn in Noord-Nederland ruim 3000 toeristen geënquêteerd in twaalf regio's. De enquêtes zijn afgenomen op veel verschillende plaatsen en op veel verschillende dagen. Ook alle segmenten (hotel, camping, boot etc) zijn vertegenwoordigd. Er zijn in dit rapport een aantal tabellen / grafieken opgenomen die duidelijkheid verschaffen over de respons van dit onderzoek.

Opzet onderzoek Consumentenonderzoek 2009
Even als de voorgaande rapportages is er in dit rapport onderscheid gemaakt tussen dagtoeristen en verblijfstoeristen. Beide groepen hebben eigen ideeën, motieven en waarderingen met betrekking tot het toeristisch- recreatief product.

Definitie dagtoerist: De dagtoerist is een toerist die niet in betreffende regio overnacht of een persoon die niet afkomstig is uit deze regio.

Definitie verblijfstoerist: De verblijftoerist is een toerist die overnacht in de regio waar de enquête is afgenomen.

De definitie van een toerist is gelijk aan de definitie die gehanteerd wordt in andere landelijk onderzoeken (CBS, CVO en dergelijke).




Inleiding Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Een tweede onderscheid is de regionale indeling. In de teksten worden de opvallendste zaken omschreven. Als de resultaten verschillen per regio wordt daar in de tekst melding van gemaakt. Er is ook een onderscheid gemaakt tussen het voorseizoen, het hoofdseizoen en het naseizoen. In bepaalde gevallen levert deze onderverdeling relevante informatie op. Er is op een aantal onderdelen een vergelijking gemaakt met het Consumentenonderzoek Toerisme van vier jaar geleden en op een paar onderdelen ook nog met het onderzoek van zes jaar geleden.

In het onderzoek van dit jaar is voor het eerst gevraagd naar de leeftijd van de respondent. Tabellen kunnen dus ook gekruist worden naar leeftijd Tevens is er in deze editie de vraag opgenomen "tot welk type toerist" de respondent zichzelf rekent. Ook deze variabele kan ingezet worden om specifieke informatie te destilleren.

Het rapport begint in de eerste vier hoofdstukken met de segmentatiecriteria van de toeristen in Noord-Nederland. Vervolgens worden de bezoekersmotieven, de activiteiten en de uitgaven geanalyseerd. In het laatste hoofdstuk worden de beoordelingen van de toeristen en de verbeterpunten besproken.

Leeswijzer onderzoek
Betrouwbaarheid van het onderzoek
De betrouwbaarheid op regionaal niveau is 90%. Op provinciaal niveau is het aantal enquêtes zo groot dat de betrouwbaarheid hoger is dan 95%.
Willekeurige steekproef
Het Consumentenonderzoek Toerisme is een willekeurige steekproef. Het hoofdstuk over de herkomst van de toeristen geeft een indicatie waar de toeristen vandaan komen. Als we willen weten waar mensen in absolute aantallen vandaan komen is een andere onderzoeksopzet vereist. De vraag over herkost en de presentatie van de gegevens laat zien dat het onderzoek representatief is. Een representatief onderzoek ontstaat als allerlei soorten toeristen in de steekproef zitten. Kleurgebruik in dit rapport
Om de leesbaarheid te bevorderen zijn de tabellen en teksten van dagtoeristen in een grijstint en zijn ze cursief. De teksten en tabellen met betrekking tot de verblijfstoeristen zijn zwart en niet cursief. Bijvoorbeeld: Dagtoeristen Verblijfstoeristen

Terugblik tien jaar Toerdata Noord Consumentenonderzoek Toerisme Doordat de onderzoekspopulatie nagenoeg gelijk is qua samenstelling met het onderzoek van vier jaar geleden en in een aantal gevallen met onderzoeken van 2002 en zelfs 2000, zijn vergelijkingen goed mogelijk. De afgelopen tien jaar (Consumentenonderzoek Toerisme 2000, 2002, 2005 en 2009 samengevoegd) zijn er in totaal ruim 12000 vragenlijsten afgenomen in Noord-Nederland. Dit levert waardevolle informatie op voor o.a. provinciale beleidsmedewerkers ter onderbouwing van provinciaal beleid. Ook kunnen beleidsmakers of ondernemers uit een willekeurige gemeente relevante informatie interpreteren en gebruiken voor gemeentelijk toeristisch beleid of bedrijfsbeleid. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden. Zo kunnen er nog veel meer tabellen worden samengesteld met specifieke, gedetailleerde onderzoeksresultaten. Kortom: de Toerdata Noord onderzoeken leveren waardevolle informatie op voor diverse marketing doeleinden.

Voorbeelden toepasbaarheid van dit onderzoek
Het databestand bevat ook nog een aantal andere mogelijkheden. Branche- organisaties die bijvoorbeeld de onderzoeksgegevens van de groep watersporters willen vergelijken met de groep kampeerders kunnen, op basis van bestaande data, contact opnemen met het ISM voor een eventuele nadere analyse. Hieronder een aantal voorbeelden van mogelijk nader te houden onderzoek gebaseerd op de beschikbare data. Door bezoekersmotieven te interpreteren kunnen verschillende typen toeristen onderscheiden worden.




Inleiding Consumentenonderzoek Toerisme 2009

De kampeerder, watersporter, rustzoeker en cultuurtoerist zijn hier enkele voorbeelden van. Verdere opties van het rapport zijn:

Er zijn op de Friese Waddeneilanden voldoende enquêtes afgenomen om een"eilandvergelijking" mogelijk te maken.
Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de dagtoeristen die de steden Groningen en Leeuwarden hebben bezocht?
Op basis van bestaand materiaal is er een analyse op intergemeentelijk niveau mogelijk. In het rapport van 2009 is er onderscheid gemaakt op basis van leeftijd. Er kunnen dus kruistabellen gemaakt worden waar "jongere toeristen" worden vergelekenmet"oudere toeristen"

Achter in dit rapport bevind zich een uitklapbare kaart met daarop de regio-indeling van de drie noordelijke provincies.




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


5 Responscijfers




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Responscijfers Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 1.1: Respons per provincie
Dagtoeristen Verblijftoeristen Totaal

Groningen 463 439 902 Friesland 552 684 1236 Drenthe 460 411 871 Noord Nederland 1475 1534 3009 Bron: Toerdata Noord

De toeristen zijn, net als andere keren, rechtstreeks in het veld benadert. Vooral op straat, in de nabijheid van toeristische trekpleisters, in de natuur en op kampeerterreinen en bungalowparken zijn de enquêtes afgenomen.

Tabel 1.2: Respons per regio
Dagtoeristen Verblijftoeristen Totaal

West Groningen 149 143 292 Groningen- Haren 105 64 169 Eemsmond 94 100 194 Oost- Groningen 110 133 243 Waddeneilanden 95 142 237 Friese merengebied 114 153 267 Friese IJsselmeerkust 106 133 239 Zuidoost Friesland 123 135 258 Overig Friesland 119 121 240 Noord- Midden Drenthe 157 146 303 Zuidwest Drenthe 97 151 248 Zuidoost Drenthe 206 113 319 Noord Nederland 1475 1534 3009 Bron: Toerdata Noord

lleen in de regio's Groningen- Haren en Eemsmond zijn er minder dan 200 personen geënquêteerd. Dit ondanks de extra inspanningen in deze regio's In de overige regio's is de ondergrens van 250 respondenten (nagenoeg) gehaald en in een aantal gevallen zijn er meer enquêtes binnengehaald.

Tabel 1.3: Respons per seizoen
Dagtoeristen Verblijftoeristen Totaal orseizoen
Vo 389 375 764 Hoofdseizoen 518 596 1114 Naseizoen 568 563 1131 Totaal 1475 1534 3009 Bron: Toerdata Noord

Het aantal ondervraagde (dag- en verblijf) toeristen in het voorseizoen blijft enigszins achter en het aantal ondervraagde toeristen in het naseizoen is (licht) oververtegenwoordigd.
6 Responscijfers




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 1.4: Respons per accommodatievorm (alleen verblijftoerisme) Groningen Friesland Drenthe Noord Ned

Camping 39% 55% 47% 48% Hotel / pension 11% 12% 23% 15% Logies & ontbijt 2% 1% 4% 2% Boot 10% 13% 1% 9% Groepsaccommodatie 4% 2% 6% 4% Familie / kennissen 14% 5% 6% 8% Tweede woningen 2% 7% 1% 4% Recreatiewoningen 19% 6% 12% 11% Totaal 100% 100% 100% 100% N 439 684 411 1534 Bron: Toerdata Noord

Uit bovenstaande tabel blijkt dat in Noord Nederland de meeste respondenten overnachten op een kampeerterrein. In Drenthe zijn relatief veel hotel gasten geënquêteerd.

Tabel 1.5: Respons per leeftijd
Dagtoeristen Verblijftoeristen Totaal t 20
to 8% 4% 6%
21-40 42% 31% 36%
41-55 28% 27% 27%
55 en ouder 23% 38% 31% Totaal 100% 100% 100% N 1288 1490 2778 Bron: Toerdata Noord

Er zijn relatief weinig respondenten jonger dan 20 jaar onder de respondenten van dit onderzoek. De ouderen (55 jaar en ouder) zijn goed vertegenwoordigd (38%). Onder de verblijfstoeristen is ruim
40% van de dagtoeristen tussen de 21 en 40 jaar.

Meer informatie over groepssamenstelling
Er is iedere respondent tevens gevraagd naar de groepssamenstelling Er wordt gevraagd naar "hoe groot de groep is", "wat de leeftijd van de groepsleden is" en waaruit de groep bestaat (familie, vrienden, collega's etc) Deze informatie komt in hoofdstuk 3 aan bod.


7 Responscijfers




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabellen 1.6: Respons ten opzichte van voorgaande edities

Dagtoeristen

2000 2002 2005 2009 West Groningen 147 165 143 149 Groningen- Haren 150 226 163 105 Eemsmond 99 225 133 94 Oost- Groningen 134 149 147 110 Totaal Groningen 530 765 586 458 Waddeneilanden 49 133 94 95 Friese merengebied 154 114 127 114 Friese IJsselmeerkust 118 153 115 106 Zuidoost Friesland 110 157 103 123 Overig Friesland 130 186 131 119 Totaal Friesland 561 743 570 557 Noord- Midden Drenthe 166 173 127 157 Zuidwest Drenthe 89 118 115 97 Zuidoost Drenthe 159 157 148 206 Totaal Drenthe 414 448 390 460 Eindtotaal 1505 1956 1546 1475 Bron: Toerdata Noord

Verblijftoeristen

2000 2002 2005 2009 West Groningen 102 64 93 143 Groningen- Haren 82 92 81 64 Eemsmond 74 70 100 100 Oost- Groningen 131 186 146 133 Totaal Groningen 389 412 420 440 Waddeneilanden 182 209 155 142 Friese merengebied 135 144 151 153 IJsselmeerkust 155 141 104 133 Zuidoost Friesland 164 168 99 135 Overig Friesland 129 142 137 121 Totaal Friesland 765 804 646 684 Noord- Midden Drenthe 162 148 130 146 Zuidwest Drenthe 137 148 125 151 Zuidoost Drenthe 100 98 131 113 Totaal Drenthe 399 394 386 410 Eindtotaal 1553 1610 1452 1534 Bron: Toerdata Noord

De responsaantallen met betrekking tot de verblijfstoeristen laten zich goed vergelijken met voorgaande edities van dit onderzoek.


8 Responscijfers









A. KENMERKEN VAN DE TOERISTEN

Herkomst

Samenstelling gezelschap / leeftijd

Informatiebronnen

Accommodatievorm en gemiddelde verblijfsduur




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Herkomst respondenten

11




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


2. Herkomst van de respondenten

Waar komen de toeristen die zijn geënquêteerd gedurende het vakantieseizoen in de drie noordelijke provincies vandaan?

Aan de toerist (dag en verblijf) is de volgende vraag voorgelegd:

"Waar woont u?" en vervolgens "Welke provincie, deelstaat of gewest?"


2.1 Dagtoeristen


2.1.1 Land van herkomst respondenten

Tabel 2.1 Herkomst respondenten (dag) heel Noord-Nederland (2009) % Nederland 94% Duitsland 5% België 0% Elders 1% Totaal 100% Bron: Toerdata Noord

Verreweg de meeste respondenten in Noord-Nederland komen uit eigen land. Daarnaast komt 5% uit Duitsland en 1% komt elders vandaan.

Herkomst respondenten 12




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


2.1.2 Binnenlandse respondenten (dagtoeristen)

Grafiek 2.1 Herkomst binnenlandse respondenten (dagtoeristen) per provincie (2009)

Bron: Toerdata Noord

Uit grafiek 2.1 blijkt dat een aanzienlijk deel van de dagtoeristen uit de eigen provincie afkomstig is. In Friesland geldt dit het sterkst met 45%. Overijssel is de vierde provincie waar de meeste dagtoeristen vandaan komen. De relatief korte reistijd speelt hierin naar alle waarschijnlijkheid een belangrijke rol.

Herkomst respondenten 13




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

2.1.3 Herkomst respondenten verdeeld naar seizoen (dagtoeristen)

Tabel 2.2 Herkomst respondenten (dagtoeristen) Noord Nederland verdeeld naar seizoen (2009) Voorseizoen Hoofdseizoen Naseizoen Totaal seizoen oningen
Gr 22% 16% 26% 21% Friesland 29% 33% 17% 26% Drenthe 12% 13% 19% 15% Overijssel 9% 10% 11% 10% Flevoland 3% 5% 5% 4% Gelderland 5% 5% 3% 4% Utrecht 3% 4% 2% 3% Noord-Holland 8% 7% 7% 7% Zuid-Holland 2% 4% 4% 3% Zeeland 0% 1% 0% 0% Noord-Brabant 5% 2% 2% 3% Limburg 2% 1% 3% 2% Totaal 100% 100% 100% 100% N 365 504 533 1402 Bron: Toerdata Noord

De meest dagtoeristen zijn afkomstig uit Noord Nederland zelf. Dit geldt voor alle seizoenen. In Friesland is in het hoofdseizoen één op de drie respondenten een Fries. In het voor- en naseizoen is dit percentage lager (29% en 17%).

Herkomst respondenten 14




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

2.2 Verblijfstoeristen

2.2.1 Land van herkomst respondenten

Tabel 2.3 Herkomst respondenten (verblijftoeristen) heel Noord-Nederland (2009) % Nederland 97% Duitsland 2% België 1% Elders 0% Totaal 100% Bron: Toerdata Noord

Onder de respondenten bevinden zich maar relatief weinig buitenlandse verblijfstoeristen.

2.2.2 Binnenlandse respondenten (verblijfstoeristen)

Grafiek 2.2 Herkomst binnenlandse respondenten (verblijftoeristen) per provincie (in 2009)

Bron: Toerdata Noord

In tegenstelling tot Friesland en Groningen (20 en 25%) heeft Drenthe maar weinig respondenten die voor dit onderzoek in de eigen provincie zijn ondervraagd (4%). Bijna 40% van de respondenten van dit onderzoek is afkomstig uit Groningen, Friesland of Drenthe.

Herkomst respondenten 15




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 2.4 Herkomst respondenten (verblijfstoeristen) Noord Nederland verdeeld naar seizoen (2009) Voorseizoen Hoofdseizoen Naseizoen Totaal seizoen

Groningen 9% 17% 13% 14% Friesland 19% 20% 15% 18% Drenthe 7% 7% 8% 7% Overijssel 6% 8% 15% 10% Flevoland 5% 2% 4% 3% Gelderland 6% 10% 10% 9% Utrecht 8% 6% 5% 6% Noord-Holland 14% 13% 13% 13% Zuid-Holland 14% 9% 8% 10% Noord-Brabant 12% 8% 5% 8% Limburg 1% 1% 4% 2% Totaal 100% 100% 100% 100% N 345 578 544 1467 Bron: Toerdata Noord

Per seizoen fluctueert de herkomst van de verblijfstoeristen nogal. Zo zijn er in het voorseizoen relatief veel mensen uit de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant ondervraagd. In het naseizoen komen relatief veel mensen uit Overijssel.

Herkomst respondenten
16




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Samenstelling en leeftijd

17




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


3. Samenstelling van het gezelschap en leeftijd

In dit hoofdstuk is aangegeven hoe het vakantiegezelschap is samengesteld. Hierbij is gekeken naar de leeftijd en de samenstelling van het reisgezelschap.

Aan de toerist (dag en verblijf) zijn de volgende vragen voorgelegd:

Hoe is uw vakantiegezelschap samengesteld?
Hoe is uw groep samengesteld?
Wat is de leeftijd van de leden van de groepssamenstelling? U bent hier met uw partner: Bent u één of tweeverdiener? 3.1 Dagtoeristen

Tabel 3.1 Samenstelling dagtoeristen Noord-Nederland (2009) Groningen Friesland Drenthe Noord Ned leen
Al 15% 9% 9% 11% Alleen met kinderen 8% 5% 6% 6% Samen met partner 23% 32% 41% 32% Met partner en kinderen 10% 14% 11% 12% Vrienden/bekenden 26% 24% 21% 24% School, bedrijf, club 7% 5% 1% 4% Familiegezelschap 9% 10% 10% 10% Overig 1% 1% 1% 1% Totaal 100% 100% 100% 100% N 472 565 457 1494 Bron: Toerdata Noord

Vooral in Drenthe is het aantal bezoekers dat samen met partner komt relatief hoog (41%). In Groningen is dit percentage bijna de helft minder (23%).

Tabel 3.2 Leeftijd van dagtoeristen in Noord-Nederland (2009) Groningen Friesland Drenthe Noord Ned 5 plus
6 6% 11% 10% 9% 51 - 64 11% 17% 15% 14% 31 - 50 27% 23% 30% 26% 19 - 30 17% 22% 26% 21% 13 - 18 8% 12% 7% 9% 0 - 12 31% 14% 12% 20% Totaal 100% 100% 100% 100% N 1932 2003 1290 5225 Bron: Toerdata Noord

In zowel Drenthe als Friesland ligt het aantal bezoekers van 31 jaar of ouder boven 50 procent. In Groningen is dit iets meer dan 40 procent.
Samenstelling en leeftijd
18




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 3.3 Eén of tweeverdieners onder de dagtoeristen (2009) Groningen Friesland Drenthe Noord Nederland

Een verdiener 41% 39% 40% 40% Twee verdiener 59% 61% 60% 60% Totaal 100% 100% 100% 100% N 288 485 303 1076 Bron: Toerdata Noord

Van de ondervraagde dagtoeristen die hebben aangeven "met de partner" te zijn, betreft 60 procent tweeverdieners. Per provincie is er nauwelijks sprake van verschil.

3.2 Verblijfstoeristen

Tabel 3.4 Samenstelling verblijfstoeristen Noord-Nederland (2009) Groningen Friesland Drenthe Noord Ned leen
Al 7% 4% 7% 5% Alleen met kinderen 3% 3% 2% 3% Samen met partner 37% 49% 44% 45% Met partner en kinderen 23% 21% 21% 22% Vrienden/bekenden 16% 11% 16% 14% School, bedrijf, club 1% 1% 1% 1% Familiegezelschap 12% 8% 6% 9% Overig 1% 2% 2% 2% Totaal 100% 100% 100% 100% N 447 697 427 1571 Bron: Toerdata Noord

Onder de verblijfstoeristen is de groepssamenstelling "samen met partner" de groep die het meest vertegenwoordigd is.

Tabel 3.5 Leeftijd van verblijfstoeristen in Noord-Nederland (2009) Groningen Friesland Drenthe Noord Ned 65 plus 15% 14% 15% 14% 51 - 64 28% 28% 27% 28% 31 - 50 23% 24% 25% 24%
19 - 30 15% 17% 17% 16% 13 - 18 5% 5% 6% 6% 0 - 12 15% 11% 11% 12% Totaal 100% 100% 100% 100% N 1420 2255 1321 4996 Bron: Toerdata Noord

De groep mensen tussen de 31 en 64 jaar bedraagt meer dan 50% van de gehele groep ondervraagde toeristen.

Samenstelling en leeftijd 19




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 3.6 Eén of tweeverdieners onder de verblijfstoeristen (2009) Groningen Friesland Drenthe Noord Ned n verdiener
Ee 41% 39% 40% 40% Twee verdiener 59% 61% 60% 60% Totaal 100% 100% 100% 100% N 288 485 303 1076 Bron: Toerdata Noord

Het aantal twee verdieners onder verblijfstoeristen is even hoog als bij dagtoeristen, namelijk 60%. Dit geldt voor alle de provincies.

Samenstelling en leeftijd
20




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Samenstelling en leeftijd

21




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


4. Type verblijfstoeristen

In dit hoofdstuk is er een onderverdeling gemaakt van de verblijfstoeristen.

Aan de verblijfstoerist is de volgende vraag voorgelegd:

"Hoe kunt u uw vakantie het beste omschrijven?"
Alleen verblijfstoeristen

Tabel 4.1 Type verblijfstoerist per provincie (2009) Groningen Friesland Drenthe Noord Ned n vakantie gericht op de natuur
Ee 19% 18% 20% 19% Een sportieve of actieve vakantie 14% 15% 12% 14% Een vakantie gericht op rust en ontspanning 38% 46% 42% 43% Een cultuurvakantie 5% 2% 4% 3% Een vakantie met vrienden/ familie/ collega's 20% 15% 16% 17% Een zorg en welzijn vakantie 0% 1% 0% 0% Een vakantie gericht op wellness 1% 0% 0% 1% Anders, nl: 3% 3% 6% 4% Totaal 100% 100% 100% 100% N 643 1047 618 2308 Bron: Toerdata Noord

Opvallend is dat het grootste deel van de verblijfstoeristen zichzelf ziet als een toerist die op zoek is naar rust en ontspanning (43%). Drie procent van de ondervraagde toeristen ziet zich zelf als een "cultuurtoerist"

Tabel 4.2 Type verblijfstoerist per seizoen (2009) Voor Hoofd Na Totaal n vakantie gericht op de natuur
Ee 20% 18% 19% 19% Een sportieve of actieve vakantie 12% 13% 15% 14% Een vakantie gericht op rust en ontspanning 39% 49% 39% 43% Een cultuurvakantie 5% 1% 5% 3% Een vakantie met vrienden/ familie/ collega's 18% 14% 19% 17% Een zorg en welzijn vakantie 1% 0% 0% 0% Een vakantie gericht op wellness 0% 1% 1% 1% Anders, nl: 5% 4% 3% 4% Totaal 100% 100% 100% 100% N 603 912 793 2308 Bron: Toerdata Noord

Naarmate het seizoen vordert raken vakanties gericht op natuur, ontspanning en rust steeds meer in trek. In het naseizoen geven mensen relatief vaker aan dat ze zichzelf rekenen tot de categorie "rustzoekers"
Samenstelling en leeftijd
22




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 4.3 Type verblijfstoerist per leeftijd (2009) tot 20 21-40 41-55 55 plus Totaal n vakantie gericht op de natuur
Ee 8% 15% 19% 23% 19% Een sportieve of actieve vakantie 20% 15% 14% 11% 14% Een vakantie gericht op rust en ontspanning 25% 39% 44% 46% 43% Een cultuurvakantie 4% 3% 4% 4% 3% Een vakantie met vrienden/ familie/ collega's 34% 22% 15% 12% 17% Een zorg en welzijn vakantie 0% 1% 0% 0% 0% Een vakantie gericht op wellness 2% 1% 1% 0% 1% Anders, nl: 7% 4% 4% 3% 4% Totaal 100% 100% 100% 100% 100% N 89 685 619 854 2247 Bron: Toerdata Noord

Naarmate de bezoeker ouder wordt is er meer kans dat de vakantie is gericht op rust en ontspanning. Bij jongeren zijn juist de vakanties met vrienden, familie en collega's populair

Tabel 4.4 Type verblijfstoerist per accommodatievorm (2009)

a g c d / en tie en in / & o g g p l jt ie issen t m il ede in in te ies epsa n rea tbi o e n n taal o g m m n ension o n Cam H p L o Bo Gro co tie Fa ke Tw wo Rec wo To n vakantie gericht
Ee 19% 17% 27% 20% 23% 14% 15% 20% 19% op de natuur
Sportieve of actieve 15% 13% 8% 19% 11% 9% 12% 10% 14% vakantie
Rust en ontspanning 46% 39% 40% 45% 42% 36% 44% 34% 43% vakantie
Een cultuurvakantie 2% 7% 8% 3% 2% 6% 2% 4% 3%

Vakantie met 13% 15% 13% 10% 20% 29% 26% 29% 17% vrienden/familie
Een zorg en welzijn 0% 1% 0% 0% 0% 0% 0% 0% 0% vakantie
Een vakantie gericht 1% 1% 0% 0% 0% 0% 1% 0% 1% op wellness
Anders 4% 6% 4% 4% 2% 6% 0% 3% 4%

Totaal 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% N 1098 327 48 220 97 156 86 276 2308 Bron: Toerdata Noord

Uit bovenstaande tabel blijkt dat verblijfstoeristen zichzelf het vaakst (43%) identificeren als "rust ontspanningszoekers".

Samenstelling en leeftijd
23




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


5. Informatiebronnen, internet gebruik en boekingen & problemen

In dit hoofdstuk is beschreven van welke informatiebronnen de toeristen in Noord-Nederland gebruik hebben gemaakt bij de keuze van hun vakantiebestemming. In het tabellenboek behorend bij dit rapport zijn gedetailleerde tabellen opgenomen over de informatiebronnen per afzonderlijke regio. Er is ook een vergelijking gemaakt met de beide vorige onderzoeken en een vergelijking per seizoen.

Aan de toerist (verblijf en dag) is de volgende vraag voorgelegd.

Hoe bent u op het idee gekomen deze omgeving te bezoeken voor een dagtocht / vakantie?

5.1 Dagtoeristen

5.1.1 Informatiebronnen dagtoeristen Noord Nederland en per provincie

Tabel 5.1 Informatiebronnen dagtoeristen Noord Nederland en per provincie (2009) Groningen Friesland Drenthe Noord Ned milie, vrienden
Fa 35% 34% 35% 35% Gids van VVV 4% 5% 8% 6% Folder van het bedrijf 2% 4% 3% 3% Advertentie 3% 2% 3% 3% Radio commercial 0% 0% 0% 0% Tv commercial 0% 0% 1% 0% Internet 3% 5% 5% 5% Beursbezoek 1% 1% 0% 1% Doorverwezen door ander bedrijf 1% 2% 1% 1% Campinggids, hotelgids of soortgelijk 2% 2% 2% 2% Vorig bezoek, eerder geweest 36% 32% 34% 34% Anders, nl: 12% 13% 8% 11% Totaal 100% 100% 100% 100% N 491 604 501 1596 Bron: Toerdata Noord

Eén op de drie dagtoeristen geeft aan als informatiebron "familie en / of vrienden" geraadpleegd te hebben. Eén op de drie toeristen geeft aan dat ze eerder in het gebied zijn geweest. En dat vooral daardoor ze hebben gekozen om nogmaals een dagje uit in betreffende regio door te brengen. De verschillen per provincie zijn niet groot.


24 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 5.2 Informatiebronnen dagtoeristen Noord Nederland (2002-2009) 2000 2002 2005 2009 Familie, vrienden 38% 33% 33% 35% Gids van VVV 8% 10% 8% 6% Folder van het bedrijf 3% 4% 3% 3% Advertentie 5% 5% 5% 3% Radio commercial Nvt Nvt Nvt 0% Tv commercial Nvt Nvt Nvt 0% Internet 1% 5% 7% 5% Beursbezoek 0% 0% 1% 1% Doorverwezen door ander bedrijf 1% 1% 1% 1% Campinggids, hotelgids of soortgelijk 3% 4% 3% 2% Vorig bezoek, eerder geweest 31% 29% 30% 34% Anders, nl: 10% 9% 8% 11% Totaal 100% 100% 100% 100% N 1535 2147 1699 1596 Bron: Toerdata Noord

Het grootste deel van de dagtoeristen dat geënquêteerd is in de drie noordelijke provincies komt op het idee om een regio te bezoeken door tips van familie /vrienden (33%) of omdat ze ergens al eerder zijn geweest (30%). Dit is nauwelijks veranderd ten opzichte van het vorige onderzoek. In vergelijking tot 2005 is de rol van internet iets afgenomen (-2%).


25 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 5.3 Informatiebronnen dagtoeristen Groningen (2002-2009) 2000 2002 2005 2009 Familie, vrienden 39% 31% 35% 35% Gids van VVV 9% 11% 10% 4% Folder van het bedrijf 2% 4% 4% 2% Advertentie 7% 4% 6% 3% Radio commercial Nvt Nvt Nvt 0% Tv commercial Nvt Nvt Nvt 0% Internet 0% 6% 6% 3% Beursbezoek 0% 0% 2% 1% Doorverwezen door ander bedrijf 1% 1% 1% 1% Campinggids, hotelgids of soortgelijk 3% 5% 4% 2% Vorig bezoek, eerder geweest 28% 27% 25% 36% Anders, nl: 11% 11% 7% 12% Totaal 100% 100% 100% 100% N 547 842 647 491 Bron: Toerdata Noord

In bovenstaande tabel is zichtbaar dat het gebruik van de VVV gids en het internet als informatiebron is afgenomen (-6% en- 3%). Eerdere (positieve) ervaringen zijn in toenemende mate van belang voor het bepalen van de locatie met betrekking tot het dagje uit. "Eerdere ervaringen" en "samen met familie en vrienden" zijn goed voor ruim 70% van de informatiewinning.

Tabel 5.4 Informatiebronnen dagtoeristen Friesland (2002-2009) 2000 2002 2005 2009 Familie, vrienden 40% 35% 34% 34% Gids van VVV 8% 10% 7% 5% Folder van het bedrijf 1% 4% 4% 4% Advertentie 3% 5% 3% 2% Radio commercial Nvt Nvt Nvt 0% Tv commercial Nvt Nvt Nvt 0% Internet 1% 5% 7% 5% Beursbezoek 0% 0% 0% 1% Doorverwezen door ander bedrijf 1% 1% 1% 2% Campinggids, hotelgids of soortgelijk 2% 3% 2% 2% Vorig bezoek, eerder geweest 35% 28% 32% 32% Anders, nl: 9% 7% 11% 13% Totaal 100% 100% 100% 100% N 566 816 608 604 Bron: Toerdata Noord

In Friesland wordt de VVV gids eveneens minder gebruikt als informatiebron. Daarnaast wordt "internet" en "advertentie" minder vaak genoemd vergeleken met de vorige editie (2005).


26 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 5.5 Informatiebronnen dagtoeristen Drenthe (2002-2009) 2000 2002 2005 2009 Familie, vrienden 32% 32% 30% 35% Gids van VVV 7% 10% 9% 8% Folder van het bedrijf 5% 4% 2% 3% Advertentie 5% 6% 5% 3% Radio commercial Nvt Nvt Nvt 0% Tv commercial Nvt Nvt Nvt 1% Internet 4% 4% 9% 5% Beursbezoek 2% 1% 0% 0% Doorverwezen door ander bedrijf 1% 0% 0% 1% Campinggids, hotelgids of soortgelijk 12% 6% 4% 2% Vorig bezoek, eerder geweest 23% 31% 36% 34% Anders, nl: 8% 7% 5% 8% Totaal 100% 100% 100% 100% 442 489 444 501 Bron: Toerdata Noord

Ook in Drenthe is er sprake van een afname in internet als informatiebron met betrekking tot het dagje uit. Familie en vrienden worden juist steeds meer geraadpleegd en zijn goed voor het grootste aandeel (35%).


27 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

5.1.2 Informatiebronnen dagtoeristen per regio

Tabel 5.6 Informatiebronnen dagtoeristen in Groningen (2009) West-Gron Gron-Har Eemsmond Oost-Gron milie, vrienden
Fa 27% 37% 47% 32% Gids van VVV 4% 1% 11% 2% Folder van het bedrijf 4% 1% 0% 0% Advertentie 1% 8% 3% 3% Radio commercial 0% 0% 1% 0% Tv commercial 0% 0% 0% 0% Internet 1% 6% 6% 1% Beursbezoek 0% 3% 2% 2% Doorverwezen door ander bedrijf 1% 0% 4% 1% Campinggids, hotelgids of soortgelijk 2% 2% 3% 3% Vorig bezoek, eerder geweest 46% 27% 16% 48% Anders, nl: 14% 17% 6% 9% Totaal 100% 100% 100% 100% N 157 115 96 117 Bron: Toerdata Noord

In Groningen is het opvallend dat in de regio Eemsmond een relatief klein deel van de dagtoeristen aangeeft (16%) dat zij de regio bezoeken vanwege een eerder bezoek. In de overige regio's is dit percentage een stuk hoger. In dezelfde regio valt op dat 11% van de respondenten "de VVV- gids" aangeeft als informatiebron en 47% de familie en vrienden. Wat in vergelijking tot de andere regio's in Groningen weer (veel) hoger is.

Tabel 5.7 Informatiebronnen dagtoeristen in Friesland (2009) Wadden Fr. Meren Ijsselmeer Zuidoost Fr Overig Fr milie, vrienden
Fa 28% 34% 26% 39% 41% Gids van VVV 8% 9% 2% 4% 4% Folder van het bedrijf 4% 9% 1% 2% 4% Advertentie 4% 4% 0% 1% 0% Radio commercial 0% 0% 0% 0% 1% Tv commercial 2% 0% 0% 0% 0% Internet 8% 4% 5% 6% 3% Beursbezoek 0% 1% 3% 0% 0% Doorverwezen door ander bedrijf 0% 1% 6% 0% 1% Campinggids, hotelgids of
soortgelijk 2% 0% 4% 0% 2% Vorig bezoek, eerder geweest 29% 27% 35% 32% 37% Anders, nl: 15% 10% 18% 16% 6% Totaal 100% 100% 100% 100% 100% N 113 117 113 133 134 Bron: Toerdata Noord

In de regio Wadden en Friese Meren wordt de VVV- gids relatief vaak genoemd als informatiebron (8% en 9%). Internet als informatiebron wordt relatief het vaakst genoemd in het Waddengebied.
28 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 5.8 Informatiebronnen dagtoeristen in Drenthe (2009) N-M Drenthe Z-W Drenthe Z-O Drenthe milie, vrienden
Fa 23% 36% 45% Gids van VVV 9% 3% 8% Folder van het bedrijf 1% 2% 4% Advertentie 1% 3% 6% Radio commercial 0% 0% 0% Tv commercial 0% 0% 2% Internet 7% 4% 5% Beursbezoek 0% 0% 0% Doorverwezen door ander bedrijf 0% 1% 1% Campinggids, hotelgids of soortgelijk 3% 4% 0% Vorig bezoek, eerder geweest 43% 43% 22% Anders, nl: 13% 5% 6% Totaal 100% 100% 100% N 183 103 215 Bron: Toerdata Noord

"Familie en vrienden" wordt in Zuidoost Drenthe, relatief gezien, het vaakst genoemd als informatiebron (45%). In Zuidwest Drenthe en Noord Midden Drenthe wordt "een vorig bezoek / eerder geweest" het vaakst als informatiebron geraadpleegd.


29 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

5.2 Verblijfstoeristen

5.1.1 Informatiebronnen verblijftoeristen Noord Nederland en per provincie

Tabel 5.9 Informatiebronnen verblijfstoeristen Noord Nederland en per provincie (2009) Groningen Friesland Drenthe Noord Ned milie, vrienden
Fa 37% 37% 40% 38% Gids van VVV 5% 5% 4% 5% Folder van het bedrijf 2% 1% 4% 2% Advertentie 3% 2% 1% 2% Radio commercial 0% 0% 0% 0% Tv commercial 0% 0% 0% 0% Internet 11% 12% 12% 12% Beursbezoek 0% 0% 0% 0% Doorverwezen door ander bedrijf 1% 1% 1% 1% Campinggids, hotelgids of soortgelijk 4% 7% 7% 6% Vorig bezoek, eerder geweest 27% 26% 23% 26% Anders, nl: 10% 9% 7% 8% Totaal 100% 100% 100% 100% N 462 779 470 1711 Bron: Toerdata Noord

Er zijn er geen grote verschillen waargenomen tussen de drie noordelijke provincies met betrekking tot de geraadpleegde informatiebronnen.


30 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 5.10 Informatiebronnen verblijfstoeristen Noord-Nederland (2002-2009) 2000 2002 2005 2009 Familie, vrienden 36% 33% 34% 38% Gids van VVV 5% 8% 6% 5% Folder van het bedrijf 4% 4% 1% 2% Advertentie 4% 5% 3% 2% Radio commercial Nvt Nvt Nvt 0% Tv commercial Nvt Nvt Nvt 0% Internet 3% 9% 13% 12% Beursbezoek 2% 1% 1% 0% Doorverwezen door ander bedrijf 1% 1% 1% 1% Campinggids, hotelgids of soortgelijk 10% 11% 8% 6% Vorig bezoek, eerder geweest 27% 23% 28% 26% Anders, nl: 8% 6% 5% 8% Totaal 100% 100% 100% 100% N 1648 1835 1603 1711 Bron: Toerdata Noord

Het grootste deel van de verblijfstoeristen dat geënquêteerd is in de drie noordelijke provincies komt op het idee om een regio te bezoeken door tips van familie /vrienden (38%) of omdat ze er al eerder zijn geweest (26%). Dit is nauwelijks veranderd ten opzichte van het vorige onderzoek. In vergelijking tot 2005 is de rol van internet ongeveer gelijk gebleven.


31 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 5.11 Informatiebronnen verblijfstoeristen Groningen (2002-2009) 2000 2002 2005 2009 Familie, vrienden 35% 30% 36% 37% Gids van VVV 5% 7% 4% 5% Folder van het bedrijf 6% 6% 2% 2% Advertentie 6% 5% 5% 3% Radio commercial Nvt Nvt Nvt 0% Tv commercial Nvt Nvt Nvt 0% Internet 2% 14% 15% 11% Beursbezoek 1% 0% 2% 0% Doorverwezen door ander bedrijf 1% 1% 0% 1% Campinggids, hotelgids of soortgelijk 14% 12% 12% 4% Vorig bezoek, eerder geweest 23% 16% 17% 27% Anders, nl: 8% 8% 7% 10% Totaal 100% 100% 100% 100% N 391 463 454 462 Bron: Toerdata Noord

Uit bovenstaande tabel blijkt dat het aantal mensen dat aangeeft "vorig bezoek"als informatiebron is toegenomen (27% ten opzichte van 17% in 2005). Verder valt op dat de campinggids / hotelgids, als informatiebron, gedaald is (van 14% naar 4%). Ook de (lichte) daling van het internet (van 15% naar 11%) als informatiebron is opvallend te noemen.

Tabel 5.12 Informatiebronnen verblijfstoeristen Friesland (2002-2009) 2000 2002 2005 2009 Familie, vrienden 38% 36% 35% 37% Gids van VVV 4% 8% 6% 5% Folder van het bedrijf 3% 1% 1% 1% Advertentie 3% 5% 2% 2% Radio commercial Nvt Nvt Nvt 0% Tv commercial Nvt Nvt Nvt 0% Internet 2% 8% 10% 12% Beursbezoek 2% 0% 0% 0% Doorverwezen door ander bedrijf 1% 0% 1% 1% Campinggids, hotelgids of soortgelijk 8% 11% 7% 7% Vorig bezoek, eerder geweest 32% 25% 34% 26% Anders, nl: 8% 6% 5% 9% Totaal 100% 100% 100% 100% N 815 901 706 779 Bron: Toerdata Noord

In tegenstelling tot de andere provincies neemt het internet gebruik juist (licht) toe in Friesland (van 10% naar 12%). De informatiebron "vorig bezoek" neemt af van 34% naar 26%.


32 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 5.13 Informatiebronnen verblijfstoeristen Drenthe (2002-2009) 2000 2002 2005 2009 Familie, vrienden 32% 29% 30% 40% Gids van VVV 7% 11% 8% 4% Folder van het bedrijf 5% 6% 1% 4% Advertentie 5% 4% 3% 1% Radio commercial Nvt Nvt Nvt 0% Tv commercial Nvt Nvt Nvt 0% Internet 4% 8% 15% 12% Beursbezoek 2% 1% 0% 0% Doorverwezen door ander bedrijf 1% 0% 2% 1% Campinggids, hotelgids of soortgelijk 12% 12% 8% 7% Vorig bezoek, eerder geweest 23% 25% 30% 23% Anders, nl: 8% 5% 4% 7% Totaal 100% 100% 100% 100% N 442 471 443 470 Bron: Toerdata Noord

In Drenthe is het raadplegen van familie en vrienden als informatiebron toegenomen (van 30% naar 40%) ten opzichte van het onderzoek in 2005.

.


33 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

5.1.2 Informatiebronnen verblijftoeristen per regio

Tabel 5.14 Informatiebronnen verblijfstoeristen in Groningen (2009) West-Gron Gron-Har Eemsmond Oost-Gron milie, vrienden
Fa 34% 29% 41% 42% Gids van VVV 1% 10% 13% 1% Folder van het bedrijf 1% 5% 1% 1% Advertentie 1% 12% 6% 1% Radio commercial 0% 0% 1% 0% Tv commercial 0% 0% 2% 0% Internet 12% 14% 4% 16% Beursbezoek 0% 0% 0% 0% Doorverwezen door ander bedrijf 1% 0% 2% 1% Campinggids, hotelgids of soortgelijk 3% 3% 3% 8% Vorig bezoek, eerder geweest 44% 19% 20% 18% Anders, nl: 4% 8% 8% 12% Totaal 100% 100% 100% 100% N 149 66 107 141 Bron: Toerdata Noord

In West Groningen wordt een eerder bezoek als informatiebron twee keer zo vaak genoemd als in de andere regio's Daarnaast is het opvallend dat het gebruik van internet in Eemsmond minder vaak is genoemd als informatiebron dan de andere regio's ( 4% t.o.v. 12% en 16% ) in Groningen.

Tabel 5.15 Informatiebronnen verblijfstoeristen in Friesland (2009) Wadden Fr. Meren IJsselmeer Zuidoost Fr Overig Fr milie, vrienden
Fa 33% 41% 40% 34% 35% Gids van VVV 1% 6% 9% 4% 4% Folder van het bedrijf 0% 1% 0% 3% 1% Advertentie 3% 1% 1% 3% 2% Radio commercial 0% 0% 0% 0% 0% Tv commercial 0% 0% 0% 0% 0% Internet 16% 27% 5% 4% 5% Beursbezoek 0% 0% 1% 0% 0% Doorverwezen 0% 0% 1% 0% 1% Camping, hotelgids 2% 7% 19% 8% 1% Vorig bezoek, 32% 14% 20% 33% 36% Anders, nl: 13% 3% 3% 11% 15% Totaal 100% 100% 100% 100% 100% N 166 183 143 141 146 Bron: Toerdata Noord

Het raadplegen van internet wordt door de verblijfstoerist in het Waddengebied (16%) en vooral het Friese Merengebied (27%) vaker aangedragen dan in de overige regio's in Friesland Bij de Friese IJsselmeerkust wordt de "VVV- gids" (9%) en de "camping / hotelgids" (19%) relatief vaker geraadpleegd dan in de overige Friese regio's

34 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 5.16 Informatiebronnen verblijfstoeristen in Drenthe (2009) N-M Drenthe Z-W Drenthe Z-O Drenthe milie, vrienden
Fa 52% 34% 36% Gids van VVV 1% 5% 7% Folder van het bedrijf 3% 5% 4% Advertentie 0% 2% 3% Radio commercial 1% 0% 0% Tv commercial 0% 1% 0% Internet 12% 9% 17% Beursbezoek 0% 1% 0% Doorverwezen door ander bedrijf 0% 1% 3% Campinggids, hotelgids of soortgelijk 5% 8% 9% Vorig bezoek, eerder geweest 23% 28% 19% Anders, nl: 4% 6% 2% Totaal 100% 100% 100% N 160 177 121 Bron: Toerdata Noord

In Noord Midden Drenthe geeft meer dan de helft van de respondenten aan als informatiebron "familie en vrienden" te hebben geraadpleegd Dit is hoger dan de twee overige regio's Opvallend is dat in de regioŽs Noord Midden en Zuidoost- Drenthe het internet relatief vaak genoemd is als informatiebron (12%).


35 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

5.3 Vergelijking dag- en verblijfstoeristen (informatiebronnen)

Tabel 5.17 Vergelijking informatiebronnen dag- en verblijfstoeristen Noord Nederland (2009) Dagtoeristen Verblijftoeristen milie, vrienden
Fa 35% 38% Gids van VVV 6% 5% Folder van het bedrijf 3% 2% Advertentie 3% 2% Radio commercial 0% 0% Tv commercial 0% 0% Internet 5% 12% Beursbezoek 1% 0% Doorverwezen door ander bedrijf 1% 1% Campinggids, hotelgids of soortgelijk 2% 6% Vorig bezoek, eerder geweest 34% 26% Anders, nl: 11% 8% Totaal 100% 100% N 1596 1711 Bron: Toerdata Noord

Zowel dag- als verblijfstoeristen laten de keuze voor het vakantiegebied & dagje uit vaak afhangen door wat familie en vrienden te melden hebben. Ook een eerder bezoek is hierin vaak doorslaggevend. Internet wordt (relatief) vaker als informatiebron genoemd door de verblijfstoeristen. Dat is ook logisch gezien het feit dat een overgroot deel van de dagtoeristen afkomstig is uit Noord Nederland zelf en hierdoor automatisch "goed" op de hoogte is wat er zoal te beleven is in Noord Nederland.

Tabel 5.18 Vergelijking internet gebruik als informatiebron (2000-2002-2005-2009) 2000 2002 2005 2009 Internet (dagtoeristen) 1% 5% 7% 5% Internet (verblijftoeristen) 3% 9% 13% 12% Bron: Toerdata Noord

Op zich is het vrij opmerkelijk dat het gebruik van internet als informatiebron niet is toegenomen bij het bepalen van de keuze met betrekking tot vakantie of dagje uit. Echter: er is tevens aan de toeristen gevraagd of ze zich voorafgaand aan de vakantie oriënteren op de vakantie omgeving of een dagje uit. De resultaten van deze vraag zijn in de volgende paragraaf opgenomen.


36 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


37 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

5.4. Internet oriëntatie voorafgaand vakantie / dagje uit

Aan de toerist (verblijf en dag) is de volgende vraag voorgelegd.

Heeft u zich voorafgaand aan uw bezoek / vakantie aan deze regio georiënteerd op het internet?

5.4 a Dagtoeristen

Tabel 5.19 Oriëntatie internet door dagtoeristen Noord Nederland en per provincie (2009) Groningen Friesland Drenthe Noord Nederland

Ja 15% 21% 19% 18% Nee 85% 79% 81% 82% Totaal 100% 100% 100% 100% N 461 523 443 1427 Bron: Toerdata Noord

Dagtoeristen die een dagje uit zijn in Friesland oriënteren zich relatief het vaakst (21%) op internet voorafgaand het dagje uit.

Tabel 5.20 Oriëntatie internet door dagtoeristen per regio in Groningen (2009) West-Gron Gron-Har Eemsmond Oost-Gron

Ja 12% 24% 13% 12% Nee 88% 76% 87% 88% Totaal 100% 100% 100% 100% N 148 105 94 110 Bron: Toerdata Noord

Relatief veel dagtoeristen die Groningen- Haren (24%) kijken op internet voordat ze er een dagje erop uittrekken.

Tabel 5.21 Oriëntatie internet door dagtoeristen per regio in Friesland (2009) Wadden Fr. Meren Fr. Ijsselmeer Zuidoost Fr Overig Fr

Ja 31% 15% 18% 18% 25% Nee 69% 85% 82% 82% 75% Totaal 100% 100% 100% 100% 100% N 77 107 105 120 118 Bron: Toerdata Noord

Eén op de drie dagtoeristen die de Waddeneilanden bezoekt, kijkt vooraf op internet ter oriëntatie. Dit is hoger dan in de overige Friese regio's.


38 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 5.22 Oriëntatie internet door dagtoeristen per regio in Drenthe (2009) N-M Drenthe Z-W Drenthe Z-O Drenthe

Ja 11% 31% 20% Nee 89% 69% 80% Totaal 100% 100% 100% N 153 88 202 Bron: Toerdata Noord

Eén op de drie dagtoeristen in Zuidwest Drenthe raadpleegt internet. Dit percentage is hoger vergeleken de andere regio's.

5.4 b Verblijfstoeristen

Tabel 5.23 Oriëntatie internet door verblijftoeristen Noord Nederland en per provincie (2009) Groningen Friesland Drenthe Noord Nederland

Ja 33% 41% 36% 38% Nee 67% 59% 64% 62% Totaal 100% 100% 100% 100% N 313 553 380 1246 Bron: Toerdata Noord

De verblijfstoeristen die hun vakantie doorbrengen in Friesland oriënteren zich in vergelijking tot de andere provincies het vaakst (41%) op één of meerdere websites.

Tabel 5.24 Oriëntatie internet door verblijftoeristen per regio in Groningen (2009) West-Gron Gron-Har Eemsmond Oost-Gron

Ja 30% 57% 26% 36% Nee 70% 43% 74% 64% Totaal 100% 100% 100% 100% N 129 14 * 50 121 Bron: Toerdata Noord

Ongeveer 30% van de verblijfstoeristen in Groningen oriënteert zich op internet voorafgaand de vakantie. Dit verschilt licht per regio.

*lage respons (14)

Tabel 5.25 Oriëntatie internet door verblijftoeristen per regio in Friesland (2009) Wadden Fr. Meren Fr. Ijsselmeer Zuidoost Fr Overig Fr

Ja 55% 44% 40% 31% 28% Nee 45% 56% 60% 69% 73% Totaal 100% 100% 100% 100% 100% N 124 151 92 106 80 Bron: Toerdata Noord

Meer dan de helft van de toeristen die de vakantie op de Waddeneilanden doorbrengt kijkt op het internet om zich voor te bereiden op de vakantie. Dit is het hoogste percentage in Noord Nederland.
39 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 5.26 Oriëntatie internet door verblijftoeristen per regio in Drenthe (2009) N-M Drenthe Z-W Drenthe Z-O Drenthe

Ja 26% 37% 48% Nee 74% 63% 52% Totaal 100% 100% 100% N 133 140 106 Bron: Toerdata Noord

Bijna de helft van de toeristen die Zuidoost Drenthe bezoekt voor een vakantie kijkt tevoren (wel eens) op het internet In de overige regio's ligt dit percentage lager

5.5. Sites die geraadpleegd zijn ter oriëntatie dagje uit / vakantie

Dagtoeristen

Bezochte sites Noord Nederland, per provincie en per regio

Tabel 5.27 Top tien meest bezochte websites dagtoeristen Noord Nederland (2009) %
1 google 22%
2 drentheisoke.nl 6% 2 assen.nl 6% 4 groningen.nl 3% 4 sneekweek.nl 3%
6 landal.nl 2% 6 dierenparkemmen.nl 2% 6 vvv.nl 2% 6 weekendjeweg.nl 2% 9 ameland.nl 1% 9 desmelt.nl 1% 9 drenthe.nl 1% 9 dwingeloo.nl 1% 9 rederijdoeksen.nl 1% 9 vrijbuiter.nl 1% N Totaal 297 Bron: Toerdata Noord

Google wordt veruit het vaakst geraadpleegd als mensen zich gaan oriënteren op een dagje uit. Via google komen ze uit bij de informatie (website) waar ze naar op zoek zijn. Ook provinciale websites, evenementen of bedrijfswebsites worden veelvuldig geraadpleegd door dagtoeristen.


40 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 5.28 Top tien meest bezochte websites dagtoeristen per provincie (Groningen- 2009) %
1 google 22%
2 groningen.nl 17%
3 hetstrandheem.nl 6% 3 lauwersoog.nl 6% 3 pagedal.nl 6% 6 appingedam.nl 4% 6 bookings.com 4% 6 debranding.nl 4% 6 groningermuseum.nl 4% 6 nienoord.nl 4% 6 portalgroningen.nl 4% 6 winschoten.nl 4% 6 zwemkasteelnienoord.nl 4% N totaal 54 Bron: Toerdata Noord

Tabel 5.29 Top vijf meest bezochte websites dagtoeristen per regio West-Groningen (2009)


1 hetstrandheem.nl

2 zwemkasteelnienoord.nl

3 nienoord.nl

4 lauwersoog.nl

5 Google.com
Bron: Toerdata Noord

Tabel 5.30 Top vijf meest bezochte websites dagtoeristen per regio Groningen-Haren (2009)


1 groningen.nl

2 google.com

3 debranding.nl

4 groningermuseum.nl

5 portalgroningen.nl
Bron: Toerdata Noord

Tabel 5.31 Top vijf meest bezochte websites dagtoeristen per regio Eemsmond (2009)


1 google.com

2 groningen.nl

3 appingedam.nl

4 bookings.com

5 zeehondencreche.nl
Bron: Toerdata Noord


41 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 5.32 Top vijf meest bezochte websites dagtoeristen per regio Oost-Groningen (2009)


1 google.com

2 pagedal.nl

3 groningen.nl

4 winschoten.nl

5 bungalows.nl
5 veenkoloniaalmuseum.nl
5 deheemtuin.nl
5 start.nl
Bron: Toerdata Noord

Tabel 5.33 Top vijf meest bezochte websites dagtoeristen per provincie (Friesland- 2009) %
1 google 30%
2 sneekweek.nl 9%
3 ameland.nl 4%
3 landal.nl 4%
3 rederijdoeksen.nl 4%
6 sansjefertier.nl 3%
7 aelolusfriesland.nl 2%
7 bedandbreakfast.nl 2% 7 dagjeuit.nl 2% 7 fletcher.nl 2% 7 googlemaps.nl 2% 7 harlingen.nl 2% 7 hotels.nl 2% 7 leeuwarden.nl 2% 7 roosduinen.nl 2% 7 terschelling.nl 2% 7 vaartips.nl 2% 7 vlechtmuseum.nl 2% 7 vvv.nl 2% N Totaal 105 Bron: Toerdata Noord

Tabel 5.34 Top vijf meest bezochte websites dagtoeristen per regio Waddeneilanden (2009)


1 landal.nl

2 ameland.nl

3 google.com

4 vvv.nl

5 rederijdoeksen.nl

5 fletcher.nl

5 hotels.nl

5 roosduinen.nl
Bron: Toerdata Noord


42 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 5.35 Top vijf meest bezochte websites dagtoeristen per regio Friese Merengebied (2009)


1 google.com

2 dagjeuit.nl

3 vaartips.nl

4 bedandbreakfast.nl

5 sneekweek.nl

5 beleeffriesland.nl

5 boerderijkamers.nl

5 frieslandmarketing.nl
Bron: Toerdata Noord


43 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 5.36 Top vijf meest bezochte websites dagtoeristen per regio Friese IJsselmeerkust (2009)


1 google.com

2 googlemaps.nl

3 harlingen.nl

4 rederijdoeksen.nl

5 fietsroutes.net

5 dagjeweg.nl

5 balk.nl

5 anwb.nl

5 weekendjeweg.nl

5 vekabo.nl

5 campingdejerden.nl
Bron: Toerdata Noord

Tabel 5.37 Top vijf meest bezochte websites dagtoeristen per regio Zuidoost-Friesland (2009)


1 google.com

2 sneekweek.nl

3 google.com

4 sneekweek.com

5 vlechtmuseum.nl

5 Startpagina.nl
Bron: Toerdata Noord

Tabel 5.38 Top vijf meest bezochte websites dagtoeristen per regio Overig Friesland (2009)


1 google.com

2 sansjefertier.nl

3 leeuwarden.nl

4 aelolusfriesland.nl

5 Sneekweek.nl
Bron: Toerdata Noord


44 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 5.39 Top vijf meest bezochte websites dagtoeristen per provincie (Drenthe-(2009) %
1 google 16%
2 drentheisoke.nl 14%
3 assen.nl 13%
4 dierenparkemmen.nl 4%
5 desmelt.nl 3%
5 drenthe.nl 3%
5 dwingeloo.nl 3%
5 vrijbuiter.nl 3%
5 vvv.nl 3%
5 weekendjeweg.nl 3% N Totaal 138 Bron: Toerdata Noord

Tabel 5.40 Top vijf meest bezochte websites dagtoeristen per regio Noord-Midden Drenthe (2009)


1 drentheisoke.nl

2 assen.nl

3 google.com

4 desmelt.nl

5 vrijbuiter.nl
Bron: Toerdata Noord

Tabel 5.41 Top vijf meest bezochte websites dagtoeristen per regio Zuidwest-Drenthe (2009)


1 google.com

2 dwingeloo.nl

3 landal.nl

4 drenthe.nl

5 mijndeel.nl
Bron: Toerdata Noord

Tabel 5.42 Top vijf meest bezochte websites dagtoeristen per regio Zuidoost-Drenthe (2009)


1 google.com

2 dierenparkemmen.nl

3 weekendjeweg.nl

4 veenpark.nl

5 museum site

5 vvvemmen.nl
Bron: Toerdata Noord


45 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Verblijftoeristen

Bezochte sites Noord Nederland, per provincie en per regio

Tabel 5.43 Top tien meest bezochte websites verblijfstoeristen Noord Nederland (2009) %
1 google 23%
2 anwb.nl 4%
3 landal.nl 2%
3 strandheem.nl 2%
3 weekendjeweg.nl 2%
3 acsi.nl 2%
3 assen.nl 2%
3 beleeffriesland.nl 2%
3 ameland.nl 2%
3 friesland.nl 2% N Totaal 496 Bron: Toerdata Noord

Net als dagtoeristen wordt er door verblijfstoeristen vooral "gegoogled" als men zich oriënteert op de vakantie. Ook de "landelijke" sites van de ANWB en Landal worden veelvuldig bezocht. Verder worden provinciale websites en lokale websites eveneens vaak geraadpleegd door de respondenten.

Tabel 5.44 Top tien meest bezochte websites verblijfstoeristen per provincie (Groningen- 2009) %
1 google 15%
2 strandheem.nl 13%
3 acsi.nl 6%
4 bungalows.nl 5%
5 anwb.nl 4%
5 landal.nl 4%
5 emslandermeer.nl 4%
5 villapark.nl 4%
9 groningen.nl 3%
9 hofvansaksen.nl 3%
9 hotelspecials.nl 3% N Totaal 112 Bron: Toerdata Noord


46 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 5.45 Top vijf meest bezochte sites verblijfstoeristen per regio West-Groningen (2009)


1 hetstrandheem.nl

2 lauwersoog.nl

3 google.com

4 nienoord.nl

5 zwemkasteelnienoord.nl
Bron: Toerdata Noord

Tabel 5.46 Top vijf meest bezochte sites verblijfstoeristen per regio Groningen-Haren (2009)


1 groningen.nl

2 google.com

3 debranding.nl

4 groningermuseum.nl

5 portalgroningen.nl
Bron: Toerdata Noord

Tabel 5.47 Top vijf meest bezochte sites verblijfstoeristen per regio Eemsmond (2009)


1 appingedam.nl

2 bookings.com

3 google.com

4 groningen.nl

5 zeehondencreche.nl
Bron: Toerdata Noord

Tabel 5.48 Top vijf meest bezochte sites verblijfstoeristen per regio Oost-Groningen (2009)


1 google.com

2 pagedal.nl

3 groningen.nl

4 winschoten.nl

5 bungalows.nl

5 deheemtuin.nl

5 start.nl

5 veenkoloniaalmuseum.nl
Bron: Toerdata Noord

47 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 5.49 Top tien meest bezochte websites verblijfstoeristen per provincie (Friesland- 2009) %
1 google 25%
2 beleeffriesland.nl 4%
3 ameland.nl 3%
3 anwb.nl 3%
3 friesland.nl 3%
3 polboten.nl 3%
3 bergumermeer.nl 3%
3 terschelling.nl 3%
9 weekendjeweg.nl 2%
9 boomhiemke.nl 2%
9 rcn.nl 2%
9 simmerwille.nl 2%
9 vlieland.nl 2%
9 vvv.nl 2%
9 vvvameland.nl 2% N Totaal 235 Bron: Toerdata Noord

Tabel 5.50 Top vijf meest bezochte sites verblijfstoeristen per regio Waddeneilanden (2009)


1 ameland.nl

2 landal.nl

3 fletcher.nl

4 google.com

5 hotels.nl

5 rederijdoeksen.nl

5 roosduinen.nl

5 terschelling.nl

5 vvv.nl
Bron: Toerdata Noord


48 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 5.51 Top vijf meest bezochte sites verblijfstoeristen per regio Friese Merengebied (2009)


1 google.com

2 bedandbreakfast.nl

3 dagjeuit.nl

4 vaartips.nl

5 beleeffriesland.nl

5 boerderijkamers.nl

5 frieslandmarketing.nl

5 sneekweek.nl
Bron: Toerdata Noord

Tabel 5.52 Top vijf meest bezochte sites verblijfstoeristen per regio) IJsselmeerkust (2009


1 google.com

2 campingdejerden.nl

3 googlemaps.nl

4 harlingen.nl

4 beleeffriesland.nl

5 rederijdoeksen.nl
Bron: Toerdata Noord

Tabel 5.53 Top vijf meest bezochte sites verblijfstoeristen per regio Zuidoost-Friesland (2009)


1 google.com

2 sneekweek.nl

3 vlechtmuseum.nl

4 site bezoekerscentrum
beleeffriesland.nl

5 startpagina.nl
Bron: Toerdata Noord

Tabel 5.54 Top vijf meest bezochte sites verblijfstoeristen per regio Overig Friesland (2009)


1 google.com

2 beleeffriesland.nl

2 sansjesfertier.nl

3 aelolusfriesland.nl

4 frieslandzoo.nl

5 leeuwarden.nl
Bron: Toerdata Noord


49 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 5.55 Top tien meest bezochte websites verblijfstoeristen (Drenthe- 2009) %
1 google 24%
2 assen.nl 6%
3 berenkuil.nl 4%
3 weekendjeweg.nl 4%
3 westerbergen.nl 4%
3 witterzomer.nl 4%
7 anwb.nl 3%
7 landal.nl 3%
7 centerparcs.nl 3%
7 drenthe.nl 3%
7 zoover.nl 3% N Totaal 149 Bron: Toerdata Noord

Tabel 5.56 Top vijf meest bezochte sites verblijfstoeristen per regio Noord-Midden Drenthe (2009)


1 assen.nl

2 drentheisoke.nl

3 google.com

4 desmelt.nl

5 vrijbuiter.nl
Bron: Toerdata Noord

Tabel 5.57 Top vijf meest bezochte sites verblijfstoeristen per regio Zuidwest-Drenthe (2009)


1 google.com

2 dwingeloo.nl

3 svr.nl

4 drenthe.nl

5 landal.nl

5 mijndeel.nl
Bron: Toerdata Noord

Tabel 5.58 Top vijf meest bezochte sites verblijfstoeristen per regio Zuidoost-Drenthe (2009)


1 google.com

2 dierenparkemmen.nl

3 Museum website

4 veenpark.nl

5 vvv.nl

5 vvvemmen.nl

5 weekendjeweg.nl
Bron: Toerdata Noord

50 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


51 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


5.5. Waardering bezochte internet sites voorafgaand vakantie / dagje uit

Aan de toerist (verblijf en dag) is de volgende vraag voorgelegd.

Welk rapportcijfer geeft u voor de kwaliteit van het aanbod van websites in deze regio? (vraag checken op vragenlijst)

Dagtoeristen

Tabel 5.59 Waardering aanbod websites vakantieregio dagtoeristen per provincie (2009) Groningen Friesland Drenthe Noord Ned

Rap kwaliteit bezochte websites 6,5 7,4 6,9 7,0 N 65 95 100 260 Bron: Toerdata Noord

Friese dagtoeristen geven voor de bezochte websites de hoogste gemiddelde rapportcijfers. Groninger dagtoeristen geven gemiddeld genomen lagere cijfers.

Tabel 5.60 Waardering aanbod websites vakantieregio dagtoeristen Groningen (2009) West-Gron Gron-Har Eemsmond Oost-Gron

Rap kwaliteit bezochte websites 6,8 6,4 6,6 6,9 N * 12 28 10 13 Bron: Toerdata Noord

Tabel 5.61 Waardering aanbod websites vakantieregio dagtoeristen Friesland (2009) Wadden Fr. Meren Fr.Ijsselmeer Zuidoost Fr Overig Fr

Rap kwaliteit bezochte websites 7,4 7,6 7,1 7,1 7,5 N * 21 8 30 20 18 Bron: Toerdata Noord

Tabel 5.62 Waardering aanbod websites vakantieregio dagtoeristen Drenthe (2009) N-M Drenthe Z-W Drenthe Z-O Drenthe

Rap kwaliteit bezochte websites 6,5 7,3 7,0 N * 36 23 41 Bron: Toerdata Noord


*N: het aantal respondenten dat antwoord heeft gegeven op deze vraag is in sommige regio's aan de lage kant.


52 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Verblijftoeristen

Tabel 5.63 Waardering aanbod websites vakantieregio verblijftoeristen per provincie (2009) Groningen Friesland Drenthe Noord Ned

Rap kwaliteit bezochte websites 7,0 7,4 7,1 7,2 N 103 208 154 455 Bron: Toerdata Noord

De vakantiegangers die in Friesland de vakantie doorbrengen geven gemiddeld genomen de hoogste rapportcijfers voor de bezochte websites (7,4).

Tabel 5.64 Waardering aanbod websites vakantieregio verblijftoeristen Groningen (2009) West-Gron Gron-Har Eemsmond Oost-Gron

Rap kwaliteit bezochte websites 7,2 7,1 6,2 7,0 N * 43 7 11 43 Bron: Toerdata Noord

Tabel 5.65 Waardering aanbod websites vakantieregio verblijftoeristen Friesland (2009) Wadden Fr. Meren Fr.Ijsselmeer Zuidoost Fr Overig Fr

Rap kwaliteit bezochte websites 7,4 7,4 6,9 7,6 7,6 N * 79 59 18 23 29 Bron: Toerdata Noord

Tabel 5.66 Waardering aanbod websites vakantieregio verblijftoeristen Drenthe (2009) N-M Drenthe Z-W Drenthe Z-O Drenthe

Rap kwaliteit bezochte websites 6,8 7,4 7,3 N * 50 48 55 Bron: Toerdata Noord


*N het aantal respondenten dat antwoord heeft gegeven op deze vraag is in sommige regio's aan de lage kant.


53 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


5.6 Boekingen en problemen

Aan de verblijfstoerist (verblijf) is de volgende vraag voorgelegd.

Heeft het boeken van uw vakantie problemen opgeleverd? Zo ja: Wilt u deze problemen omschrijven?

Alleen verblijftoeristen

Tabel 5.67 Problemen met boekingen voor verblijfstoeristen (2005 en 2009) Groningen Friesland Drenthe Noord Nederland
2005 2009 2005 2009 2005 2009 2005 2009

Ja 3% 1% 3% 2% 8% 2% 4% 1% N 400 320 583 553 367 400 1350 1273 Bron: Toerdata Noord

Overal in Noord Nederland is het aantal problemen met boekingen afgenomen ten opzichte van
2005.

Tabel 5.68 Problemen boekingen naar accommodatievorm voor verblijfstoeristen (2005 en 2009)

n g n e n
- / e e i in & s e s e at ge p ion s ijt is d t p li e ing in tel / s e n tb e n cre n o n gie e n ro w o o Cam H p Lo o Boo G acco Fami ken T w Re w


5 9 5 9 5 5 9 5 9 5 9 5 9 5 9 0 0 0 0 0 09 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
2 2 2 2 2 20 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 Ja 5% 1% 7% 4% 3% 0% 1% 1% 8% 0% 1% 0% Nvt 0% 5% 1% N 617 649 198 175 37 25 146 103 39 45 84 89 Nvt 26 181 161 Bron: Toerdata Noord

Problemen rondom de boeking treden, relatief gezien, het vaakst op bij een hotel of pension. Vergeleken met het onderzoek in 2005 is het percentage gedaald van 7% naar 4%.


54 Informatiebronnen, internet gebruik, boekingen en problemen









B. MOTIEVEN, ACTIVITEITEN EN UITGAVEN

Bezoekersmotieven
Activiteiten
Uitgaven
Bezoek steden / dorpen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Bezoekersmotieven

57




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


6. Bezoekersmotieven toeristen Noord Nederland

Aan de toerist (verblijf en dag) is de volgende vraag voorgelegd.

Wat zijn de drie belangrijkste redenen dat u voor deze omgeving heeft gekozen en niet voor een ander gebied?


6.1 Dagtoeristen

Grafiek 6.1: Bezoekersmotieven van dagtoeristen Noord Nederland (2009)

Bron:Toerdata Noord

Onder de dagtoeristen van de noordelijke provincies zijn de "motieven van bezoek" wijd verdeeld. De motieven die het vaakst genoemd zijn om in Noord Nederland een dagje er op uit te trekken, zijn de mogelijkheden om te winkelen, omdat een eerder bezoek goed is bevallen, vanwege de fietsmogelijkheden en omdat het dichtbij de eigen woonplaats is.

Per provincie zijn er een aantal verschillen geconstateerd. Deze worden op de volgende bladzijden gepresenteerd
Bezoekersmotieven
58




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Grafiek 6.2: Bezoekersmotieven van dagtoeristen Groningen (2009)

Bron: Toerdata Noord

Dagtoeristen brengen vooral een dagje door in de provincie Groningen omdat "vrienden en familie" er wonen, omdat het "dichtbij eigen woonplaats" is en omdat een "eerder bezoek" goed bevallen is.

Bezoekersmotieven
59




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Grafiek 6.3: Bezoekersmotieven van dagtoeristen Friesland (2009)

Bron: Toerdata Noord

Friesland wordt vooral door dagtoeristen bezocht vanwege de meren, plassen en kanalen. Ook de "rust en eenvoud" wordt relatief vaak genoemd.

Bezoekersmotieven
60




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Grafiek 6.4: Bezoekersmotieven van dagtoeristen Drenthe (2009)

Bron:Toerdata Noord

Dagtoeristen brengen vooral een bezoek aan Drenthe vanwege het " winkel / funshoppen" en omdat een "eerder bezoek" goed is bevallen.

Bezoekersmotieven
61




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


6.1.2 Bezoekersmotieven dagtoeristen naar regio

Per regio wordt in onderstaande tabellen aangegeven wat de belangrijkste redenen voor een dagtoerist zijn om een bepaalde plaats of streek te bezoeken.

Tabellen bezoekersmotieven van dagtoeristen per regio in 2009:


6.1 a Groningen

Tabel 6.1 Bezoekersmotieven van dagtoeristen in Groningen per regio (2009) West-Gron Gron-Har Eemsmond Oost-Gron rgezichten, weidsheid
Ve 0% 0% 1% 5% Agrarisch landschap 0% 0% 2% 3% Bos, heide, parken 0% 1% 0% 5% Meren, plassen, kanalen 11% 1% 1% 2% Strand, zee 3% 0% 4% 1% Natuur, flora, fauna 7% 0% 3% 3% Hist.stad / plaatsen, monumenten 1% 2% 5% 3% Wandelmogelijkheden 5% 2% 7% 2% Watersportmogelijkheden 10% 1% 0% 0% Fietsmogelijkheden 2% 1% 10% 4% Sportmogelijkheden 2% 3% 1% 1% Evenementen, festiviteiten 2% 7% 1% 0% Musea, theaters, exposities 1% 14% 7% 0% Zorg 0% 0% 1% 0% Welness 0% 0% 0% 5% Horeca en uitgaan 1% 9% 3% 0% Mogelijkheden voor dagtochtjes 4% 1% 4% 2% Gastvrije bevolking 2% 3% 4% 4% Rust, eenvoud 5% 2% 7% 6% Drukte, gezelligheid 3% 9% 1% 3% Folklore, taal, authenticiteit 0% 1% 4% 1% Het vakantie-/verblijfsadres 11% 1% 1% 1% Eerder bezoek goed bevallen 7% 5% 5% 13% Niet eerder geweest 2% 3% 4% 3% Familie/vrienden wonen hier 5% 11% 8% 6% Dichtbij eigen woonplaats 7% 6% 6% 11% Winkels, funshoppen 0% 16% 4% 7% Geen bijzondere reden 4% 1% 4% 4% Andere reden 6% 1% 1% 3% Totaal 100% 100% 100% 100% N 318 273 267 237 Bron: Toerdata Noord

Bezoekersmotieven
62




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

West-Groningen
In West-Groningen zijn de "meren, plassen en kanalen" samen met de "watersport mogelijkheden" belangrijke bezoekersmotieven met 11% en 10%. Het "vakantie / verblijfsadres" is ook van belang in de keuze voor deze regio / plaats (11%).

Groningen-Haren
In Groningen-Haren komen de meeste bezoekers voor de winkels (funshoppen) en de musea, theaters en exposities (16% en 14%). Het bezoeken van "familie en vrienden" is ook een veelgenoemde reden (11%) om deze regio te bezoeken.

Eemsmond
In Eemsmond wordt in tegenstelling tot de rest van de provincie de fietsmogelijkheden vaak als reden genoemd (10%). Net zoals in Groningen-Haren zijn "vrienden en familie" ook een belangrijke reden voor de responderende toeristen om de regio Eemsmond te bezoeken (8%).

Oost-Groningen
In Oost-Groningen geven de meeste respondenten aan dat ze hier de vakantie doorbrengen omdat het "vorig bezoek" goed was bevallen (13%). Het motief "dichtbij eigen woonplaats" wordt ook relatief vaak genoemd (11%).

Bezoekersmotieven
63




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


6.1 b Friesland

Tabel 6.2 Bezoekersmotieven van dagtoeristen in Friesland per regio (2009) Wadden Fr. Meren Fr. Ijsselmeer Zuidoost Fr Overig Fr

Vergezichten, weidsheid 6% 3% 2% 4% 2% Agrarisch landschap 2% 1% 1% 1% 0% Bos, heide, parken 2% 1% 2% 4% 1% Meren, plassen, kanalen 2% 10% 13% 8% 4% Strand, zee 14% 4% 7% 1% 1% Natuur, flora, fauna 10% 3% 1% 7% 3% Hist.stad / plaatsen, monumenten 1% 1% 5% 1% 5% Wandelmogelijkheden 3% 0% 1% 4% 2% Watersportmogelijkheden 2% 8% 7% 5% 2% Fietsmogelijkheden 13% 3% 7% 8% 3% Sportmogelijkheden 1% 1% 1% 1% 1% Evenementen, festiviteiten 1% 1% 0% 2% 1% Musea, theaters, exposities 1% 3% 3% 2% 5% Zorg 0% 1% 0% 0% 1% Welness 1% 0% 0% 0% 1% Horeca en uitgaan 1% 7% 3% 5% 3% Mogelijkheden voor dagtochtjes 6% 4% 4% 2% 6% Gastvrije bevolking 1% 2% 4% 1% 1% Rust, eenvoud 9% 6% 7% 8% 4% Drukte, gezelligheid 1% 7% 3% 5% 2% Folklore, taal, authenticiteit 1% 1% 2% 0% 0% Het vakantie-/verblijfsadres 0% 1% 1% 2% 7% Eerder bezoek goed bevallen 4% 9% 4% 4% 10% Niet eerder geweest 2% 5% 4% 3% 3% Familie/vrienden wonen hier 5% 4% 1% 4% 9% Dichtbij eigen woonplaats 6% 6% 4% 6% 7% Winkels, funshoppen 1% 7% 4% 7% 6% Geen bijzondere reden 3% 2% 1% 2% 5% Andere reden 3% 0% 6% 3% 5% Totaal 100% 100% 100% 100% 100% N 304 312 268 322 261 Bron: Toerdata Noord

Waddeneilanden
In de regio Waddengebied wordt "strand en zee" samen met "fietsmogelijkheden" het vaakst genoemd (14% en 13%) als voornaamste bezoekersmotief. De "natuur, flora en fauna" en de "rust en eenvoud" zijn ook veelgenoemde motieven met respectievelijk 10% en 9%.

Bezoekersmotieven
64




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Friese Merengebied
In het Friese Merengebied zijn de "meren,plassen en kanalen" samen met de "watersportmogelijkheden" erg populair. Een "eerder goed" bevallen bezoek wordt ook vaak als motief genoemd.

Friese IJsselmeerkust
In de Friese IJsselmeerkust hebben de meeste respondenten aangegeven vooral te komen voor de "meren, plassen en kanalen" (13%). "Rust en eenvoud" wordt in deze regio samen met de "watersport"- en "fietsmogelijkheden" ook relatief vaak genoemd.

Zuidoost-Friesland
"Fietsen", de "meren, plassen en kanalen" en de "rust & eenvoud" zijn de vaakst genoemde keuzemotieven van verblijfstoeristen uit deze regio.

Overig Friesland
In Overig Friesland is een goed bevallen "eerder bezoek" als voornaamste reden genoemd (10%). "Familie en vrienden" zijn ook een belangrijke reden om de regio te bezoeken met 9%.

Bezoekersmotieven
65




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


6.1 c Drenthe

Tabel 6.3 Bezoekersmotieven van dagtoeristen in Drenthe per regio (2009) N-M Drenthe Z-W Drenthe Z-O Drenthe

Vergezichten, weidsheid 0% 3% 2% Agrarisch landschap 0% 3% 0% Bos, heide, parken 8% 9% 4% Meren, plassen, kanalen 1% 1% 1% Strand, zee 0% 2% 0% Natuur, flora, fauna 1% 6% 5% Hist.stad / plaatsen, monumenten 4% 1% 1% Wandelmogelijkheden 4% 4% 5% Watersportmogelijkheden 1% 1% 1% Fietsmogelijkheden 7% 9% 5% Sportmogelijkheden 1% 1% 1% Evenementen, festiviteiten 1% 3% 3% Musea, theaters, exposities 3% 4% 4% Zorg 0% 0% 0% Welness 2% 1% 0% Horeca en uitgaan 5% 4% 3% Mogelijkheden voor dagtochtjes 3% 2% 9% Gastvrije bevolking 2% 2% 4% Rust, eenvoud 3% 5% 4% Drukte, gezelligheid 5% 4% 6% Folklore, taal, authenticiteit 0% 0% 0% Het vakantie-/verblijfsadres 2% 1% 3% Eerder bezoek goed bevallen 10% 11% 7% Niet eerder geweest 1% 1% 6% Familie/vrienden wonen hier 3% 7% 5% Dichtbij eigen woonplaats 6% 4% 6% Winkels, funshoppen 17% 7% 7% Geen bijzondere reden 7% 1% 3% Andere reden 2% 2% 6% Totaal 100% 100% 100% N 347 300 452 Bron: Toerdata Noord

Noord-Midden Drenthe
Dagtoeristen geven aan Noord-Midden Drenthe vooral te bezoeken om de "winkels en de mogelijkheden tot funshoppen" (17%). Een "eerder, goed bevallen, bezoek" wordt ook relatief vaak genoemd (10%) als motief.

Zuidwest-Drenthe
In deze regio hebben de meeste toeristen aangegeven dat een "eerder bezoek" goed is bevallen (11%). Daarna zijn "de fietsmogelijkheden" en het "bos, heide en parken" relatief vaak genoemd als bezoekersmotief.

Bezoekersmotieven
66




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Zuidoost-Drenthe
In Zuidoost-Drenthe zijn de uitkomsten behoorlijk divers. De "mogelijkheid tot dagtochtjes" staat bovenaan met 9%. Op de tweede plek komen een (goed bevallen) "eerder bezoek" en de "winkels in deze regio".


6.1.3 Vergelijking top 10 motieven 2000 - 2009

Tabel 6.4: Top 10 vergelijking bezoekersmotieven dagtoeristen (2000 ­ 2009) Noord Nederland
2000 2002 2005 2009 Eerder bezoek goed bevallen 7% 6% 7% 7% Winkels, funshoppen 5% 5% 5% 7% Fietsmogelijkheden 3% 6% 6% 6% Dichtbij eigen woonplaats 6% 5% 6% 6% Meren, plassen, kanalen 4% 3% 4% 5% Rust, eenvoud 7% 6% 6% 5% Familie/vrienden wonen hier 6% 4% 5% 5% Natuur, flora, fauna 2% 6% 7% 4% Musea, theaters, exposities 5% 5% 4% 4% Horeca en uitgaan 3% 3% 3% 4% Mogelijkheden voor dagtochtjes 5% 8% 5% 4% Drukte, gezelligheid 5% 5% 4% 4% Andere reden 5% 3% 3% 4% Bron: Toerdata Noord

Tabel 6.5: Top 10 vergelijking bezoekersmotieven dagtoeristen (2000 ­ 2009) Groningen
2000 2002 2005 2009 Eerder bezoek goed bevallen 5% 5% 5% 7% Dichtbij eigen woonplaats 6% 5% 5% 7% Familie/vrienden wonen hier 7% 5% 6% 7% Winkels, funshoppen 3% 6% 5% 6% Rust, eenvoud 8% 5% 7% 5% Musea, theaters, exposities 4% 9% 7% 5% Andere reden 4% 3% 2% 5% Fietsmogelijkheden 0% 3% 5% 4% Meren, plassen, kanalen 5% 2% 3% 4% Drukte, gezelligheid 5% 6% 4% 4% Wandelmogelijkheden 6% 4% 4% 4% Het vakantie-/verblijfsadres 2% 1% 1% 4% Bron: Toerdata Noord

Bezoekersmotieven
67




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 6.6: Top 10 vergelijking bezoekersmotieven dagtoeristen (2000 ­ 2009) Friesland
2000 2002 2005 2009 Meren, plassen, kanalen 4% 6% 6% 8% Rust, eenvoud 6% 6% 5% 7% Eerder bezoek goed bevallen 7% 6% 7% 6% Dichtbij eigen woonplaats 5% 5% 6% 6% Fietsmogelijkheden 3% 7% 8% 6% Familie/vrienden wonen hier 6% 4% 5% 5% Winkels, funshoppen 6% 4% 5% 5% Natuur, flora, fauna 2% 6% 6% 5% Strand, zee 3% 6% 6% 5% Watersportmogelijkheden 5% 6% 4% 5% Bron: Toerdata Noord

Tabel 6.7: Top 10 vergelijking bezoekersmotieven dagtoeristen (2000 ­ 2009) Drenthe
2000 2002 2005 2009 Winkels, funshoppen 7% 5% 5% 10% Eerder bezoek goed bevallen 9% 6% 9% 9% Fietsmogelijkheden 6% 9% 6% 6% Bos, heide, parken 6% 6% 8% 6% Dichtbij eigen woonplaats 8% 6% 6% 5% Familie/vrienden wonen hier 5% 5% 5% 5% Drukte, gezelligheid 4% 4% 5% 5% Mogelijkheden voor dagtochtjes 3% 8% 6% 5% Wandelmogelijkheden 5% 5% 5% 5% Rust, eenvoud 6% 7% 6% 4% Natuur, flora, fauna 5% 8% 8% 4% Andere reden 8% 5% 3% 4% Horeca en uitgaan 3% 3% 3% 4% Musea, theaters, exposities 5% 2% 2% 4% Bron: Toerdata Noord

Bezoekersmotieven
68




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Bezoekersmotieven

69




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


6.2 Verblijfstoeristen


6.2.1 Bezoekersmotieven naar provincie

De tabellen hieronder en op de volgende bladzijden geven weer waarom verblijfstoeristen voor een bepaald gebied hebben gekozen om hun vakantie door te brengen.

Grafiek 6.5 Bezoekersmotieven van verblijfstoeristen in Noord Nederland (2009)

Bron: Toerdata Noord

In Noord-Nederland zijn "rust en eenvoud" en "fietsmogelijkheden" de belangrijkste motieven om voor een bepaalde regio te kiezen. Tussen de provincies zijn er verschillen in keuzemotieven. Deze motieven zijn op de volgende bladzijden gepresenteerd.

Bezoekersmotieven
70




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Grafiek 6.6 Bezoekersmotieven van verblijfstoeristen in Groningen (2009)

Bron: Toerdata Noord

Groningen wordt vooral bezocht als vakantiegebied vanwege de "rust en eenvoud" en de "fietsmogelijkheden".

Bezoekersmotieven
71




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Grafiek 6.7 Bezoekersmotieven van verblijfstoeristen in Friesland (2009)

Bron: Toerdata Noord

Net als Groningen wordt Friesland ook voornamelijk bezocht vanwege de "rust en eenvoud", "de fietsmogelijkheden"en de "meren, plassen en kanalen" die de provincie biedt.

Bezoekersmotieven
72




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Grafiek 6.8: Bezoekersmotieven van verblijfstoeristen in Drenthe (2009)

Bron: Toerdata Noord

Drenthe wordt voornamelijk bezocht voor de "fietsmogelijkheden" en de aanwezigheid van "bos, heide en parken" in de provincie.

Bezoekersmotieven
73




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


6.2.2 Bezoekersmotieven naar regio


6.2b Bezoekersmotieven verblijfstoeristen Groningen

Tabel 6.8 Bezoekersmotieven van verblijfstoeristen in Groningen per regio (2009) West-Gron Gron-Har Eemsmond Oost-Gron

Vergezichten, weidsheid 2% 2% 2% 3% Agrarisch landschap 1% 1% 4% 3% Bos, heide, parken 3% 3% 4% 5% Meren, plassen, kanalen 10% 4% 2% 4% Strand, zee 4% 1% 3% 1% Natuur, flora, fauna 8% 4% 2% 3% Hist.stad / plaatsen, monumenten 1% 1% 5% 2% Wandelmogelijkheden 7% 2% 8% 5% Watersportmogelijkheden 9% 3% 1% 2% Fietsmogelijkheden 9% 2% 5% 8% Sportmogelijkheden 1% 0% 3% 1% Evenementen, festiviteiten 1% 3% 0% 0% Musea, theaters, exposities 0% 11% 5% 1% Zorg 0% 0% 0% 0% Welness 0% 0% 0% 0% Horeca en uitgaan 0% 7% 3% 0% Mogelijkheden voor dagtochtjes 5% 4% 4% 1% Gastvrije bevolking 3% 1% 4% 2% Rust, eenvoud 11% 3% 4% 13% Drukte, gezelligheid 2% 13% 1% 1% Folklore, taal, authenticiteit 0% 1% 3% 0% Het vakantie-/verblijfsadres 5% 1% 0% 5% Eerder bezoek goed bevallen 5% 4% 3% 8% Niet eerder geweest 3% 2% 7% 7% Familie/vrienden wonen hier 3% 8% 7% 9% Dichtbij eigen woonplaats 5% 6% 5% 8% Winkels, funshoppen 1% 6% 2% 1% Geen bijzondere reden 2% 4% 4% 3% Andere reden 2% 5% 7% 5% Totaal 100% 100% 100% 100% N 384 157 227 317 Bron: Toerdata Noord

West-Groningen
In deze regio komen de verblijfstoeristen vooral voor de "rust en eenvoud". Hiernaast zijn de "meren, plassen en kanalen" met de daarbij horende "watersport mogelijkheden" ook veel genoemde motieven.

Bezoekersmotieven
74




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Groningen-Haren
In deze regio is de "drukte en gezelligheid" (13%) het meest genoemde motief. "Musea, theaters en exposities" worden ook vaak genoemd (11%). Ook de "winkels en horeca" worden vaker als beweegreden genoemd, vergeleken met de provinciale uitkomsten.

Eemsmond
In de regio Eemsmond laten de bezoekersmotieven een grote spreiding zien. Het meest genoemde motief is de wandelmogelijkheden (8%).

Oost-Groningen
In Oost-Groningen geven de meeste verblijfstoeristen aan dat ze naar dit gebied komen voor de "rust en eenvoud"(13%). Familie en vrienden zijn ook een belangrijke reden voor de toeristen om deze regio te bezoeken.

Bezoekersmotieven
75




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


6.2c Bezoekersmotieven verblijfstoeristen Friesland

Tabel 6.9 Bezoekersmotieven van verblijfstoeristen in Friesland per regio (2009) Wadden Fr. Meren Fr. Ijsselmeer Zuidoost Fr Overig Fr

Vergezichten, weidsheid 3% 3% 3% 4% 3% Agrarisch landschap 1% 1% 0% 2% 1% Bos, heide, parken 2% 2% 4% 10% 1% Meren, plassen, kanalen 1% 16% 10% 2% 10% Strand, zee 21% 3% 9% 0% 1% Natuur, flora, fauna 9% 6% 2% 5% 6% Hist.stad / plaatsen, monumenten 1% 1% 2% 1% 5% Wandelmogelijkheden 5% 2% 5% 9% 2% Watersportmogelijkheden 1% 18% 7% 1% 7% Fietsmogelijkheden 11% 5% 7% 13% 9% Sportmogelijkheden 0% 2% 2% 1% 1% Evenementen, festiviteiten 0% 1% 1% 1% 1% Musea, theaters, exposities 0% 1% 1% 1% 2% Zorg 0% 0% 1% 0% 0% Welness 0% 0% 1% 0% 0% Horeca en uitgaan 2% 2% 3% 1% 1% Mogelijkheden voor dagtochtjes 2% 2% 4% 3% 4% Gastvrije bevolking 2% 2% 7% 4% 2% Rust, eenvoud 12% 10% 9% 15% 10% Drukte, gezelligheid 2% 4% 3% 2% 2% Folklore, taal, authenticiteit 0% 1% 1% 0% 1% Het vakantie-/verblijfsadres 4% 3% 1% 3% 2% Eerder bezoek goed bevallen 9% 5% 5% 6% 8% Niet eerder geweest 2% 1% 3% 3% 5% Familie/vrienden wonen hier 1% 4% 3% 3% 5% Dichtbij eigen woonplaats 2% 5% 1% 5% 2% Winkels, funshoppen 1% 1% 2% 1% 4% Geen bijzondere reden 1% 1% 1% 2% 1% Andere reden 5% 0% 2% 4% 4% Totaal 100% 100% 100% 100% 100% N 454 451 420 394 364 Bron: Toerdata Noord

Waddeneilanden
Verblijfstoeristen geven aan dat ze in deze regio (vooral) komen voor "het strand en de zee" (21%). "Rust en eenvoud" wordt samen met "fietsen" ook relatief vaak genoemd (12% en 11%) als bezoekersmotief door verblijfstoeristen.

Friese Merengebied
In deze waterrijke regio komen de verblijfstoeristen voornamelijk voor de watergerelateerde motieven "meren, plassen, kanalen" en "watersport" Ook hier is het motief "rust en eenvoud" relatief vaak genoemd door verblijftoeristen.

Bezoekersmotieven
76




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

IJsselmeerkust
De IJsselmeerkust wordt grotendeels bezocht vanwege "het strand en de zee". Maar ook "de meren, plassen en kanalen" trekken relatief veel verblijfstoeristen.

Zuidoost-Friesland
In Zuidoost-Friesland geven de bezoekers aan dat ze in grote mate komen voor de "rust en eenvoud" (15%). Het percentage "rustzoekers"in deze regio is het hoogst van alle Friese regio's De "fietsmogelijkheden" worden vaak genoemd, samen met "bos, heide en parken".

Overig Friesland
Ook deze regio wordt relatief vaak bezocht vanwege het water, de watersportmogelijkheden en fietsmogelijkheden. Rust en eenvoud is net zoals in de overige Friese regio's een belangrijk motief voor de bezoekers.

Bezoekersmotieven
77




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


6.2d Bezoekersmotieven verblijfstoeristen Drenthe

Tabel 6.10 Bezoekersmotieven van verblijfstoeristen in Drenthe per regio (2009) N-M Drenthe Z-W Drenthe Z-O Drenthe

Vergezichten, weidsheid 1% 2% 3% Agrarisch landschap 2% 2% 1% Bos, heide, parken 10% 17% 8% Meren, plassen, kanalen 8% 1% 2% Strand, zee 2% 0% 1% Natuur, flora, fauna 6% 9% 6% Hist.stad / plaatsen, monumenten 1% 1% 1% Wandelmogelijkheden 4% 7% 5% Watersportmogelijkheden 1% 1% 0% Fietsmogelijkheden 13% 15% 8% Sportmogelijkheden 1% 1% 1% Evenementen, festiviteiten 3% 1% 1% Musea, theaters, exposities 1% 1% 4% Zorg 0% 0% 0% Welness 0% 0% 1% Horeca en uitgaan 2% 1% 2% Mogelijkheden voor dagtochtjes 3% 3% 6% Gastvrije bevolking 2% 5% 5% Rust, eenvoud 8% 10% 9% Drukte, gezelligheid 3% 1% 3% Folklore, taal, authenticiteit 0% 0% 2% Het vakantie-/verblijfsadres 9% 6% 7% Eerder bezoek goed bevallen 4% 4% 7% Niet eerder geweest 2% 2% 5% Familie/vrienden wonen hier 2% 3% 7% Dichtbij eigen woonplaats 5% 1% 1% Winkels, funshoppen 2% 2% 4% Geen bijzondere redden 1% 0% 1% Andere redden 4% 1% 2% Totaal 100% 100% 100% N 442 471 305 Bron: Toerdata Noord

Noord-Midden Drenthe
"Bos,heide en parken" zijn samen met de fietsmogelijkheden de belangrijkste motieven voor verblijfstoeristen om Noord- Midden Drenthe te bezoeken. Zuidwest-Drenthe
Net zoals in Noord- Midden Drenthe wordt in deze regio "bos, heide en parken" samen met de fietsmogelijkheden het vaakst genoemd door verblijfstoeristen als bezoekmotief. Zuidoost-Drenthe
De "rust en eenvoud" is het meest genoemde motief voor een vakantiebezoek aan deze regio. Verder worden de fietsmogelijkheden samen met de bossen, heide en parken relatief vaak genoemd. Bezoekersmotieven
78




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


6.1.3 Vergelijking top vijf motieven verblijfstoeristen 2000 - 2009

Tabel 6.11 Top 10 vergelijking motieven verblijftoeristen in Noord-Nederland (2000 ­ 2009)
2000 2002 2005 2009 Rust, eenvoud 11% 10% 9% 10% Fietsmogelijkheden 9% 8% 9% 9% Bos, heide, parken 7% 6% 5% 6% Meren, plassen, kanalen 6% 6% 6% 6% Natuur, flora, fauna 10% 9% 8% 6% Eerder bezoek goed bevallen 6% 6% 6% 6% Wandelmogelijkheden 5% 5% 5% 5% Watersportmogelijkheden 5% 5% 4% 5% Strand, zee 5% 4% 5% 4% Het vakantie-/verblijfsadres 3% 4% 4% 4% Familie/vrienden wonen hier 4% 4% 4% 4% Dichtbij eigen woonplaats 5% 3% 3% 4% Bron: Toerdata Noord

Tabel 6.12 Top 10 vergelijking motieven verblijftoeristen in Groningen (2000 ­ 2009)
2000 2002 2005 2009 Rust, eenvoud 14% 12% 11% 9% Fietsmogelijkheden 7% 5% 9% 7% Meren, plassen, kanalen 5% 4% 3% 6% Eerder bezoek goed bevallen 5% 5% 5% 6% Wandelmogelijkheden 4% 5% 4% 6% Familie/vrienden wonen hier 7% 6% 6% 6% Dichtbij eigen woonplaats 5% 1% 2% 6% Niet eerder geweest 5% 6% 7% 5% Bos, heide, parken 2% 4% 3% 4% Natuur, flora, fauna 8% 7% 7% 4% Watersportmogelijkheden 4% 3% 2% 4% Het vakantie-/verblijfsadres 4% 5% 3% 4% Bron: Toerdata Noord

Bezoekersmotieven
79




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 6.13 Top 10 vergelijking motieven verblijftoeristen in Friesland (2000 ­ 2009)
2000 2002 2005 2009 Rust, eenvoud 10% 9% 8% 11% Fietsmogelijkheden 8% 8% 10% 9% Meren, plassen, kanalen 8% 8% 9% 8% Watersportmogelijkheden 8% 6% 7% 7% Strand, zee 7% 8% 8% 7% Eerder bezoek goed bevallen 6% 6% 6% 6% Natuur, flora, fauna 9% 8% 8% 6% Wandelmogelijkheden 5% 5% 4% 4% Bos, heide, parken 5% 5% 4% 4% Familie/vrienden wonen hier 4% 4% 4% 3% Bron: Toerdata Noord

Tabel 6.14: Top 10 vergelijking motieven verblijftoeristen in Drenthe (2000 ­ 2009)
2000 2002 2005 2009 Fietsmogelijkheden 12% 13% 10% 13% Bos, heide, parken 14% 11% 12% 12% Rust, eenvoud 12% 10% 9% 9% Natuur, flora, fauna 14% 10% 11% 7% Het vakantie-/verblijfsadres 4% 5% 6% 7% Eerder bezoek goed bevallen 5% 6% 8% 5% Wandelmogelijkheden 5% 6% 7% 5% Meren, plassen, kanalen 3% 2% 3% 4% Familie/vrienden wonen hier 3% 3% 3% 4% Mogelijkheden voor dagtochtjes 4% 6% 5% 4% Gastvrije bevolking 1% 2% 1% 4% Bron: Toerdata Noord

Bezoekersmotieven
80




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Activiteiten

81




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


7. Activiteiten

Aan de toerist (verblijf en dag) is de volgende vraag voorgelegd:

Wat zijn de drie belangrijkste activiteiten / dagtochtjes die u in deze omgeving heeft ondernomen / in deze omgeving onderneemt?

7.1 Dagtoeristen


7.1.1 Noord-Nederland en provincies

Tabel 7.1 Activiteiten van dagtoeristen in Noord-Nederland en per provincie (2005 ­ 2009) Groningen Friesland Drenthe Noord Ned
2005 2009 2005 2009 2005 2009 2005 2009

Fietsen 12% 10% 15% 16% 13% 12% 13% 13% Bezienswaardigheden bezoek 15% 8% 10% 6% 9% 9% 12% 8% Winkelen, fun shoppen 10% 11% 10% 11% 10% 17% 10% 13% Natuurwandelen 11% 8% 9% 7% 11% 10% 10% 8% Uitgaan, uit eten gaan 6% 11% 10% 8% 8% 8% 8% 9% Stad / dorpswandelingen 7% 5% 11% 8% 7% 5% 8% 6% Musea 10% 8% 5% 4% 5% 5% 7% 6% Zonnen / zwemmen 4% 4% 6% 8% 7% 4% 6% 6% Attr.parken, dierentuinen bezoek 4% 6% 4% 5% 12% 11% 6% 7% Autoritjes / toeren 6% 3% 2% 4% 6% 2% 5% 3% Evenem. bezoek (markten enz.) 5% 6% 2% 1% 7% 4% 4% 4% Uitgaan (disco / café) 3% 4% 3% 4% 3% 4% 3% 4% Zeilen / surfen 1% 2% 5% 3% 0% 0% 2% 2% Toervaren met motorboot 2% 2% 3% 4% 1% 0% 2% 2% Vissen 1% 3% 2% 2% 0% 2% 1% 2% Paardrijden 0% 0% 1% 0% 0% 0% 1% 0% Kanoën / roeien / fluisterboot 1% 1% 1% 1% 1% 0% 1% 1% Andere sporten 1% 3% 1% 1% 1% 1% 1% 1% Andere activiteiten - 5% - 4% - 5% - 4%

Totaal 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% N 1232 924 1206 1139 799 849 3237 2912 Bron: Toerdata Noord

Noord-Nederland
In Noord-Nederland blijft zonder verandering fietsen de meest uitgevoerde activiteit met 13%. In Friesland wordt relatief gezien het vaakst gefietst (16%).Het winkelen en funshoppen is in alle provincies toegenomen (3%). De sterkste stijging is geconstateerd in Drenthe (+ 7%). Relatief veel dagtoeristen hebben minder vaak "het bezoeken van bezienswaardigheden" als activiteit aangegeven in Noord Nederland (- 4%).
Activiteiten
82




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Groningen
De activiteit "bezienswaardigheden bezoeken" is sterk afgenomen in 2009.Het "uitgaan / uit eten gaan" is in Groningen bijna verdubbeld (van 6% naar 11%).

Friesland
In Friesland wordt er volgens de dagtoeristen in toenemende mate gefietst (16%). Net zoals in Groningen is de activiteit "bezienswaardigheid bezoeken" sterk afgenomen.

Drenthe
In Drenthe wordt er volgens de dagtoeristen het vaakst gewinkeld en / gefunshopt. In tegenstelling tot de andere noordelijke provincies is hier het bezoeken van een "bezienswaardigheid" niet afgenomen. Het percentage dagtoeristen dat heeft aangegeven een bezoek te brengen aan een attractiepark / dierentuin is in Drenthe twee keer zo hoog dan bij de andere provincies.

Activiteiten
83




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


7.1.2 Activiteiten per regio

Groningen

Tabel 7.2 Activiteiten van dagtoeristen in Groningen per regio (2009) West-Gron Gron-Har Eemsmond Oost-Gron etsen
Fi 7% 4% 15% 15% Paardrijden 0% 1% 1% 0% (Stads/dorps-) wandeling 4% 3% 11% 3% (Natuur-) wandeling 11% 2% 13% 6% Zonnen/zwemmen 11% 1% 1% 3% Autoritjes, toeren 1% 0% 3% 9% Toervaren met motorboot 5% 0% 0% 2% Kanoën, roeien, fluisterboot 2% 0% 1% 0% Zeilen, surfen 7% 0% 1% 1% Vissen 6% 0% 2% 3% Andere sporten, nl: 2% 0% 1% 8% Uitgaan (uit eten gaan) 6% 18% 10% 12% Uitgaan (disco, café) 0% 11% 2% 4% Winkelen, funshoppen 2% 20% 8% 13% Evenementen bezoeken (markten enz.) 0% 11% 2% 10% Musea 3% 15% 12% 1% Bezienswaardigheden bezoeken 5% 11% 13% 3% Attractieparken, dierentuinen bezoeken 21% 0% 1% 1% Andere activiteit 8% 2% 2% 7% Totaal 100% 100% 100% 100% N 255 254 221 186 Bron: Toerdata Noord

West-Groningen
Het bezoeken van attractieparken / dierentuinen is het vaakst genoemd als ondernomen activiteit in de regio West-Groningen. Ook "zonnen/zwemmen en "(natuur-) wandeling" zijn activiteiten die veel door dagtoeristen zijn ondernomen in deze regio.
.
Groningen-Haren
Groningen-Haren wordt voornamelijk bezocht om activiteiten in- en rondom de stad. Zo zijn "uit eten gaan", "stappen" en "winkelen" goed voor maar liefst 40% van de activiteiten die worden ondernomen door de toeristen.

Eemsmond
"Fietsen" en "wandelen" hebben een belangrijk aandeel in de uitgevoerde activiteiten in Eemsmond. Het bezoeken van "bezienswaardigheden" wordt in deze regio (veel) vaker ondernomen door toeristen vergeleken met de overige regio's in Groningen.

Oost-Groningen
"Fietsen" is de meest uitgevoerde activiteit in Oost-Groningen. "Winkelen" en "uit eten gaan" wordt ook veel door toeristen genoemd als ondernomen activiteit gedurende het dagje uit.

Activiteiten
84




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Friesland

Tabel 7.3 Activiteiten van dagtoeristen in Friesland per regio (2009) Wadden Fr. Meren Ijsselmeer Zuidoost Fr Overig Fr etsen
Fi 39% 8% 13% 17% 6% Paardrijden 0% 0% 0% 1% 0% (Stads/dorps-) wandeling 8% 5% 8% 5% 17% (Natuur-) wandeling 15% 3% 4% 10% 2% Zonnen/zwemmen 11% 5% 11% 8% 8% Autoritjes, toeren 1% 4% 3% 4% 6% Toervaren met motorboot 0% 5% 7% 7% 2% Kanoën, roeien, fluisterboot 0% 1% 2% 1% 1% Zeilen, surfen 0% 7% 6% 3% 1% Vissen 1% 5% 2% 2% 2% Andere sporten, nl: 1% 3% 1% 1% 0% Uitgaan (uit eten gaan) 7% 14% 9% 7% 4% Uitgaan (disco, café) 2% 7% 1% 4% 3% Winkelen, funshoppen 6% 13% 10% 11% 16% Evenementen bezoeken (markten enz.) 1% 2% 2% 2% 0% Musea 3% 4% 4% 3% 6% Bezienswaardigheden bezoeken 3% 10% 5% 8% 4% Attractieparken, dierentuinen bezoeken 3% 1% 2% 4% 19% Andere activiteit 0% 3% 11% 3% 2% Totaal 100% 100% 100% 100% 100% N 214 274 197 257 212 Bron: Toerdata Noord

Waddeneilanden
Op de Waddeneilanden wordt er veel gefietst (39%). De activiteiten "wandelen" en "zonnen / zwemmen" zijn samen ook goed voor 34% van de voornaamste uitgevoerde activiteiten.

Friese Merengebied
In het Friese Merengebied zijn de activiteiten "uit eten gaan" en "winkelen / funshoppen" relatief vaak door dagtoeristen ondernomen.

IJsselmeerkust
In deze regio wordt er veel gefietst (13%). Ook wordt er relatief veel gezwommen in deze regio (11%). De bezoekers geven ook relatief vaak aan te winkelen.

Zuidoost-Friesland
In Zuidoost-Friesland wordt er veel gefietst (17%) en gewandeld in de natuur (10%). Dit geld ook voor activiteit "winkelen / funshoppen" (11%).

Overig Friesland
In Overig Friesland is een bezoek aan een attractiepark of dierentuin de meest uitgevoerde activiteit (19%). Ook een dorps-/stadswandeling is (relatief) vaak genoemd als ondernomen activiteit (17%). Activiteiten
85




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Drenthe

Tabel 7.4 Activiteiten van dagtoeristen in Drenthe per regio (2009) N-M Drenthe Z-W Drenthe Z-O Drenthe etsen
Fi 11% 20% 8% Paardrijden 0% 2% 0% (Stads/dorps-) wandeling 5% 4% 6% (Natuur-) wandeling 7% 14% 10% Zonnen/zwemmen 5% 2% 4% Autoritjes, toeren 2% 2% 2% Toervaren met motorboot 0% 0% 0% Kanoën, roeien, fluisterboot 0% 0% 0% Zeilen, surfen 0% 0% 0% Vissen 3% 1% 1% Andere sporten, nl: 1% 0% 1% Uitgaan (uit eten gaan) 12% 7% 5% Uitgaan (disco, café) 1% 8% 3% Winkelen, funshoppen 27% 13% 12% Evenementen bezoeken (markten enz.) 2% 8% 4% Musea 3% 4% 7% Bezienswaardigheden bezoeken 8% 10% 9% Attractieparken, dierentuinen bezoeken 2% 1% 24% Andere activiteit 11% 1% 3% Totaal 100% 100% 100% N 274 210 369 Bron: Toerdata Noord

Noord- Midden Drenthe
"Winkelen" (27%) en "uit eten gaan" (12%) zijn de activiteiten die de responderende toeristen het meest ondernemen in deze regio. Ook "fietsen" is een veel ondernomen activiteit (11%).

Zuidwest-Drenthe
In deze regio wordt voornamelijk gefietst door de dagtoeristen (20%). "Wandelen in de natuur" is ook een activiteit die veelvuldig wordt ondernomen door de toeristen (14%).

Zuidoost-Drenthe
In deze regio staat het bezoeken van een attractiepark / dierentuin (24%) ruim bovenaan. In deze regio is het Dierenpark Emmen gevestigd en dit is al jaren een grote toeristische trekker in de regio en provincie. "Winkelen" is populair bij de dagtoeristen in deze regio (12%). Activiteiten
86




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


7.1.3 Vergelijking top 10 activiteiten dagtoeristen 2000 - 2009

Tabel 7.5 Vergelijking top 10 activiteiten dagtoeristen in Noord Nederland (2000 - 2009)
2000 2002 2005 2009 Fietsen 12% 12% 13% 13% Winkelen, fun shoppen 9% 9% 10% 13% Uitgaan, uit eten gaan 8% 8% 8% 9% Bezienswaardigheden bezoek 13% 13% 12% 8% Natuurwandelen 11% 10% 10% 8% Attr.parken, dierentuinen bezoek 7% 6% 6% 7% Stad / dorpswandelingen 11% 9% 8% 6% Musea 7% 7% 7% 6% Zonnen / zwemmen 3% 5% 6% 6% Evenem. bezoek (markten enz.) 4% 5% 4% 4% Uitgaan (disco / café) 2% 3% 3% 4% Bron: Toerdata Noord

"Fietsen" is al jaren de meest ondernomen activiteit door dagtoeristen. "Winkelen" als activiteit wordt in Noord Nederland steeds meer ondernomen. "Wandelen" en "bezienswaardigheden bezoeken" wordt daarentegen minder vaak genoemd als activiteit.

Tabel 7.6 Vergelijking top 10 activiteiten dagtoeristen in Groningen (2000 - 2009)
2000 2002 2005 2009 Winkelen, fun shoppen 6% 11% 10% 11% Uitgaan, uit eten gaan 8% 8% 6% 11% Fietsen 11% 7% 12% 10% Bezienswaardigheden bezoek 13% 17% 15% 8% Natuurwandelen 12% 9% 11% 8% Musea 6% 12% 10% 8% Attr.parken, dierentuinen bezoek 8% 4% 4% 6% Evenem. bezoek (markten enz.) 4% 6% 5% 6% Stad / dorpswandelingen 11% 9% 7% 5% Zonnen / zwemmen 5% 3% 4% 4% Bron: Toerdata Noord

In Groningen is een "bezienswaardigheid bezoeken" afgenomen als ondernomen activiteit door dagtoeristen. "Winkelen" wordt, relatief gezien, het vaakst genoemd in de provincie Groningen. In
2009 is er door de dagtoeristen in toenemende mate aangeven dat ze "uit eten gaan" (11%). Het "wandelen in de natuur" is minder ondernomen door de respondenten in Groningen vergeleken met eerdere edities van dit onderzoek.

Activiteiten
87




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 7.7 Vergelijking top 10 activiteiten dagtoeristen in Friesland (2000 - 2009)
2000 2002 2005 2009 Fietsen 14 14 15% 16% Winkelen, fun shoppen 9 8 10% 11% Uitgaan, uit eten gaan 7 8 10% 8% Stad / dorpswandelingen 10 10 11% 8% Zonnen / zwemmen 3 7 6% 8% Natuurwandelen 9 11 9% 7% Bezienswaardigheden bezoek 13 10 10% 6% Attr.parken, dierentuinen bezoek 6 4 4% 5% Musea 7 4 5% 4% Uitgaan (disco / café) 2 3 3% 4% Autoritjes / toeren 6 5 2% 4% Toervaren met motorboot 2 3 3% 4% Bron: Toerdata Noord

In Friesland is de nummer 1- activiteit "fietsen" relatief (nog) vaker aangedragen door dagtoeristen vergeleken met de voorgaande onderzoeken. Hiernaast neemt het "bezoeken van een bezienswaardigheid", relatief gezien, sterk af als ondernomen activiteit. Dit geldt ook voor het "wandelen" in Friesland. Dagtoeristen geven, in vergelijking met de vorige edities, minder vaak aan dat ze wandelen.

Activiteiten
88




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 7.8 Vergelijking top 10 activiteiten dagtoeristen in Drenthe (2000 - 2009)
2000 2002 2005 2009 Winkelen, fun shoppen 11% 9% 10% 17% Fietsen 10% 16% 13% 12% Attr.parken, dierentuinen bezoek 9% 12% 12% 11% Natuurwandelen 11% 11% 11% 10% Bezienswaardigheden bezoek 12% 14% 9% 9% Uitgaan, uit eten gaan 8% 5% 8% 8% Stad / dorpswandelingen 12% 8% 7% 5% Musea 8% 5% 5% 5% Zonnen / zwemmen 1% 4% 7% 4% Uitgaan (disco / café) 1% 2% 3% 4% Evenem. bezoek (markten enz.) 5% 5% 7% 4% Bron: Toerdata Noord

In Drenthe is de activiteit "winkelen" behoorlijk toegenomen (10% naar 17%). Net als de Friese en Groningse dagtoerist geeft ook de Drentse dagtoerist minder vaak "wandelen" aan.

Activiteiten
89




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


7.2 Verblijfstoeristen


7.2.1 Noord-Nederland en provincie

Tabel 7.9 Activiteiten van verblijftoeristen in Noord-Nederland (2005 ­ 2009) Groningen. Friesland Drenthe Noord-Ned
2005 2009 2005 2009 2005 2009 2005 2009

Fietsen 18% 14% 19% 18% 19% 22% 19% 18% Natuurwandelen 13% 12% 14% 13% 17% 16% 14% 13% Bezienswaardigheden bezoek 11% 10% 7% 6% 9% 8% 9% 7% Stads / dorpswandeling 7% 8% 10% 9% 5% 8% 8% 8% Zonnen / zwemmen 5% 9% 8% 11% 8% 6% 7% 9% Uitgaan / uit eten gaan 7% 4% 6% 7% 7% 7% 6% 6% Winkelen / funshoppen 9% 9% 5% 6% 4% 7% 6% 7% Autoritjes 7% 5% 3% 3% 5% 3% 5% 4% Zeilen / surfen 2% 1% 7% 3% 0% 0% 4% 2% Evenem. / markten e.d. bezoek 5% 5% 2% 2% 6% 5% 4% 4% Musea 6% 4% 3% 2% 3% 3% 4% 3% Toervaren met motorboot 2% 2% 5% 5% 0% 0% 3% 3% Vissen 3% 5% 3% 4% 1% 2% 3% 4% Uitgaan / disco / café 4% 3% 3% 2% 3% 3% 3% 3% Att. parken / dierentuin bezoek 2% 3% 1% 1% 8% 3% 3% 2% Kanoën / roeien / fluisterboot 2% 3% 2% 3% 1% 0% 2% 2% Paardrijden 0% 2% 1% 3% 2% 1% 1% 2% Andere sporten 0% 1% 0% 0% 1% 1% 0% 1% Andere activiteiten - 2% - 3% - 3% - 2%

Totaal 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% N 1042 1042 1622 1797 901 1095 3565 3934 Bron: Toerdata Noord

Noord-Nederland
In Noord-Nederland zijn de activiteiten "fietsen" en "wandelen", de meest ondernomen activiteiten. Deze zijn (licht) afgenomen ten opzichte van vorige onderzoeken. Groningen
Net als Noord Nederland als geheel zijn "fietsen" en "natuurwandelen"de meest ondernomen activiteiten. Relatief gezien zijn deze activiteiten wel minder vaak genoemd door de respondenten van vier jaar geleden Vergeleken met 2005 is "zwemmen en zonnen" beduidend vaker als activiteit genoemd.
Friesland
"Fietsen" en "wandelen" zijn de meest ondernomen activiteiten door verblijfstoeristen in Friesland. Vergeleken 2005 hebben relatief meer mensen aangegeven te hebben gezwommen in de provincie. Drenthe
In Drenthe is het opvallend dat er vergeleken de vorige editie (nog) meer is gefietst (19% naar 22%). Minder verblijfstoeristen hebben aangegeven naar een "dierentuin / attractie" te gaan (8% naar 3%) Activiteiten
90




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


7.2.2 Activiteiten per regio

Groningen

Tabel 7.10 Activiteiten van verblijftoeristen in Groningen per regio (2009) West-Gron Gron-Har Eemsmond Oost-Gron etsen
Fi 18% 1% 11% 19% Paardrijden 0% 6% 4% 0% (Stads/dorps-) wandeling 7% 8% 13% 5% (Natuur-) wandeling 14% 1% 10% 16% Zonnen/zwemmen 14% 6% 3% 10% Autoritjes, toeren 4% 1% 5% 6% Toervaren met motorboot 3% 1% 0% 3% Kanoën, roeien, fluisterboot 7% 1% 3% 1% Zeilen, surfen 3% 0% 0% 0% Vissen 8% 2% 3% 3% Andere sporten, nl: 2% 2% 0% 1% Uitgaan (uit eten gaan) 1% 9% 8% 3% Uitgaan (disco, cafe) 1% 5% 4% 3% Winkelen, funshoppen 6% 17% 6% 9% Evenementen bezoeken (markten enz.) 3% 10% 5% 5% Musea 0% 12% 4% 3% Bezienswaardigheden bezoeken 4% 17% 12% 10% Attractieparken, dierentuinen bezoeken 4% 3% 6% 1% Andere activiteit 3% 0% 2% 1% Totaal 100% 100% 100% 100% N 313 156 232 344 Bron: Toerdata Noord

West-Groningen
In West-Groningen is "fietsen" de meest uitgevoerde activiteit door verblijfstoeristen (18%). Ook "zonnen/zwemmen" en "(natuur-) wandelingen" zijn veel genoemd, (beiden 14%).

Groningen-Haren
In Groningen-Haren zijn de activiteiten in- en rondom de stad het meest populair. Veel mensen komen hier voor het winkelen,voor de musea, de evenementen en de bezienswaardigheden. In tegenstelling tot de andere regio's wordt "fietsen" minder vaak genoemd.

Eemsmond
In Eemsmond wordt er vooral veel gewandeld. Dit in zowel steden en dorpen (13%) als in de natuur (10%).

Oost-Groningen
In de regio Oost-Groningen is fietsen de meest populaire activiteit. Net zoals in West-Groningen zijn de (natuur-) wandeling en zonnen/zwemmen veel genoemde activiteiten. De stads/dorps- wandeling is echter een stuk minder vaak genoemd en opzichte van de vorige editie in 2005.. Activiteiten
91




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Friesland

Tabel 7.11 Activiteiten van verblijftoeristen in Friesland per regio (2009) Wadden Fr. Meren Ijsselmeer Zuidoost Fr Overig Fr etsen
Fi 25% 17% 9% 24% 15% Paardrijden 3% 0% 5% 2% 4% (Stads/dorps-) wandeling 8% 2% 13% 10% 13% (Natuur-) wandeling 18% 10% 10% 18% 7% Zonnen/zwemmen 14% 12% 16% 9% 5% Autoritjes, toeren 0% 4% 4% 4% 3% Toervaren met motorboot 0% 11% 6% 0% 8% Kanoën, roeien, fluisterboot 0% 4% 5% 1% 2% Zeilen, surfen 1% 10% 3% 1% 2% Vissen 0% 10% 3% 1% 4% Andere sporten, nl: 2% 0% 0% 0% 0% Uitgaan (uit eten gaan) 8% 4% 10% 6% 4% Uitgaan (disco, café) 4% 3% 3% 1% 1% Winkelen, funshoppen 4% 6% 5% 6% 9% Evenementen bezoeken (markten enz.) 2% 1% 1% 3% 3% Musea 1% 0% 0% 2% 6% Bezienswaardigheden bezoeken 5% 5% 3% 4% 11% Attractieparken, dierentuinen bezoeken 0% 0% 0% 3% 1% Andere activiteit 3% 0% 4% 6% 1% Totaal 100% 100% 100% 100% 100% N 382 450 310 336 319 Bron: Toerdata Noord

Waddeneilanden
De Wadden zijn vooral populair om daar te gaan fietsen (25%). Het "wandelen in de natuur" wordt ook veel beoefend in deze regio (17%). De mensen komen hier ook om te gaan "zonnen / zwemmen".

Friese Merengebied
Het meest opvallend in de Friese Meren regio is de hoeveelheid mensen die "vissen" (10%) en het "toervaren met motorboot" (11%), wat een stuk hoger is dan in de andere regio's

Ijsselmeerkust
In verhouding tot de andere regio's gaat men hier veel "zwemmen en zonnen". Ook wordt er veel gewandeld Opvallend is verder dat "fietsen" veel minder vaak is genoemd als ondernomen activiteit.

Zuidoost-Friesland
Net zoals op de Wadden is het "fietsen en wandelen" erg populair in Zuidoost-Friesland.

Overig Friesland
Het meest opvallend in deze regio is dat het aantal mensen dat aangegeven heeft "bezienswaardigheden" te hebben bezocht, relatief hoger is dan andere regio's Verhoudingsgewijs wordt er minder vaak gewandeld.
Activiteiten
92




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Drenthe

Tabel 7.12 Activiteiten van verblijftoeristen in Drenthe per regio (2009) N-M Drenthe Z-W Drenthe Z-O Drenthe etsen
Fi 24% 25% 14% Paardrijden 1% 2% 0% (Stads/dorps-) wandeling 6% 12% 7% (Natuur-) wandeling 11% 20% 17% Zonnen/zwemmen 13% 2% 3% Autoritjes, toeren 3% 3% 5% Toervaren met motorboot 0% 0% 0% Kanoën, roeien, fluisterboot 0% 0% 0% Zeilen, surfen 0% 0% 0% Vissen 4% 1% 2% Andere sporten, nl: 3% 1% 0% Uitgaan (uit eten gaan) 3% 9% 11% Uitgaan (disco, cafe) 3% 2% 3% Winkelen, funshoppen 6% 5% 10% Evenementen bezoeken (markten enz.) 7% 5% 3% Musea 1% 1% 7% Bezienswaardigheden bezoeken 9% 7% 7% Attractieparken, dierentuinen bezoeken 3% 2% 7% Andere activiteit 3% 1% 4% Totaal 100% 100% 100% N 399 421 272 Bron: Toerdata Noord

Noord-Midden Drenthe
In deze regio is het fietsen de meest ondernomen activiteit (24%). Ook "zonnen / zwemmen" is vaak genoemd als activiteit (13%). Zeker in verhouding tot de andere regio's in de provincie

Zuidwest-Drenthe
Ook in deze regio wordt, relatief gezien, veel gefietst (25%). Het meest opvallend is dat er in deze regio (relatief) veel wordt gewandeld (20%) door de toeristen.

Zuidoost-Drenthe
"Uit eten gaan", "winkelen" en "musea bezoeken" zijn in deze regio veel ondernomen activiteiten Daarnaast is het bezoeken van een attractiepark/dierentuin vaker genoemd dan in de andere regio's

Activiteiten
93




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


7.1.3 Vergelijking top 10 activiteiten verblijfstoeristen 2000 - 2009

Tabel 7.13 Vergelijking top 10 activiteiten verblijfstoeristen in Noord Nederland (2000 - 2009)
2000 2002 2005 2009 Fietsen 21% 17% 19% 18% Natuurwandelen 16% 14% 14% 13% Zonnen / zwemmen 8% 7% 7% 9% Stads / dorpswandeling 8% 9% 8% 8% Bezienswaardigheden bezoek 7% 11% 9% 7% Winkelen / funshoppen 5% 6% 6% 7% Uitgaan / uit eten gaan 5% 5% 6% 6% Autoritjes 5% 5% 5% 4% Evenem. / markten e.d. bezoek 3% 4% 4% 4% Vissen 3% 2% 3% 4% Bron: Toerdata Noord

Over het algemeen is er niet veel veranderd in Noord-Nederland. De verschillen zijn marginaal.

Tabel 7.14 Vergelijking top 10 activiteiten verblijfstoeristen in Groningen (2000 - 2009)
2000 2002 2005 2009 Fietsen 18% 11% 18% 14% Natuurwandelen 15% 12% 13% 12% Bezienswaardigheden bezoek 8% 15% 11% 10% Zonnen / zwemmen 9% 6% 5% 9% Winkelen / funshoppen 6 7% 9% 9% Stads / dorpswandeling 9%% 10% 7% 8% Autoritjes 7% 5% 7% 5% Evenem. / markten e.d. bezoek 3% 5% 5% 5% Vissen 4% 3% 3% 5% Uitgaan / uit eten gaan 5% 5% 7% 4% Musea 5% 8% 6% 4% Bron: Toerdata Noord

"Fietsen" en "uit eten gaan' is relatief minder vaak genoemd als ondernomen activiteit in Groningen door verblijfstoeristen ten opzichte van 2005. Respondenten geven relatief vaker aan dat er gezwommen is en / of in de zon gelegen.
Activiteiten
94




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 7.15 Vergelijking top 10 activiteiten verblijfstoeristen in Friesland (2000 - 2009)
2000 2002 2005 2009 Fietsen 20% 19% 19% 18% Natuurwandelen 16% 15% 14% 13% Zonnen / zwemmen 8% 9% 8% 11% Stads / dorpswandeling 8% 9% 10% 9% Uitgaan / uit eten gaan 6% 7% 6% 7% Bezienswaardigheden bezoek 5% 8% 7% 6% Winkelen / funshoppen 6% 5% 5% 6% Toervaren met motorboot 4% 4% 5% 5% Vissen 3% 3% 3% 4% Autoritjes 4% 5% 3% 3% Bron: Toerdata Noord

Er wordt nog volop "gewandeld en gefietst" in Friesland. Daarnaast geven toeristen in 2009 in toenemende mate aan te hebben gezwommen en in de zon te hebben gelegen.

Tabel 7.16 Vergelijking top 10 activiteiten verblijfstoeristen in Drenthe (2000 - 2009)
2000 2002 2005 2009 Fietsen 25% 21% 19% 22% Natuurwandelen 19% 15% 17% 16% Stads / dorpswandeling 7% 7% 5% 8% Bezienswaardigheden bezoek 8% 12% 9% 8% Uitgaan / uit eten gaan 3% 4% 7% 7% Winkelen / funshoppen 4% 8% 4% 7% Zonnen / zwemmen 7% 6% 8% 6% Evenem. / markten e.d. bezoek 4% 5% 6% 5% Autoritjes 7% 6% 5% 3% Musea 4% 4% 3% 3% Bron: Toerdata Noord

In Drenthe wordt er al jarenlang veel gefietst door de toeristen. Relatief meer mensen hebben aangegeven te hebben gewandeld en te hebben gewinkeld gedurende de vakantie.

Activiteiten
95




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


8. Bestedingen van toeristen

In dit hoofdstuk zijn de bestedingen van de toeristen gepresenteerd. Er is berekend hoeveel de toeristen gemiddeld per persoon per dag uitgeven. In het tabellenboek zijn de uitgaven van de toeristen verder uiteen gesplitst.

De totale uitgaven per persoon is de som van de gemaakte kosten voor de volgende categorieën: eten en drinken, entreekosten, uitgaven aan cadeautjes, boodschappenkosten en tussendoortjes. Bij verblijfstoeristen zijn de overnachtingkosten meegenomen en omgerekend per dag.


8.1 Dagtoeristen

Noord-Nederland en provincie

Tabel 8.1 Uitgaven p/p/p/d dagtoeristen per provincie (2002 ­ 2005) in euro Groningen Friesland Drenthe Noord Nederland
2002 23 27 27 25
2005 32 36 33 33
2009 40 39 45 41 Bron: Toerdata Noord

In 2009 is er gemiddeld per persoon per dag meer uitgegeven door dagtoeristen in vergelijking tot voorgaande jaren. De stijging geldt vooral voor Groningen (+ 8 euro) en Drenthe (+12 euro). In Friesland is de stijging beperkt gebleven tot 3 euro extra per persoon per dag.

Tabel 8.2 Uitgaven p/p/p/d dagtoeristen gecategoriseerd (2009) Groningen Friesland Drenthe Noord Nederland Minder dan 5 9% 4% 4% 6%
5 tot / met 9 11% 6% 3% 7%
10 tot / met 19 20% 20% 18% 19%
20 tot / met 34 21% 31% 24% 26%
35 tot / met 49 12% 12% 13% 12%
50 tot / met 74 14% 15% 16% 15%
75 tot / met 99 4% 6% 8% 6%
100 tot / met 150 5% 5% 8% 6%
150 tot / met 199 2% 2% 3% 2%
200 en meer 2% 0% 3% 2% Eindtotaal 100% 100% 100% 100% Bron: Toerdata Noord

Opvallend is dat er in Groningen in vergelijking tot de andere provincies veel kleine uitgaven (tot en met 19 euro) worden gedaan. In Drenthe en Friesland zijn er juist meer uitgaven vanaf 20 euro. In Drenthe worden de meeste "hoge bedragen" uitgegeven, wat ook is terug te zien in de gemiddelde uitgaven per persoon per dag.

Bestedingen
96




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 8.3 Onderverdeling bestedingen van dagtoeristen naar toeristische categorieën (2009) Groningen Friesland Drenthe Noord Nederland Eten & drinken 33% 34% 29% 32% Entree 24% 17% 24% 21% Boodschappen 10% 13% 11% 11% Cadeautjes 9% 10% 9% 9% Tussendoortjes 25% 27% 28% 26% Totaal 100% 100% 100% 100% Bron: Toerdata Noord

Over het algemeen zijn er niet veel onderlinge verschillen per provincie. In Friesland wordt relatief minder uitgegeven aan entreegelden.

Tabel 8.4 Uitgaven dagtoeristen p/p/p/d per seizoen (2005 ­ 2009) in euro Voorseizoen Hoofdseizoen Naseizoen Geheel seizoen
2005 27 33 40 34
2009 44 35 45 41 Bron: Toerdata Noord

In het hoofdseizoen wordt er gemiddeld genomen minder besteed per dagtoerist.

Bestedingen
97




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


8.2 Verblijfstoeristen

Noord-Nederland en provincie

Tabel 8.5 Uitgaven p/p/p/d verblijfstoeristen per provincie (2002 ­ 2005) in euro Groningen Friesland Drenthe Noord Nederland
2002 34 36 34 33
2005 39 41 40 40
2009 39 44 48 44 Bron: Toerdata Noord

Ten opzichte van 2005 is er gemiddeld meer gespendeerd door de verblijfstoeristen. De gemiddelde uitgave per persoon per dag in Noord Nederland is met vier euro gestegen ten opzichte van 2005. In Drenthe was deze stijging het hoogst (+ 8 euro). In Groningen is het gemiddeld gespendeerd bedrag gelijk gebleven.

Tabel 8.6 Uitgaven p/p/p/d verblijfstoeristen gecategoriseerd (2009) Groningen Friesland Drenthe Noord Nederland Minder dan 5 2% 1% 1% 1%
5 tot / met 9 2% 5% 3% 4%
10 tot / met 19 28% 19% 13% 19%
20 tot / met 34 30% 28% 24% 27%
35 tot / met 49 14% 15% 15% 15%
50 tot / met 74 13% 15% 25% 18%
75 tot / met 99 3% 7% 11% 8%
100 tot / met 150 7% 6% 8% 7%
150 tot / met 199 1% 3% 0% 1%
200 en meer 0% 1% 0% 1% Totaal 100% 100% 100% 100% Bron: Toerdata Noord

In Groningen worden de meeste kleine bedragen uitgegeven (tot en met 19 euro). In Drenthe is het percentage toeristen dat een bedrag per persoon per dag uitgeeft tussen de 50 en 74 euro behoorlijk hoger dan in de overige twee provincies (25% t.o.v. 13% en 15%).

Bestedingen
98




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 8.7 Onderverdeling bestedingen van verblijfstoeristen naar toeristische categorieën (2009) Groningen Friesland Drenthe Noord Nederland ogies
L 50% 53% 51% 52% Vervoer 8% 7% 8% 8% Kado 2% 2% 2% 2% Eten & drinken 18% 21% 15% 18% Boodschappen 14% 13% 13% 13% Entree 5% 2% 6% 4% Tussendoortjes 4% 3% 5% 4% Totaal 100% 100% 100% 100% Bron: Toerdata Noord

Het meeste geld wordt uitgegeven aan "logies" en vervolgens aan "eten en drinken".

Tabel 8.8 Uitgaven verblijfstoeristen p/p/p/d opgedeeld naar accommodatievorm (2005 - 2009)
2005 2009 Kampeerterrein 26 34 Hotel 61 80 Logies en ontbijt 46 60 Boot 59 41 Groepsaccommodatie 31 49 Familie / kennissen 29 39 Vakantiewoning 35 43 Tweede woning nvt 66 Totaal 39 49 Bron: Toerdata Noord

Er wordt gemiddeld per persoon per dag 10 euro meer uitgegeven door de toeristen vergeleken het vorige onderzoek. Hotelgasten geven gemiddeld het meest uit (80 euro). Het is opvallend dat de bootgasten minder uitgeven dan 4 jaar geleden.

Tabel 8.9 Uitgaven verblijfstoeristen p/p/p/d per seizoen (2005 en 2009) in Euro Voorseizoen Hoofdseizoen Naseizoen Geheel seizoen
2005 37 39 40 39
2009 49 38 47 44 Bron: Toerdata Noord

In het hoofdseizoen wordt er minder besteed door verblijfstoeristen dan in de schouderseizoenen.

Bestedingen
99




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


9. Bezochte steden en dorpen en de actieradius van de toeristen

In dit hoofdstuk komt aan de orde welke steden en / of dorpen worden bezocht door respondenten. Voor de provincies Groningen, Friesland en Drenthe is de top 10 weergegeven. Per regio is de top 5 gepresenteerd. Daarnaast is in dit hoofdstuk de actieradius van de toeristen behandeld.

Aan de toerist (verblijf) zijn de volgende vragen voorgelegd:

Welke steden, dorpen, attractie heeft u bezocht of gaat u nog bezoeken?

Verblijfstoerist: Wat is uw actieradius oftewel wat is de verste dagtocht die u hebt ondernomen vanaf uw vakantieadres?
Dagtoerist: Hoeveel kilometers heeft u moeten afleggen vanaf uw huisadres / vakantieadres om op de plaats van bestemming te komen met betrekking tot deze dagtocht?


8.2 Verblijfstoeristen


9.1 Bezochte plaatsen door verblijfstoeristen


9.1.1 Groningen

Tabel 9.1 Top 10 bezochte plaatsen door verblijfstoeristen in de provincie Groningen (2005 ­ 2010)
2005 2009
1 Groningen Groningen
2 Delftzijl Delfzijl
3 Pieterburen Winschoten
4 Bourtange Pieterburen
5 Winschoten Bourtange
6 Lauwersoog Lauwersoog
7 Leeuwarden Leek
8 Appingedam Leeuwarden
9 Dokkum Stadskanaal
10 Schiermonnikoog Drachten Bron: Toerdata Noord

Groningen en Delfzijl worden zowel in het onderzoek van 2005 als in het onderzoek van 2009 het vaakst genoemd als bezochte plaats.

Bovenstaande tabel en de tabellen op de volgende bladzijde spreken voor zich. De eerstgenoemde stad (of dorp) is door de verblijfstoerist het vaakst aangegeven als plaats waar ze een dagje geweest zijn in de vakantie. In de provincie Groningen zijn geen grote verschuivingen waargenomen ten opzichte van de vorige editie.
Bezochte steden / dorpen & actieradius
100




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Groningen: per regio

Tabel 9.2 Top 5 bezochte plaatsen verblijftoeristen in Groningen: West-Groningen (2005 ­ 2009)
2005 2009
1 Pieterburen Groningen
2 Groningen Leeuwarden
3 Dokkum Delfzijl
4 Schiermonnikoog Lauwersoog
5 Leeuwarden Sneek Lauwersoog
Bron: Toerdata Noord

Tabel 9.3 Top 5 bezochte plaatsen verblijftoeristen in Groningen: Groningen-Haren (2005 ­ 2009)
2005 2009
1 Groningen Groningen
2 Leeuwarden Pieterburen
3 Lauwersoog Drachten
4 Delftzijl Lauwersoog
5 Sneek Schiermonnikoog Bron: Toerdata Noord

Tabel 9.4 Top 5 bezochte plaatsen verblijftoeristen in Groningen: Eemsmond (2005 ­ 2009)
2005 2009
1 Groningen Groningen
2 Delfzijl Delfzijl
3 Appingedam Pieterburen
4 Pieterburen Eemshaven
5 Lauwersoog Lauwersoog Bron: Toerdata Noord

Tabel 9.5 Top 5 bezochte plaatsen verblijftoeristen in Groningen: Oost-Groningen (2005 ­ 2009)
2005 2009
1 Bourtange Winschoten
2 Groningen Bourtange
3 Winschoten Groningen
4 Ter Apel Delfzijl
5 Vlagtwedde Stadskanaal Bron: Toerdata Noord

Bezochte steden / dorpen & actieradius
101




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


9.1.1 Friesland

Tabel 9.6 Top 10 bezochte plaatsen door verblijfstoeristen in de provincie Friesland (2005 ­ 2010)
2005 2009
1 Sneek Leeuwarden
2 Leeuwarden Ameland
3 Terschelling West Sneek
4 Harlingen Terschelling
5 Heeg Harlingen
6 Dokkum Drachten
7 Lemmer Dokkum
8 Ameland Nes Heerenveen
9 Appelscha Grou
10 Grou Groningen Bron: Toerdata Noord

Zowel Leeuwarden en Sneek worden vaak bezocht door toeristen gedurende de vakantie.

Friesland: per regio

Tabel 9.7 Top 5 bezochte plaatsen verblijftoeristen in Friesland: Waddeneilanden (2005 - 2009)
2005 2009
1 Terschelling West Ameland Hollum
2 Ameland Nes Ameland Nes
3 Ameland Ballum Terschelling West
4 Terschelling Midsland Ameland Ballum
5 Ameland Buren Terschelling Bron: Toerdata Noord

Tabel 9.8 Top 5 bezochte plaatsen verblijftoeristen in Friesland: Friese Merengebied (2005 - 2009)
2005 2009
1 Sneek Sneek
2 Heeg Leeuwarden
3 Leeuwarden Burgum
4 Grou Grou
5 Stavoren Drachten Bron: Toerdata Noord

Tabel 9.9 Top 5 bezochte plaatsen verblijftoeristen in Friesland: IJsselmeerkust (2005 - 2009)
2005 2009
1 Harlingen Sneek
2 Hindeloopen Leeuwarden
3 Sneek Harlingen
4 Makkum Terschelling
5 Workum Balk Bron: Toerdata Noord

Bezochte steden / dorpen & actieradius
102




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 9.10 Top 5 bezochte plaatsen verblijftoeristen in Friesland: Zuidoost-Friesland (2005 - 2009)
2005 2009
1 Appelscha Drachten
2 Oosterwolde Leeuwarden
3 Diever Heerenveen
4 Assen Appelscha
5 Emmen Assen Bron: Toerdata Noord

Tabel 9.11 Top 5 bezochte plaatsen verblijftoeristen in Friesland: Overig Friesland (2005 - 2009)
2005 2009
1 Leeuwarden Leeuwarden
2 Sneek Dokkum
3 Dokkum Sneek
4 Harlingen Harlingen
5 Lemmer Franeker Bron: Toerdata Noord


9.1.3 Drenthe

Tabel 9.12 Top 10 bezochte plaatsen door verblijfstoeristen in de provincie Drenthe (2005 ­ 2010)
2005 2009
1 Assen Emmen
2 Emmen Assen
3 Borger Hoogeveen
4 Dwingeloo Borger
5 Meppel Groningen
6 Ruinen Westerbork
7 Hoogeveen Zuidlaren
8 Witten Meppel
9 Groningen Dwingeloo
10 Westerbork Ruinen Bron: Toerdata Noord

Assen en Emmen worden veel door verblijfstoeristen bezocht tijdens de vakantie in de provincie.

Drenthe: per regio

Tabel 9.13 Top 5 bezochte plaatsen verblijftoeristen in Drenthe: Noord Midden Drenthe (2005 -
2009)

2005 2009
1 Assen Assen
2 Witten Groningen
3 Borger Zuidlaren
4 Groningen Borger
5 Emmen Schoonloo Bron: Toerdata Noord
Bezochte steden / dorpen & actieradius
103




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 9.14 Top 5 bezochte plaatsen verblijftoeristen in Drenthe: Zuidwest-Drenthe (2005 - 2009)
2005 2009
1 Dwingeloo Hoogeveen
2 Meppel Meppel
3 Ruinen Dwingeloo
4 Hoogeveen Emmen
5 Havelte Ruinen Bron: Toerdata Noord

Tabel 9.15 Top 5 bezochte plaatsen verblijftoeristen in Drenthe: Zuidoost-Drenthe (2005 - 2009)
2005 2009
1 Emmen Emmen
2 Borger Assen
3 Orfelte Coevorden
4 Barger-Compascuum Westerbork
5 Groningen Echten Bron: Toerdata Noord

Bezochte steden / dorpen & actieradius
104




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Bezochte steden / dorpen & actieradius

105




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


9.2 Actieradius van de toeristen in Noord-Nederland

De actieradius geeft aan hoeveel kilometer (verblijfs) toeristen gemiddeld reizen vanaf hun huis / vakantieadres naar de bestemming van hun verste uitstapje.

De dagtoeristen is gevraagd naar het aantal afgelegde kilometers wat is afgelegd om op de plaats van bestemming te komen.


9.2.1 Dagtoeristen

Tabel 9.16 Gemiddelde actieradius dagtoeristen (km) Groningen Friesland Drenthe Noord Nederland
2002 88 75 76 80
2005 80 67 63 71
2009 76 62 60 66 Bron: Toerdata Noord

Onder de dagtoeristen van alle provincies is de actieradius met gemiddeld 5 kilometer afgenomen. De grootste afname is geregistreerd onder de Friese dagtoeristen. In Groningen leggen dagtoeristen verhoudingsgewijs de grootste afstand af om op de plaats van bestemming aan te komen.

Tabel 9.17 Gemiddelde actieradius dagtoeristen nader uitgewerkt Groningen Friesland Drenthe Noord-Nederland Tot 10 kilometer 6% 9% 9% 8%
11 - 30 kilometer 27% 38% 33% 33%
31- 60 kilometer 30% 24% 28% 27%
61 - 100 kilometer 17% 12% 16% 15% Meer dan 100 kilometer 20% 16% 14% 17% Totaal 100% 100% 100% 100% Bron: Toerdata Noord


9.2.2 Verblijftoeristen

De verblijfstoeristen is gevraagd naar het aantal kilometers wat is afgelegd naar het verste uitstapje in de vakantie.

Tabel 9.18 Gemiddelde actieradius verblijfstoeristen (km) Groningen Friesland Drenthe Noord-Nederland
2000 48 43 46 45
2002 51 43 56 49
2005 69 45 63 58
2009 47 41 43 43 Bron: Toerdata Noord

Onder de verblijfstoeristen in Noord Nederland is de actieradius (verst ondernomen uitstapje vanaf overnachtingplaats) gemiddeld met 14 kilometer afgenomen. In Groningen en Drenthe is de actieradius flink afgenomen ten opzichte van 2005.

Bezochte steden / dorpen & actieradius
106




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 9.19 Gemiddelde actieradius verblijfstoeristen nader uitgewerkt Groningen Friesland Drenthe Noord-Nederland Tot 10 kilometer 15% 18% 20% 18%
11 - 30 kilometer 40% 40% 35% 38%
31- 60 kilometer 27% 27% 27% 27%
61 - 100 kilometer 10% 11% 11% 11% Meer dan 100 kilometer 8% 5% 6% 6% Totaal 100% 100% 100% 100% Bron: Toerdata Noord

Bezochte steden / dorpen & actieradius
107





C. BEOORDELING VAN DE VAKANTIE

Beoordelingen
Herhalingsbezoek
Aanraden bij familie / vrienden Beoordeling accommodatie
Genoemde verbeterpunten door toeristen




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Beoordelingen

109




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


10. Beoordelingen van het toeristisch product

In dit hoofdstuk zijn de beoordelingen van de dag- en de verblijfstoeristen geanalyseerd.

Aan de toerist (verblijf en dag) is de volgende vraag voorgelegd.

Wat is uw oordeel over de volgende diverse onderdelen met betrekking tot de vakantieomgeving?

In de tabellen op de volgende bladzijden (10.1 en 10.2) staan de gemiddelde cijfers, met daarachter de percentages, van toeristen die een zes (of lager) hebben gegeven.

Als relatief veel mensen een zes (of lager) als beoordeling geven dan is dat een aandachtspunt.
10.1 Beoordelingen dagtoeristen


10.1.1 Noord-Nederland en provincie

Tabel 10.1 Beoordelingen dagtoeristen en het percentage 6 of lager (2005 ­ 2009) Noord Nederland
2005 % 6 2009 % 6 Oordeel dagtocht totaal 7,7 8% 7,5 4% Natuur 7,8 8% 7,6 10% Zwemmen en zonnen 7,0 32% 6,9 33% Fietsmogelijkheden 7,8 11% 7,6 9% Wandelmogelijkheden 7,7 9% 7,6 11% Horeca en uitgaan 7,2 21% 7,3 18% Slechtweer faciliteiten 6,6 42% 6,6 47% VVV's informatievoorzieningen 7,1 23% 7,3 19% Bewegwijzering 7,3 18% 7,3 20% Prijspeil 7,1 25% Nvt Nvt Landschap 7,8 7% 7,6 8% Attracties 7,0 30% 6,9 34% Vriendelijkheid personeel 7,5 9% 7,5 9% Deskundigheid personeel 7,4 13% 7,4 10% Vriendelijkheid bevolking 7,6 11% 7,7 8% Musea 7,3 20% 6,7 28% Cultuurhistorie 7,4 19% 7,1 28% Prijs horeca Nvt Nvt 6,9 25% Prijs attracties Nvt Nvt 6,9 32% Bron: Toerdata Noord

De dagtoerist geeft gemiddeld lagere rapportcijfers vergeleken met het onderzoek in 2005. Het item "musea" scoort behoorlijk lager dan 4 jaar geleden lleen de onderdelen "VVV" en "vriendelijkheid bevolking" scoren hoger De dagtoerist is matig tevreden over de "internetvoorzieningen van accommodaties" Het gemiddelde rapportcijfer betreft een 6,4. Veel onderdelen scoren matig als er gekeken wordt naar het aantal gegeven zessen en lager.

Beoordelingen
110




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 10.2 Beoordelingen dagtoeristen en het percentage 6 of lager (2005 ­ 2009) Groningen
2005 % 6 2009 % 6 Oordeel dagtocht totaal 7,6 10% 7,4 5% Natuur 7,7 10% 7,4 15% Zwemmen en zonnen 6,8 39% 6,5 48% Fietsmogelijkheden 7,7 12% 7,5 12% Wandelmogelijkheden 7,6 9% 7,5 9% Horeca en uitgaan 7,2 25% 7,3 25% Slechtweer faciliteiten 6,6 41% 6,5 45% VVV's informatievoorzieningen 6,9 28% 6,8 28% Bewegwijzering 7,1 27% 6,9 24% Prijspeil 7,1 26% Nvt 26% Landschap 7,7 8% 7,4 13% Attracties 7,0 30% 6,7 27% Vriendelijkheid personeel 7,6 9% 7,7 9% Deskundigheid personeel 7,5 13% 7,4 13% Vriendelijkheid bevolking 7,6 11% 7,5 8% Musea 7,5 20% 6,8 39% Cultuurhistorie 7,6 19% 7,2 22% Prijs horeca Nvt Nvt 6,9 26% Prijs attracties Nvt Nvt 6,9 26% Bron: Toerdata Noord

De onderdelen "attracties", "cultuurhistorie" en "musea" scoren behoorlijk lagere rapportcijfers vergeleken met het onderzoek van 2005. De horeca en vriendelijkheid van het personeel is (iets) hoger beoordeeld door de toeristen vergeleken het vorige rapport.

Beoordelingen
111




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 10.3 Beoordelingen dagtoeristen en het percentage 6 of lager (2005 ­ 2009) Friesland
2005 % 6 2009 % 6 Oordeel dagtocht totaal 7,7 8% 7,7 2% Natuur 7,9 9% 7,7 6% Zwemmen en zonnen 6,7 39% 7,2 19% Fietsmogelijkheden 7,7 12% 7,7 8% Wandelmogelijkheden 7,7 11% 7,6 11% Horeca en uitgaan 7,2 20% 7,4 26% Slechtweer faciliteiten 6,4 49% 6,6 47% VVV's informatievoorzieningen 7,2 22% 7,9 11% Bewegwijzering 7,4 16% 7,7 28% Prijspeil 6,9 30% Nvt Nvt Landschap 7,9 6% 7,7 6% Attracties 6,7 38% 6,9 31% Vriendelijkheid personeel 7,5 11% 7,9 8% Deskundigheid personeel 7,3 17% 7,4 7% Vriendelijkheid bevolking 7,5 12% 7,5 7% Musea 7,1 28% 6,8 36% Cultuurhistorie 7,4 24% 7,1 28% Prijs horeca Nvt Nvt 7,0 26% Prijs attracties Nvt Nvt 7,1 27% Bron: Toerdata Noord

De algehele tendens in Friesland is dat er gemiddeld genomen hogere beoordelingen zijn gegeven door dagtoeristen in Friesland Uitzonderingen hierop zijn "natuur", "landschap" en "musea"

Beoordelingen
112




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 10.3 Beoordelingen dagtoeristen en het percentage 6 of lager (2005 ­ 2009) Drenthe
2005 % 6 2009 % 6 Oordeel dagtocht totaal 7,9 4% 7,4 6% Natuur 8,0 3% 7,6 9% Zwemmen en zonnen 7,6 17% 6,8 37% Fietsmogelijkheden 8,0 6% 7,7 7% Wandelmogelijkheden 7,9 6% 7,6 10% Horeca en uitgaan 7,3 15% 7,0 22% Slechtweer faciliteiten 6,7 36% 6,7 48% VVV's informatievoorzieningen 7,2 19% 7,0 49% Bewegwijzering 7,5 9% 7,3 20% Prijspeil 7,2 17% Nvt Nvt Landschap 7,9 5% 7,6 7% Attracties 7,3 23% 7,0 32% Vriendelijkheid personeel 7,6 6% 7,5 9% Deskundigheid personeel 7,4 10% 7,4 11% Vriendelijkheid bevolking 7,6 8% 7,5 8% Musea 7,1 25% 6,6 44% Cultuurhistorie 7,1 24% 6,9 33% Prijs horeca Nvt Nvt 6,9 27% Prijs attracties Nvt Nvt 6,8 38% Bron: Toerdata Noord

De Drentse dagtoeristen beoordelen de overige toeristische items lager dan in het onderzoek van
2005 Het totaalcijfer "dagtocht" is bijvoorbeeld met een halve procentpunt afgenomen en bedraagt in 2009 een gemiddelde van 7,4. "Slechtweer faciliteiten" en "deskundigheid personeel" zijn onderdelen die dezelfde scores hebben dan 4 jaar geleden.

Waardering dagtoeristen per regio & jaargang
Op de volgende bladzijden worden de rapportcijfers per jaargang en per editie gepresenteerd. Het voert te ver om ieder onderdeel per regio te belichten. De lezer kan zelf de gemiddelde cijfers interpreteren om per provincie en regio verbeterpunten vast te stellen.

Beoordelingen
113




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


10.1.2 Groningen: per regio

Tabel 10.4 Beoordelingen dagtoeristen per regio in Groningen 2002 ­ 2009 West-Groningen
2002 2005 2009 Oordeel dagtocht totaal 7,6 7,6 7,5 Natuur 7,5 7,9 7,8 Zwemmen en zonnen 6,8 7,0 7,4 Fietsmogelijkheden 7,5 7,7 7,6 Wandelmogelijkheden 7,4 7,8 7,5 Horeca en uitgaan 6,8 6,3 7,1 Slechtweer faciliteiten 6,4 6,1 6,7 VVV"s infovoorzieningen 6,9 6,5 6,9 Bewegwijzering 7,2 7,1 7,0 Prijspeil 7,0 7,1 Nvt Prijs/kwaliteit Horeca Nvt Nvt 6,8 Prijs/kwaliteit Attracties Nvt Nvt 6,9 Landschap 7,4 7,8 7,5 Attracties 6,7 6,7 7,2 Vriendelijkheid personeel 7,4 7,3 7,8 Deskundigheid personeel 7,2 7,3 7,8 Vriendelijkheid bevolking 7,5 7,5 7,7 Musea Nvt 6,5 6,7 Cultuurhistorie Nvt 6,8 7,2 Bron: Toerdata Noord

Tabel 10.5 Beoordelingen dagtoeristen per regio in Groningen (2002 ­ 2009) Groningen Haren
2002 2005 2009 Oordeel dagtocht totaal 7,4 7,7 7,6 Natuur 6,8 7,2 7,1 Zwemmen en zonnen 5,9 5,7 5,8 Fietsmogelijkheden 6,9 7,7 8,1 Wandelmogelijkheden 7,2 7,6 7,7 Horeca en uitgaan 7,9 8,3 8,0 Slechtweer faciliteiten 7,2 7,5 7,0 VVV"s infovoorzieningen 7,3 7,0 7,2 Bewegwijzering 7,3 7,0 7,2 Prijspeil 6,9 6,7 Nvt Prijs/kwaliteit Horeca Nvt Nvt 6,6 Prijs/kwaliteit Attracties Nvt Nvt 7,0 Landschap 7,0 7,3 7,2 Attracties 7,3 7,4 7,1 Vriendelijkheid personeel 7,4 7,7 7,4 Deskundigheid personeel 7,4 7,5 7,7 Vriendelijkheid bevolking 7,6 7,8 7,8 Musea Nvt 8,3 7,7 Cultuurhistorie Nvt 7,9 7,9 Bron: Toerdata Noord

Beoordelingen
114




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 10.6 Beoordelingen dagtoeristen per regio in Groningen (2002 ­ 2009) Eemsmond
2002 2005 2009 Oordeel dagtocht totaal 7,3 7,5 7,2 Natuur 7,4 7,6 7,3 Zwemmen en zonnen 6,7 7,2 5,2 Fietsmogelijkheden 7,6 7,3 7,3 Wandelmogelijkheden 7,5 7,6 7,3 Horeca en uitgaan 6,8 6,8 7,0 Slechtweer faciliteiten 6,2 5,6 5,6 VVV"s infovoorzieningen 6,9 6,6 6,1 Bewegwijzering 7,1 7,0 6,3 Prijspeil 7,0 7,3 Nvt Prijs/kwaliteit Horeca Nvt Nvt 6,8 Prijs/kwaliteit Attracties Nvt Nvt 6,7 Landschap 7,4 7,6 7,3 Attracties 6,2 6,9 5,9 Vriendelijkheid personeel 7,6 7,7 6.9 Deskundigheid personeel 7,4 7,6 6,9 Vriendelijkheid bevolking 7,5 7,4 7,9 Musea Nvt 7,2 6,7 Cultuurhistorie Nvt 6,9 7,0 Bron: Toerdata Noord

Tabel 10.7 Beoordelingen dagtoeristen per regio in Groningen (2002 ­ 2009) Oost-Groningen
2002 2005 2009 Oordeel dagtocht totaal 7,5 7,7 7,5 Natuur 7,4 7,8 7,4 Zwemmen en zonnen 6,9 6,8 6,8 Fietsmogelijkheden 7,6 7,9 7,3 Wandelmogelijkheden 7,6 7,6 7,2 Horeca en uitgaan 6,9 7,2 7,2 Slechtweer faciliteiten 6,7 7,0 6,7 VVV"s infovoorzieningen 7,0 7,5 7,0 Bewegwijzering 7,2 7,3 6,9 Prijspeil 7,2 7,3 Nvt Prijs/kwaliteit Horeca Nvt Nvt 7,2 Prijs/kwaliteit Attracties Nvt Nvt 7,1 Landschap 7,5 7,9 7,4 Attracties 6,5 7,1 6,6 Vriendelijkheid personeel 7,4 7,6 7,4 Deskundigheid personeel 7,4 7,5 7,5 Vriendelijkheid bevolking 7,5 7,7 7,4 Musea Nvt 7,6 6,4 Cultuurhistorie Nvt 8,1 6,8 Bron: Toerdata Noord

.
Beoordelingen
115




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


10.1.3 Friesland: per regio

Tabel 10.8 Beoordelingen dagtoeristen per regio in Friesland (2002 ­ 2009) Waddeneilanden
2002 2005 2009 Oordeel dagtocht totaal 7,6 7,7 8,0 Natuur 8,1 8,0 8,3 Zwemmen en zonnen 7,6 7,5 7,7 Fietsmogelijkheden 8,1 8,1 8,4 Wandelmogelijkheden 8,1 8,0 8,3 Horeca en uitgaan 7,1 7,6 7,2 Slechtweer faciliteiten 5,8 6,1 6,9 VVV"s infovoorzieningen 7,1 7,4 7,4 Bewegwijzering 7,4 7,6 7,7 Prijspeil 6,7 6,9 Nvt Prijs/kwaliteit Horeca Nvt Nvt 6,4 Prijs/kwaliteit Attracties Nvt Nvt 6,2 Landschap 7,9 7,9 8,3 Attracties 6,2 6,4 6,0 Vriendelijkheid personeel 7,3 7,5 7,4 Deskundigheid personeel 7,1 7,4 7,4 Vriendelijkheid bevolking 7,2 7,4 7,4 Musea Nvt 7,0 6,2 Cultuurhistorie Nvt 7,2 7,0 Bron: Toerdata Noord

Tabel 10.9 Beoordelingen dagtoeristen per regio in Friesland (2002 ­ 2009) Friese Merengebied
2002 2005 2009 Oordeel dagtocht totaal 7,6 7,8 7,7 Natuur 7,6 7,8 7,7 Zwemmen en zonnen 6,7 7,1 7,1 Fietsmogelijkheden 7,2 7,4 7,1 Wandelmogelijkheden 7,2 7,3 7,2 Horeca en uitgaan 7,4 7,2 7,5 Slechtweer faciliteiten 6,3 6,4 6,6 VVV"s infovoorzieningen 6,9 7,1 8,0 Bewegwijzering 7,3 7,4 7,4 Prijspeil 6,9 6,8 Nvt Prijs/kwaliteit Horeca Nvt Nvt 7,1 Prijs/kwaliteit Attracties Nvt Nvt 7,7 Landschap 7,7 7,8 7,6 Attracties 6,7 6,8 6,9 Vriendelijkheid personeel 7,4 7,7 7,5 Deskundigheid personeel 7,3 7,3 7,6 Vriendelijkheid bevolking 7,5 7,5 7,7 Musea Nvt 7,0 6,9 Cultuurhistorie Nvt 7,3 6,8 Bron: Toerdata Noord
Beoordelingen
116




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 10.10 Beoordelingen dagtoeristen per regio in Friesland (2002 ­ 2009) Friese IJsselmeerkust
2002 2005 2009 Oordeel dagtocht totaal 7,5 7,7 7,5 Natuur 7,6 8,1 7,5 Zwemmen en zonnen 7,1 5,9 7,3 Fietsmogelijkheden 7,5 7,5 7,5 Wandelmogelijkheden 7,5 7,7 7,4 Horeca en uitgaan 7,2 6,8 7,6 Slechtweer faciliteiten 6,7 6,2 6,1 VVV"s infovoorzieningen 7,2 7,0 7,2 Bewegwijzering 7,4 7,5 7,6 Prijspeil 6,9 7,0 Nvt Prijs/kwaliteit Horeca Nvt Nvt 7,1 Prijs/kwaliteit Attracties Nvt Nvt 6,8 Landschap 7,7 8,1 7,7 Attracties 6,9 6,4 6,5 Vriendelijkheid personeel 7,4 7,5 7,4 Deskundigheid personeel 7,3 7,3 7,4 Vriendelijkheid bevolking 7,6 7,6 7,9 Musea Nvt 7,2 6,5 Cultuurhistorie Nvt 7,9 7,6 Bron: Toerdata Noord

Tabel 10.11 Beoordelingen dagtoeristen per regio in Friesland (2002 ­ 2009) Zuidoost-Friesland
2002 2005 2009 Oordeel dagtocht totaal 7,4 7,6 7,7 Natuur 7,6 8,0 7,6 Zwemmen en zonnen 6,5 6,6 7,0 Fietsmogelijkheden 7,5 8,1 7,7 Wandelmogelijkheden 7,5 7,8 7,5 Horeca en uitgaan 7,1 7,2 7,5 Slechtweer faciliteiten 6,5 6,5 6,5 VVV"s infovoorzieningen 7,1 7,2 8,0 Bewegwijzering 7,2 7,4 7,6 Prijspeil 6,8 6,8 Nvt Prijs/kwaliteit Horeca Nvt Nvt 7,1 Prijs/kwaliteit Attracties Nvt Nvt 7,1 Landschap 7,5 7,8 7,6 Attracties 6,9 7,3 7,2 Vriendelijkheid personeel 7,3 7,4 7,4 Deskundigheid personeel 7,2 7,2 7,5 Vriendelijkheid bevolking 7,3 7,4 7,7 Musea Nvt 6,6 6,8 Cultuurhistorie Nvt 6,4 6,8 Bron: Toerdata Noord
Beoordelingen
117




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 10.12 Beoordelingen dagtoeristen per regio in Friesland (2002 ­ 2009) Overig Friesland
2002 2005 2009 Oordeel dagtocht totaal 7,6 7,6 7,6 Natuur 7,4 7,6 7,4 Zwemmen en zonnen 6,8 6,4 6,9 Fietsmogelijkheden 7,4 7,4 7,4 Wandelmogelijkheden 7,3 7,5 7,5 Horeca en uitgaan 7,1 7,2 7,1 Slechtweer faciliteiten 6,7 6,7 6,6 VVV"s infovoorzieningen 7,1 7,4 7,1 Bewegwijzering 7,4 7,1 7,1 Prijspeil 6,9 6,9 Nvt Prijs/kwaliteit Horeca Nvt Nvt 6,9 Prijs/kwaliteit Attracties Nvt Nvt 6,8 Landschap 7,4 7,7 7,4 Attracties 6,9 6,5 7,1 Vriendelijkheid personeel 7,5 7,5 7,4 Deskundigheid personeel 7,4 7,4 7,5 Vriendelijkheid bevolking 7,5 7,6 7,6 Musea Nvt 7,6 7,0 Cultuurhistorie Nvt 7,7 7,3 Bron: Toerdata Noord

Beoordelingen
118




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


10.1.4 Drenthe: per regio

Tabel 10.13 Beoordelingen dagtoeristen per regio in Drenthe (2002 ­ 2009) Noord-Midden Drenthe
2002 2005 2009 Oordeel dagtocht totaal 7,8 7,8 7,3 Natuur 8,0 7,9 7,4 Zwemmen en zonnen 6,9 7,8 6,9 Fietsmogelijkheden 8,1 7,6 7,6 Wandelmogelijkheden 7,9 7,5 7,5 Horeca en uitgaan 7,2 7,1 6,9 Slechtweer faciliteiten 6,9 6,6 6,6 VVV"s infovoorzieningen 7,5 7,0 6,9 Bewegwijzering 7,5 7,5 7,3 Prijspeil 7,0 7,2 Nvt Prijs/kwaliteit Horeca Nvt Nvt 6,6 Prijs/kwaliteit Attracties Nvt Nvt 6,4 Landschap 7,9 7,7 7,4 Attracties 7,3 6,8 6,6 Vriendelijkheid personeel 7,6 7,4 7,3 Deskundigheid personeel 7,4 7,0 7,4 Vriendelijkheid bevolking 7,7 7,5 7,5 Musea Nvt 6,8 6,5 Cultuurhistorie Nvt 6,5 6,7 Bron: Toerdata Noord

Tabel 10.14 Beoordelingen dagtoeristen per regio in Drenthe (2002 ­ 2009) Zuidwest Drenthe
2002 2005 2009 Oordeel dagtocht totaal 7,8 8,0 7,6 Natuur 8,0 8,2 7,9 Zwemmen en zonnen 6,5 7,3 6,5 Fietsmogelijkheden 8,0 8,4 8 Wandelmogelijkheden 7,8 8,2 7,9 Horeca en uitgaan 7,2 7,4 7,7 Slechtweer faciliteiten 6,7 6,7 6,8 VVV"s infovoorzieningen 7,5 7,5 7,4 Bewegwijzering 7,6 7,6 7,7 Prijspeil 7,2 7,0 Nvt Prijs/kwaliteit Horeca Nvt Nvt 7,3 Prijs/kwaliteit Attracties Nvt Nvt 6,9 Landschap 7,9 8,2 7,9 Attracties 6,7 7,1 6,8 Vriendelijkheid personeel 7,6 7,8 7,6 Deskundigheid personeel 7,5 7,6 8 Vriendelijkheid bevolking 7,7 7,9 7,8 Musea Nvt 7,0 6,8 Cultuurhistorie Nvt 7,3 7,6 Bron: Toerdata Noord
Beoordelingen
119




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 10.15 Beoordelingen dagtoeristen per regio in Drenthe (2002 ­ 2009) Zuidoost Drenthe
2002 2005 2009 Oordeel dagtocht totaal 7,7 8,0 7,4 Natuur 7,5 8,0 7,5 Zwemmen en zonnen 6,3 7,6 6,5 Fietsmogelijkheden 7,2 7,9 7,5 Wandelmogelijkheden 7,5 8,0 7,5 Horeca en uitgaan 6,9 7,4 6,8 Slechtweer faciliteiten 6,7 6,8 6,8 VVV"s infovoorzieningen 7,1 7,2 6,9 Bewegwijzering 7,3 7,5 7 Prijspeil 6,8 7,4 Nvt Prijs/kwaliteit Horeca Nvt Nvt 6,9 Prijs/kwaliteit Attracties Nvt Nvt 6,9 Landschap 7,4 8,0 7,5 Attracties 7,1 8,0 7,3 Vriendelijkheid personeel 7,3 7,5 7,3 Deskundigheid personeel 7,1 7,5 7,4 Vriendelijkheid bevolking 7,3 7,5 7,4 Musea Nvt 7,5 6,6 Cultuurhistorie Nvt 7,6 6,7 Bron: Toerdata Noord

Beoordelingen
120




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Beoordelingen

121




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


10.2 Beoordelingen verblijfstoeristen


10.2.1 Noord-Nederland en provincie

Tabel 10.16 Beoordelingen verblijftoeristen en het percentage 6 of lager (2005 ­ 2009) Noord Nederland

2005 % 6 2009 % 6 Oordeel vakantie totaal 7,9 5% 7,7 3% Natuur 8,0 5% 7,8 7% Zwemmen en zonnen 7,3 27% 7,1 27% Fietsmogelijkheden 8,1 6% 7,9 5% Wandelmogelijkheden 7,9 8% 7,8 6% Horeca en uitgaan 7,3 21% 7,2 18% Slechtweer faciliteiten 6,5 45% 6,5 47% VVV's informatievoorzieningen 7,2 19% 7,2 17% Bewegwijzering 7,5 15% 7,3 25% Prijspeil 7,2 21% Nvt Nvt Landschap 8,0 5% 7,8 4% Attracties 6,8 36% 6,7 34% Vriendelijkheid personeel 7,7 10% 7,8 7% Deskundigheid personeel 7,5 12% 7,5 11% Vriendelijkheid bevolking 7,8 10% 7,8 5% Musea 7,2 23% 6,8 36% Cultuurhistorie 7,5 18% 7,2 25% Internet voorzieningen acco Nvt Nvt 6,7 41% Prijs horeca Nvt Nvt 7,1 18% Prijs attracties Nvt Nvt 6,8 28% Bron: Toerdata Noord

De meeste toeristische onderdelen worden (iets) lager beoordeeld door de verblijfstoeristen vergeleken met het onderzoek van vier jaar geleden. Alleen de vriendelijkheid van het personeel is (iets) hoger beoordeeld. Het rapport cijfer voor de gehele vakantie is met 0.2 procentpunt gedaald tot een 7,7 gemiddeld.

Beoordelingen
122




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 10.17 Beoordelingen verblijftoeristen en het percentage 6 of lager (2005 ­ 2009) Groningen
2005 % 6 2009 % 6 Oordeel vakantie 7,8 8% 7,6 6% Natuur 7,8 10% 7,6 9% Zwemmen en zonnen 7,1 34% 6,9 30% Fietsmogelijkheden 8,0 9% 7,7 8% Wandelmogelijkheden 7,9 9% 7,6 9% Horeca en uitgaan 7,3 28% 6,9 26% Slechtweer faciliteiten 6,5 44% 6,6 46% VVV's informatievoorzieningen 7,3 21% 7 25% Bewegwijzering 7,4 19% 7,1 24% Prijspeil 7,3 22% Nvt Nvt Landschap 7,8 9% 7,6 8% Attracties 7,0 34% 6,6 38% Vriendelijkheid personeel 7,9 6% 7,6 12% Deskundigheid personeel 7,8 7% 7,4 16% Vriendelijkheid bevolking 7,9 9% 7,7 6% Musea 7,5 20% 6,7 39% Cultuurhistorie 7,3 26% 7,2 24% Internet voorzieningen acco Nvt Nvt 6,6 46% Prijs horeca Nvt Nvt 6,9 19% Prijs attracties Nvt Nvt 6,7 26% Bron: Toerdata Noord

De gemiddelde beoordelingen van bijna alle toeristische items zijn (bijna) lager uitgevallen dan het onderzoek van vier jaar geleden (2005) lleen het onderdeel "slechtweer faciliteiten" is (iets) beter beoordeeld dan in 2005.

Beoordelingen
123




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 10.18 Beoordelingen verblijftoeristen en het percentage 6 of lager (2005 ­ 2009) Friesland
2005 % 6 2009 % 6 Oordeel vakantie 7,8 4% 7,8 3% Natuur 8,0 4% 7,9 6% Zwemmen en zonnen 7,2 30% 7,2 22% Fietsmogelijkheden 8,1 6% 7,9 4% Wandelmogelijkheden 7,9 8% 7,8 6% Horeca en uitgaan 7,3 20% 7,2 15% Slechtweer faciliteiten 6,2 53% 6,3 53% VVV's informatievoorzieningen 7,2 19% 7,4 13% Bewegwijzering 7,5 14% 7,3 28% Prijspeil 7,0 24% Nvt Nvt Landschap 8,0 4% 7,9 3% Attracties 6,3 47% 6,8 35% Vriendelijkheid personeel 7,5 15% 7,9 5% Deskundigheid personeel 7,3 18% 7,6 9% Vriendelijkheid bevolking 7,6 12% 7,9 4% Musea 7,1 27% 6,8 36% Cultuurhistorie 7,6 12% 7,1 28% Internet voorzieningen acco Nvt Nvt 6,8 41% Prijs horeca Nvt Nvt 7,1 16% Prijs attracties Nvt Nvt 6,9 28% Bron: Toerdata Noord

In Friesland fluctueren de verschillen in de gemiddelde beoordelingen per onderdeel licht. Opvallend is dat "het toeristisch personeel" betere gemiddelde rapportcijfers scoort in vergelijking met 4 jaar geleden De waardering voor "musea" en "cultuurhistorie" daarentegen scoort (gemiddeld genomen) lagere cijfers.

Beoordelingen
124




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 10.19 Beoordelingen verblijftoeristen en het percentage 6 of lager (2005 ­ 2009) Drenthe
2005 % 6 2009 % 6 Oordeel vakantie 8,1 2% 7,7 3% Natuur 8,2 2% 7,9 5% Zwemmen en zonnen 7,8 15% 6,9 34% Fietsmogelijkheden 8,2 3% 8,1 4% Wandelmogelijkheden 8,1 5% 7,9 15% Horeca en uitgaan 7,4 14% 7,2 15% Slechtweer faciliteiten 6,8 37% 6,7 37% VVV's informatievoorzieningen 7,2 15% 7 17% Bewegwijzering 7,6 11% 7,4 20% Prijspeil 7,3 15% Nvt Nvt Landschap 8,2 2% 7,9 4% Attracties 7,3 24% 6,9 28% Vriendelijkheid personeel 7,7 7% 7,8 8% Deskundigheid personeel 7,5 9% 7,5 11% Vriendelijkheid bevolking 7,9 6% 7,8 4% Musea 7,1 23% 6,9 34% Cultuurhistorie 7,4 14% 7,3 28% Internet voorzieningen acco Nvt Nvt 6,5 37% Prijs horeca Nvt Nvt 7 22% Prijs attracties Nvt Nvt 6,8 29% Bron: Toerdata Noord

Bijna alle toeristische onderdelen worden (iets) lager door de Drentse verblijfstoeristen beoordeeld. "Zwemmen en zonnen" wordt (veel) lager beoordeeld dan het vorige onderzoek (- 0,9 punt)

Waardering verblijfstoeristen per regio & jaargang Op de volgende bladzijden zijn de rapportcijfers per jaargang en per editie gepresenteerd. Het voert te ver om ieder onderdeel per regio te belichten. De lezer kan zelf de gemiddelde cijfers interpreteren om per provincie en regio verbeterpunten vast te stellen.

Beoordelingen
125




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


10.2.2 Groningen: per regio

Tabel 10.20 Beoordelingen verblijfstoeristen per regio in Groningen (2002 ­ 2009) West-Groningen
2002 2005 2009 Oordeel dagtocht totaal 7,8 8,0 7,7 Natuur 7,9 8,4 7,8 Zwemmen en zonnen 7,0 7,3 7,6 Fietsmogelijkheden 7,9 8,1 7,9 Wandelmogelijkheden 7,6 8,1 7,8 Horeca en uitgaan 6,8 7,0 6,8 Slechtweer faciliteiten 6,6 6,5 6,7 VVV"s infovoorzieningen 7,0 7,4 7 Bewegwijzering 7,3 7,7 7,3 Prijspeil 6,9 7,4 Nvt Prijs/kwaliteit Horeca Nvt Nvt 7,1 Prijs/kwaliteit Attracties Nvt Nvt 7 Landschap 7,7 8,3 7,7 Attracties 7,0 7,0 7 Vriendelijkheid personeel 7,7 7,7 7,7 Deskundigheid personeel 7,7 7,8 7,6 Vriendelijkheid bevolking 7,7 7,9 7,7 Musea Nvt 7,5 6,7 Cultuurhistorie Nvt 7,3 7,2 Internet voorzieningen acco 7,0 7,0 6,7 Bron: Toerdata Noord

Tabel 10.21 Beoordelingen verblijfstoeristen per regio in Groningen (2002 ­ 2009) Groningen-Haren
2002 2005 2009 Oordeel dagtocht totaal 7,7 7,3 7,7 Natuur 7,3 7,0 7,5 Zwemmen en zonnen 7,4 6.2 6,3 Fietsmogelijkheden 6,7 7,3 7,5 Wandelmogelijkheden 7,7 7,3 7,5 Horeca en uitgaan 7,6 8,5 8,2 Slechtweer faciliteiten 7,8 7,0 7,2 VVV"s infovoorzieningen 6,8 6,6 7,5 Bewegwijzering 6,9 6,4 6,4 Prijspeil 7,5 6,4 nvt Prijs/kwaliteit Horeca Nvt Nvt 7,6 Prijs/kwaliteit Attracties Nvt Nvt 7 Landschap 7,1 7,1 8,3 Attracties 6,9 6,9 7,3 Vriendelijkheid personeel 7,5 7,4 8,2 Deskundigheid personeel 7,2 7,5 8,5 Vriendelijkheid bevolking 7,6 8,0 8,4 Musea Nvt 7,9 7,7 Cultuurhistorie Nvt 7,2 7,7 Internet voorzieningen acco Nvt Nvt 7 Bron: Toerdata Noord
Beoordelingen
126




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 10.22 Beoordelingen verblijfstoeristen per regio in Groningen (2002 ­ 2009) Eemsmond
2002 2005 2009 Oordeel dagtocht totaal 7,4 7,7 7,2 Natuur 7,7 7,5 6,9 Zwemmen en zonnen 6,5 6,5 5,9 Fietsmogelijkheden 7,7 7,9 7,2 Wandelmogelijkheden 8,0 7,8 7,3 Horeca en uitgaan 7,2 6,5 6,6 Slechtweer faciliteiten 6,2 5,8 6 VVV"s infovoorzieningen 7,1 7,0 6,3 Bewegwijzering 7,4 7,4 6,2 Prijspeil 7,1 7,2 Nvt Prijs/kwaliteit Horeca Nvt Nvt 6,7 Prijs/kwaliteit Attracties Nvt Nvt 6,3 Landschap 7,7 7,6 7,1 Attracties 6,9 6,3 6 Vriendelijkheid personeel 7,6 7,7 7,1 Deskundigheid personeel 7,5 7,5 6,4 Vriendelijkheid bevolking 7,8 7,6 7,6 Musea Nvt 6,9 6,5 Cultuurhistorie Nvt 7,1 6,8 Internet voorzieningen acco Nvt Nvt 7,3 Bron: Toerdata Noord

Tabel 10.23 Beoordelingen verblijfstoeristen per regio in Groningen (2002 ­ 2009) Oost-Groningen
2002 2005 2009 Oordeel dagtocht totaal 7,7 8,0 7,8 Natuur 7,8 8,0 7,6 Zwemmen en zonnen 7,1 7,6 7 Fietsmogelijkheden 7,6 8,3 7,6 Wandelmogelijkheden 7,7 8,1 7,6 Horeca en uitgaan 6,8 7,3 7,1 Slechtweer faciliteiten 7,0 6,8 6,6 VVV"s infovoorzieningen 7,0 7,6 7,2 Bewegwijzering 7,4 7,6 7,3 Prijspeil 7,3 7,6 nvt Prijs/kwaliteit Horeca Nvt Nvt 7,1 Prijs/kwaliteit Attracties Nvt Nvt 6,7 Landschap 7,7 7,9 7,7 Attracties 6,6 7,3 6,3 Vriendelijkheid personeel 7,6 8,2 7,7 Deskundigheid personeel 7,5 8,0 7,4 Vriendelijkheid bevolking 7,6 8,1 7,6 Musea Nvt 7,7 6,4 Cultuurhistorie Nvt 7,6 7,2 Internet voorzieningen acco Nvt Nvt 6,1 Bron: Toerdata Noord

Beoordelingen
127




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


10.2.3 Friesland: per regio

Tabel 10.24 Beoordelingen verblijfstoeristen per regio in Friesland (2002 ­ 2009) Wadden eilanden
2002 2005 2009 Oordeel dagtocht totaal 7,9 7,7 8,1 Natuur 8,1 8,1 8,3 Zwemmen en zonnen 7,5 7,7 7,7 Fietsmogelijkheden 8,1 8,4 8,4 Wandelmogelijkheden 8,0 8,0 8,3 Horeca en uitgaan 7,4 7,3 7,5 Slechtweer faciliteiten 6,4 5,4 6,4 VVV"s infovoorzieningen 7,3 7,2 7,4 Bewegwijzering 7,6 7,6 7,6 Prijspeil 6,8 6,5 Nvt Prijs/kwaliteit Horeca Nvt Nvt 7,1 Prijs/kwaliteit Attracties Nvt Nvt 6,7 Landschap 7,9 8,1 8,3 Attracties 6,7 5,6 6,6 Vriendelijkheid personeel 7,4 7,3 8 Deskundigheid personeel 7,3 7,1 7,6 Vriendelijkheid bevolking 7,5 7,5 7,9 Musea Nvt 6,6 6,8 Cultuurhistorie Nvt 7,1 7,3 Internet voorzieningen acco Nvt Nvt 6,8 Bron: Toerdata Noord

Tabel 10.25 Beoordelingen verblijfstoeristen per regio in Friesland (2002 ­ 2009) Friese Merengebied
2002 2005 2009 Oordeel dagtocht totaal 7,8 7,9 7,9 Natuur 7,7 7,9 7,8 Zwemmen en zonnen 6,9 6,9 7,4 Fietsmogelijkheden 7,5 7,8 7,9 Wandelmogelijkheden 7,3 7,6 7,8 Horeca en uitgaan 7,3 7,6 7,1 Slechtweer faciliteiten 6,4 6,2 6,6 VVV"s infovoorzieningen 7,4 7,2 7,4 Bewegwijzering 7,4 7,6 7,4 Prijspeil 6,9 7,1 Nvt Prijs/kwaliteit Horeca Nvt Nvt 6,9 Prijs/kwaliteit Attracties Nvt Nvt 6,8 Landschap 7,7 7,9 7,8 Attracties 6,5 6,5 6,8 Vriendelijkheid personeel 7,4 7,7 8 Deskundigheid personeel 7,2 7,6 7,6 Vriendelijkheid bevolking 7,8 7,8 7,9 Musea Nvt 7,3 6,6 Cultuurhistorie Nvt 7,8 6,7 Internet voorzieningen acco Nvt Nvt 6,8 Bron: Toerdata Noord
Beoordelingen
128




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 10.26 Beoordelingen verblijfstoeristen per regio in Friesland (2002 ­ 2009) Friese IJsselmeerkust
2002 2005 2009 Oordeel dagtocht totaal 7,8 8,0 7,6 Natuur 7,8 8,2 7,5 Zwemmen en zonnen 7,1 7,6 7,2 Fietsmogelijkheden 7,8 8,2 7,5 Wandelmogelijkheden 7,6 7,9 7,5 Horeca en uitgaan 7,2 7,4 7,1 Slechtweer faciliteiten 6,7 6,1 6 VVV"s infovoorzieningen 7,4 7,2 7 Bewegwijzering 7,7 7,8 6,9 Prijspeil 6,9 7,4 Nvt Prijs/kwaliteit Horeca Nvt Nvt 7,2 Prijs/kwaliteit Attracties Nvt Nvt 7,1 Landschap 7,9 8,1 7,5 Attracties 6,8 6,3 6,6 Vriendelijkheid personeel 7,7 7,5 7,7 Deskundigheid personeel 7,3 7,3 7,6 Vriendelijkheid bevolking 7,8 7,8 7,8 Musea Nvt 7,3 6,7 Cultuurhistorie Nvt 8,0 7,2 Internet voorzieningen acco Nvt Nvt 6,5 Bron: Toerdata Noord

Tabel 10.27 Beoordelingen verblijfstoeristen per regio in Friesland (2002 ­ 2009) Zuidoost Friesland
2002 2005 2009 Oordeel dagtocht totaal 7,9 8,0 7,6 Natuur 7,9 8,2 7,8 Zwemmen en zonnen 7,1 7,0 6,6 Fietsmogelijkheden 8,0 8,2 7,9 Wandelmogelijkheden 7,9 8,2 7,8 Horeca en uitgaan 7,0 6,9 7,2 Slechtweer faciliteiten 6,7 6,7 5,9 VVV"s infovoorzieningen 7,3 7,4 7,8 Bewegwijzering 7,6 7,6 7,5 Prijspeil 7,1 7,3 Nvt Prijs/kwaliteit Horeca Nvt Nvt 7,4 Prijs/kwaliteit Attracties Nvt Nvt 7 Landschap 7,8 8,1 7,9 Attracties 7,0 6,9 6,8 Vriendelijkheid personeel 7,5 7,7 7,9 Deskundigheid personeel 7,3 7,4 7,7 Vriendelijkheid bevolking 7,6 7,6 8 Musea Nvt 7,2 6,5 Cultuurhistorie Nvt 7,4 6,7 Internet voorzieningen acco Nvt Nvt 7,2 Bron: Toerdata Noord
Beoordelingen
129




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 10.28 Beoordelingen verblijfstoeristen per regio in Friesland (2002 ­ 2009) Overig Friesland
2002 2005 2009 Oordeel dagtocht totaal 7,5 7,6 8 Natuur 7,5 7,9 7,8 Zwemmen en zonnen 6,6 6,6 6,7 Fietsmogelijkheden 7,5 7,9 7,9 Wandelmogelijkheden 7,2 7,7 7,7 Horeca en uitgaan 6,9 7,2 7,4 Slechtweer faciliteiten 6,3 6,6 6,4 VVV"s infovoorzieningen 7,2 7,2 7,3 Bewegwijzering 7,3 7,1 7 Prijspeil 7,0 7,0 Nvt Prijs/kwaliteit Horeca Nvt Nvt 7,2 Prijs/kwaliteit Attracties Nvt Nvt 6,8 Landschap 7,6 7,9 8,1 Attracties 6,9 6,4 6,9 Vriendelijkheid personeel 7,7 7,4 8 Deskundigheid personeel 7,4 7,2 7,7 Vriendelijkheid bevolking 7,6 7,6 8,2 Musea 7,2 7.3 7,3 Cultuurhistorie 7,4 7.7 7,7 Internet voorzieningen acco Nvt Nvt 6,3 Bron: Toerdata Noord


10.2.4 Drenthe: per regio

Tabel 10.29 Beoordelingen verblijfstoeristen per regio in Drenthe (2002 ­ 2009) Noord-Midden Drenthe

2002 2005 2009 Oordeel dagtocht totaal 7,9 8,4 7,8 Natuur 8,1 8,3 7,9 Zwemmen en zonnen 6,7 8,4 7,6 Fietsmogelijkheden 8,1 8,1 8,1 Wandelmogelijkheden 7,9 8,1 7,8 Horeca en uitgaan 7,3 7,4 7,2 Slechtweer faciliteiten 7,0 7,1 6,4 VVV"s infovoorzieningen 7,4 7,2 7 Bewegwijzering 7,7 7,7 7,4 Prijspeil 7,1 7,6 Nvt Prijs/kwaliteit Horeca Nvt Nvt 6,6 Prijs/kwaliteit Attracties Nvt Nvt 6,7 Landschap 8,0 8,4 8 Attracties 7,4 7,2 7 Vriendelijkheid personeel 7,6 7,9 7,5 Deskundigheid personeel 7,4 7,5 7,3 Vriendelijkheid bevolking 7,8 7,9 7,8 Musea Nvt 6,6 7 Cultuurhistorie Nvt 7,0 7,4 Internet voorzieningen acco Nvt Nvt 6,3 Bron: Toerdata Noord
Beoordelingen
130




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 10.30 Beoordelingen verblijfstoeristen per regio in Drenthe (2002 ­ 2009) Zuidwest Drenthe
2002 2005 2009 Oordeel dagtocht totaal 7,8 7,9 7,9 Natuur 8,0 8,1 7,9 Zwemmen en zonnen 6,5 7,3 6,3 Fietsmogelijkheden 8,2 8,2 8,4 Wandelmogelijkheden 8,0 8,1 8,2 Horeca en uitgaan 7,0 7,3 7,4 Slechtweer faciliteiten 6,3 6,9 6,7 VVV"s infovoorzieningen 7,4 7,3 7,3 Bewegwijzering 7,5 7,5 7,5 Prijspeil 7,1 7,1 Nvt Prijs/kwaliteit Horeca Nvt Nvt 7,1 Prijs/kwaliteit Attracties Nvt Nvt 6,9 Landschap 8,0 8,1 8,1 Attracties 6,8 7,1 6,7 Vriendelijkheid personeel 7,5 7,7 8 Deskundigheid personeel 7,2 7,5 7,7 Vriendelijkheid bevolking 7,5 7,9 8 Musea Nvt 7,1 6,8 Cultuurhistorie Nvt 7,4 7,4 Internet voorzieningen acco Nvt Nvt 6,9 Bron: Toerdata Noord

Tabel 10.31 Beoordelingen verblijfstoeristen per regio in Drenthe (2002 ­ 2009) Zuidoost- Drenthe
2002 2005 2009 Oordeel dagtocht totaal 7,6 7,9 7,4 Natuur 7,8 8,2 7,6 Zwemmen en zonnen 7,2 7,4 6,7 Fietsmogelijkheden 7,7 8,2 7,7 Wandelmogelijkheden 7,6 8,1 7,7 Horeca en uitgaan 7,0 7,7 7 Slechtweer faciliteiten 6,5 6,5 6,9 VVV"s infovoorzieningen 7,3 7,2 7 Bewegwijzering 7,2 7,6 7,2 Prijspeil 6,9 7,3 Nvt Prijs/kwaliteit Horeca Nvt Nvt 7,2 Prijs/kwaliteit Attracties Nvt Nvt 6,9 Landschap 7,5 8,1 7,6 Attracties 7,2 7,6 7,1 Vriendelijkheid personeel 7,5 7,5 7,7 Deskundigheid personeel 7,2 7,5 7,5 Vriendelijkheid bevolking 7,4 7,7 7,6 Musea Nvt 7,6 7 Cultuurhistorie Nvt 7,5 7,1 Internet voorzieningen acco Nvt Nvt 6,5 Bron: Toerdata Noord

Beoordelingen
131




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


11. Herhalingsbezoek

Aan de toerist (verblijf en dag) is de volgende vraag voorgelegd:

Verblijftoerist Bent u al eerder in deze omgeving op vakantie geweest?

Dagtoerist Heeft u al eerder in deze omgeving een dagtochtje ondernomen?


11.1 Dagtoeristen

Tabel 11.1 Herhalingsbezoek dagtoeristen 2000 / 2002 / 2005 / 2009
2000 2002 2005 2009 Groningen 55% 62% 54% 75% Friesland 72% 66% 61% 73% Drenthe 61% 71% 73% 75% Noord-Nederland 63% 66% 62% 74% Bron: Toerdata Noord

Ruim zeventig procent van de dagtoeristen heeft al eens eerder in dezelfde omgeving een dagtocht ondernomen. In Friesland is dit percentage lager dan in Drenthe en Groningen.
11.2 Verblijfstoeristen

Tabel 11.2 Herhalingsbezoeken verblijfstoeristen 2000 / 2002 / 2005
2000 2002 2005 2009 Groningen 57% 50% 46% 59% Friesland 71% 62% 69% 61% Drenthe 68% 65% 72% 67% Noord-Nederland 67% 60% 63% 62% Bron: Toerdata Noord

Voor de verblijfstoeristen geldt dat ruim 60 procent heeft aangegeven eerder in dit gebied op vakantie te zijn geweest. In Groningen stijgt dit percentage terwijl in Drenthe en Friesland sprake is van een daling vergeleken met de meting in 2005.

Herhalingsbezoek
132




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Aanraden vakantiegebied

133




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


12. Aanraden bij familie en vrienden

Aan de toerist (verblijf en dag) zijn de volgende vragen voorgelegd:

Zou u vrienden / bekenden aanraden dit gebied te bezoeken? Zo ja: één of meerdere dagen?

12.1 Dagtoeristen

Tabel 12.1 Aanraden gebied aan familie / kennissen Noord Nederland door dagtoeristen(2002- 2009)
2002 2005 2009 Ja 82% 79% 73% Misschien 16% 18% 24% Nee 2% 3% 3% Totaal 100% 100% 100% Bron: Toerdata Noord

Tabel 12.2 Aanraden gebied aan familie / kennissen Groningen door dagtoeristen (2002- 2009)
2002 2002 2009 Ja 81% 81% 69% Misschien 17% 17% 27% Nee 3% 3% 3% Totaal 100% 100% 100% Bron: Toerdata Noord

Tabel 12.3 Aanraden gebied aan familie / kennissen Friesland door dagtoeristen (2002- 2009)
2002 2005 2009 Ja 81% 79% 76% Misschien 15% 19% 22% Nee 3% 3% 2% Totaal 100% 100% 100% Bron: Toerdata Noord

Tabel 12.4 Aanraden gebied dagje uit / vakantiegebied aan familie / kennissen Drenthe door dagtoeristen (2002- 2009)


2002 2005 2009 Ja 84% 84% 73% Misschien 15% 15% 24% Nee 1% 1% 3% Totaal 100% 100% 100% Bron: Toerdata Noord
Aanraden vakantiegebied
134




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

In Noord-Nederland is het percentage van het aantal mensen, dat het gebied aanraadt, gedaald met
8%. Vooral in Groningen en Drenthe zijn er relatief meer mensen die hebben aangegeven "misschien" het vakantiegebied aan te bevelen aan derden.

Tabel 12.5 Aanraden gebied één of meerdere dagen door dagtoeristen (2002 ­ 2009) Noord Nederland

2002 2005 2009 Één dag 51% 50% 56% Meerdere dagen 49% 50% 44% Totaal 100% 100% 100% Bron: Toerdata Noord

Tabel 12.6 Aanraden gebied één of meerdere dagen door dagtoeristen (2002 ­ 2009) Groningen
2002 2005 2009 Één dag 56% 59% 65% Meerdere dagen 44% 41% 35% Totaal 100% 100% 100% Bron: Toerdata Noord

Tabel 12.7 Aanraden gebied één of meerdere dagen door dagtoeristen (2002 ­ 2009) Friesland
2002 2005 2009 Één dag 49% 59% 49% Meerdere dagen 51% 41% 51% Totaal 100% 100% 100% Bron: Toerdata Noord

Tabel 12.8 Aanraden gebied één of meerdere dagen door dagtoeristen (2002 ­ 2009) Drenthe
2002 2005 2009 Één dag 46% 42% 54% Meerdere dagen 54% 58% 46% Totaal 100% 100% 100% Bron: Toerdata Noord

In Groningen en vooral Drenthe is een relatieve stijging geconstateerd van het aantal dagtoeristen die de betreffende regio geschikt vindt voor een dagbezoek. In Friesland is er een stijging waargenomen onder de toeristen die hebben aangegeven dat desbetreffende vakantieregio (vooral) geschikt is voor een bezoek van meerdere dagen.

Aanraden vakantiegebied
135




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


12.2 Verblijfstoeristen

Tabel 12.9 Aanraden gebied aan familie / kennissen Noord Nederland door verblijfstoeristen(2002-
2009)

2002 2005 2009 Ja 84% 82% 80% Misschien 14% 16% 16% Nee 2% 2% 4% Totaal 100% 100% 100% Bron: Toerdata Noord

Tabel 12.10 Aanraden gebied aan familie / kennissen Groningen door verblijfstoeristen (2002- 2009)
2002 2005 2009 Ja 78% 75% 75% Misschien 18% 21% 19% Nee 4% 4% 6% Totaal 100% 100% 100% Bron: Toerdata Noord

Tabel 12.11 Aanraden gebied aan familie / kennissen Friesland door verblijfstoeristen (2002- 2009)
2002 2005 2009 Ja 85% 86% 82% Misschien 14% 13% 15% Nee 2% 1% 3% Totaal 100% 100% 100% Bron: Toerdata Noord

Tabel 12.12 Aanraden gebied aan familie / kennissen Drenthe door verblijfstoeristen (2002- 2009)
2002 2005 2009 Ja 87% 83% 81% Misschien 11% 16% 16% Nee 1% 1% 4% Totaal 100% 100% 100% Bron: Toerdata Noord

Voor zowel Noord Nederland in zijn geheel als voor de noordelijke provincies afzonderlijk geldt dat er geen grote verschillen zijn geconstateerd in de mening van de toerist over het "aanraden van het gebied" aan bekenden

Aanraden vakantiegebied
136




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 12.13 Aanraden gebied één of meerdere dagen door verblijftoeristen (2002 ­ 2009) Noord Nederland

2002 2005 2009 Één dag 8% 12% 41% Meerdere dagen 92% 88% 59% Totaal 100% 100% 100% Bron: Toerdata Noord

Tabel 12.14 Aanraden gebied één of meerdere dagen door verblijftoeristen (2002 ­ 2009) Groningen
2002 2005 2009 Één dag 8% 11% 43% Meerdere dagen 92% 89% 57% Totaal 100% 100% 100% Bron: Toerdata Noord

Tabel 12.15 Aanraden gebied één of meerdere dagen door verblijftoeristen (2002 ­ 2009) Friesland
2002 2005 2009 Één dag 8% 8% 39% Meerdere dagen 92% 92% 62% Totaal 100% 100% 100% Bron: Toerdata Noord

Tabel 12.16 Aanraden gebied één of meerdere dagen door verblijftoeristen (2002 ­ 2009) Drenthe
2002 2005 2009 Één dag 9% 19% 45% Meerdere dagen 91% 81% 55% Totaal 100% 100% 100% Bron: Toerdata Noord

In zowel Groningen als Friesland is er veel veranderd ten opzichte van 2002 en 2005. In 2009 raden de mensen namelijk de provincies veel meer aan voor "één dag" De verschuiving van "meerdere dagen" naar "één dag" is ook sterk zichtbaar in Drenthe, wat voor Noord-Nederland een verschil oplevert van 29% ten opzichte van 2005.

Aanraden vakantiegebied
137




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


13. Beoordeling accommodatie

Aan de toerist (verblijf) is de volgende vraag voorgelegd.

Wat voor rapportcijfer zou u geven voor uw verblijfadres?


13.1 Alleen verblijftoeristen


13.1.1 Naar provincie

Tabel 13.1 Beoordeling accommodatie door verblijfstoeristen (2000 ­ 2009) Noord Nederland
2000 2002 2005 2009 Kampeerterrein 7,7 7,7 7,9 7,8 Hotel / pension 7,5 7,9 7,6 7,6 Logies & ontbijt 7,6 7,3 7,7 7,4 Boot 8,3 8,0 8,0 7,9 Groepsaccommodatie 7,2 7,2 6,9 7,9 Familie / kennissen 8,6 8,6 8,5 8,2 Recreatiewoning 8,0 7,7 8,1 7,7 Tweede woning Nvt Nvt Nvt 8,0 Bron: Toerdata Noord

Toeristen die verblijven in een groepsaccommodatie geven als rapportcijfer, vergeleken de voorgaande editie (2005), gemiddeld een punt hoger. Voor de rest zijn er lichte dalingen waargenomen.

Tabel 13.2 Beoordeling accommodatie door verblijfstoeristen (2000 ­ 2009) Groningen
2000 2002 2005 2009 Kampeerterrein 7,5 7,7 8,1 7,7 Hotel / pension 7,2 8,2 7,4 7,7 Logies & ontbijt 7,8 6,8 8,0 7,3 Boot 7,5 8,6 8,1 7,7 Groepsaccommodatie 7 7,5 6,9 7,8 Familie / kennissen 8,2 8,5 8,4 8,1 Recreatiewoning 7,9 7,4 8,3 7,5 Tweede woning Nvt Nvt Nvt 7,1 Bron: Toerdata Noord

In Groningen is net zoals in Noord- Nederland de beoordeling voor de "groepsaccommodatie" het meest toegenomen. Recreatiewoning is het meest afgenomen. Beoordeling accommodatie
138




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 13.3 Beoordeling accommodatie door verblijfstoeristen (2000 ­ 2009) Friesland
2000 2002 2005 2009 Kampeerterrein 7,7 7,7 7,6 7,7 Hotel / pension 7,7 7,8 7,8 7,8 Logies & ontbijt 7,5 7,4 7,8 7,6 Boot 8,3 8 8,0 8,0 Groepsaccommodatie 7,3 7 6,9 8,2 Familie / kennissen 8,8 8,7 8,6 8,0 Recreatiewoning 8,1 7,9 8,1 7,8 Tweede woning Nvt Nvt Nvt 7,9 Bron: Toerdata Noord

Het meest opvallende in Friesland is dat de groepsaccommodaties (veel) hoger worden beoordeeld vergeleken met 4 jaar geleden ((6,9 naar 8,2).

Tabel 13.4 Beoordeling accommodatie door verblijfstoeristen (2000 ­ 2009) Drenthe
2000 2002 2005 2009 Kampeerterrein 7,9 7,7 7,9 7,9 Hotel / pension 7,3 7,9 7,5 7,4 Logies & ontbijt - 7,3 7,0 7,4 Boot - - - - Groepsaccommodatie 7 7,2 7,2 7,8 Familie / kennissen 8,5 8,3 8,5 8,9 Recreatiewoning 7,8 7,6 8,0 7,9 Tweede woning Nvt Nvt Nvt 10 Bron: Toerdata Noord

De meeste accommodatievormen in Drenthe worden beter gewaardeerd vergeleken met het onderzoek in 2005.


13.1.2 Naar seizoen

Tabel 13.5 Beoordeling accommodatie door verblijfstoeristen (2000 ­ 2009) per seizoen Voorseizoen Hoofdseizoen Naseizoen
2000 2002 2005 2009 2000 2002 2005 2009 2000 2002 2005 2009

Kampeerterrein 7,6 7,7 7,8 7,7 7,8 7,6 7,8 7,7 7,7 7,6 8,0 7,9 Hotel / pension 7,3 7,6 7,7 7,7 7,6 8,1 7,8 7,8 7,7 7,9 7,4 7,4 Logies & ontbijt 7,2 7,3 7,8 7,3 8 7,4 7,5 7,6 7,6 6,5 7,9 7,4 Boot 8,5 8,3 7,9 7,7 7,8 7,8 8,1 8,0 8,3 8 7,7 8,2 Groepsaccommodatie 7,7 7,6 6,0 7,8 9 6,7 7,2 8,2 7 6,5 7,0 7,8 Familie / kennissen 8,4 8,4 8,7 8,1 7,2 8,4 8,8 8,0 8,8 8,9 8,2 8,9 Recreatiewoning 8,2 7,5 7,8 7,5 7,9 7,9 8,1 7,8 7,9 7,8 8,2 7,9 Tweede woning Nvt Nvt Nvt 7,1 Nvt Nvt Nvt 7,9 Nvt Nvt Nvt 10,0 Bron: Toerdata Noord

In het naseizoen worden de accommodatievormen gemiddeld het best beoordeeld en in het voorseizoen het minst. Beoordelingen in het kader van "familie en kennissen" zijn het hoogst met gemiddeld een 8.4.

Beoordeling accommodatie
139




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


14. Genoemde verbeterpunten door toeristen

Het aanbod van toerisme sluit niet altijd aan bij de wensen en verwachtingen van de bezoekers. Voor zowel de dagtoeristen als verblijfstoeristen worden de belangrijkste verbeterpunten gegeven. In de enquête is aan de toerist gevraagd één aandachtspunt te noemen dat voor verbetering vatbaar is. Per provincie worden de top 10 en per regio de top 5 van de verbeterpunten gepresenteerd. De verbeterpunten die in onderstaande tabellen vermeld staan zijn geclusterd.

Aan de toerist (verblijf en dag) zijn de volgende vragen voorgelegd.

Wat is volgens u het belangrijkste wat verbeterd moet worden aan deze vakantieomgeving?

Mocht de uitkomst te maken hebben met het ontbreken van een toeristische voorziening / faciliteit dan werd de volgende vraag voorgelegd.

Aan welke voorziening / faciliteit denkt u?


14.1 dagtoeristen


14.1.1 Groningen

Tabel 14.1 Top 10 verbeterpunten dagtoeristen in provincie Groningen (2009) %
1 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten 30%
2 Infrastructuur ( wegwerkzaamheden, onderhoud etc. ) 16%
3 Bewegwijzering 9%
4 Sfeer ( drukte / rust / cultuur gebouwen etc. ) 8%
5 Wandelen & fietsen (infrastructuur) 7%
6 Niets 6%
7 Horeca 5% .7 Winkelen 5%
9 Parkeren 4%
10 Milieu ( afval, hondenpoep ) 3% Bron: Toerdata Noord

De verbeterpunten per regio, zoals die op de volgende bladzijden zijn aangegeven, worden niet toegelicht in de tekst. De tabellen spreken voor zich.

Verbeterpunten toerisme
140




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Regio's in Groningen

Tabel 14.2 Top 5 verbeterpunten dagtoeristen regio's in Groningen (2009) West Groningen


1 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten
2 Infrastructuur ( wegwerkzaamheden, onderhoud etc. )
3 Milieu ( afval, hondenpoep )

4 Horeca

5 Wandelen & fietsen (infrastructuur)

5 Bewegwijzering
Bron: Toerdata Noord

Tabel 14.3 Top 5 verbeterpunten dagtoeristen regio's in Groningen (2009) Groningen- Haren


1 Infrastructuur ( wegwerkzaamheden, onderhoud etc. )
2 Sfeer ( drukte / rust / cultuur gebouwen etc. )
3 Parkeren

4 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten
5 Wandelen & fietsen (infrastructuur)
Bron: Toerdata Noord

Tabel 14.4 Top 5 verbeterpunten dagtoeristen regio's in Groningen (2009) Eemsmond


1 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten
2 Infrastructuur ( wegwerkzaamheden, onderhoud etc. )
3 Winkelen

4 Sfeer ( drukte / rust / cultuur gebouwen etc. )
5 Horeca
Bron: Toerdata Noord

Tabel 14.5 Top 5 verbeterpunten dagtoeristen regio's in Groningen (2009) Oost-Groningen


1 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten
2 Bewegwijzering

3 Wandelen & fietsen (infrastructuur)

4 Infrastructuur ( wegwerkzaamheden, onderhoud etc. )
5 Sfeer ( drukte / rust / cultuur gebouwen etc. ) Bron: Toerdata Noord

Verbeterpunten toerisme
141




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


14.1.2 Friesland

Tabel 14.6 Top 10 verbeterpunten dagtoeristen in provincie Friesland (2009) %
1 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten 40%
2 Niets 12%
3 Winkelen 8%
4 Infrastructuur ( wegwerkzaamheden, onderhoud etc ) 7%
5 Sfeer ( drukte / rust / cultuur gebouwen etc. ) 5%
5 Horeca 5%
5 Overige 5%
8 Milieu ( afval, hondenpoep ) 4%
8 Prijspeil ( te duur ) 4%
10 Wandelen & fietsen (infrastructuur) 3% Bron: Toerdata Noord

Regio's in Friesland

Tabel 14.7 Top 5 verbeterpunten dagtoeristen regio's in Friesland (2009) Waddeneilanden


1 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten
2 Niets

3 Winkelen

4 Horeca

5 Infrastructuur ( wegwerkzaamheden, onderhoud etc. Bron: Toerdata Noord

Tabel 14.8 Top 5 verbeterpunten dagtoeristen regio's in Friesland (2009) Friese Merengebied


1 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten
2 Niets

3 Promotie & informatievoorziening VVV
4 Milieu ( afval, hondenpoep )

5 Winkelen
Bron: Toerdata Noord

Tabel 14.9 Top 5 verbeterpunten dagtoeristen regio's in Friesland (2009) Friese IJsselmeergebied


1 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten
2 Niets

3 Milieu ( afval, hondenpoep )

4 Infrastructuur ( wegwerkzaamheden, onderhoud etc. )
5 Parkeren
Bron: Toerdata Noord
Verbeterpunten toerisme
142




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 14.10 Top 5 verbeterpunten dagtoeristen regio's in Friesland (2009) Zuidoost-Friesland


1 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten
2 Niets

3 Winkelen

4 Sfeer ( drukte / rust / cultuur gebouwen etc. )
5 Prijspeil ( te duur )

5 Wandelen & fietsen (infrastructuur)
Bron: Toerdata Noord

Tabel 14.11 Top 5 verbeterpunten dagtoeristen regio's in Friesland (2009) Overig Friesland


1 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten
2 Infrastructuur ( wegwerkzaamheden, onderhoud etc. )
3 Sfeer ( drukte / rust / cultuur gebouwen etc. )
4 Winkelen

5 Horeca
Bron: Toerdata Noord

Verbeterpunten toerisme
143




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


14.1.3 Drenthe

Tabel 14.12 Top 10 punten voor verbetering dagtoeristen provincie Drenthe (2009) %
1 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten 32%
2 Infrastructuur ( wegwerkzaamheden, onderhoud etc. ) 15%
3 Wandelen & fietsen (infrastructuur) 9%
4 Parkeren 8%
5 Winkelen 6%
6 Bewegwijzering 5%
6 Sfeer ( drukte / rust / cultuur gebouwen etc. ) 5%
6 Milieu ( afval, hondenpoep ) 5%
9 Promotie & informatievoorziening VVV 4%
10 Horeca 3%
10 Niets 3%
10 Prijspeil ( te duur ) 3% Bron: Toerdata Noord

Regio's in Drenthe

Tabel 14.13 Top 5 verbeterpunten dagtoeristen regio's in Drenthe (2009) Noord-Midden Drenthe


1 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten
2 Infrastructuur ( wegwerkzaamheden, onderhoud etc. )
3 Winkelen

4 Wandelen & fietsen (infrastructuur)

5 Milieu ( afval, hondenpoep )
Bron: Toerdata Noord

Tabel 14.14 Top 5 verbeterpunten dagtoeristen regio's in Drenthe (2009) Zuidwest-Drenthe


1 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten
2 Wandelen & fietsen (infrastructuur)

3 Parkeren

4 Infrastructuur ( wegwerkzaamheden, onderhoud etc. )
5 Sfeer ( drukte / rust / cultuur gebouwen etc. ) Bron: Toerdata Noord

Tabel 14.15 Top 5 verbeterpunten dagtoeristen regio's in Drenthe (2009) Zuidoost-Drenthe


1 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten
2 Infrastructuur ( wegwerkzaamheden, onderhoud etc. )
3 Parkeren

4 Sfeer ( drukte / rust / cultuur gebouwen etc. )
5 Promotie & informatievoorziening VVV

5 Milieu ( afval, hondenpoep )

5 Winkelen
Bron: Toerdata Noord

Verbeterpunten toerisme
144




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Algemeen conclusie verbeterpunten dagtoeristen

Op één regio na, staat als geclusterd verbeterpunt "voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten" op de eerste plaats. Daarnaast worden er veel opmerkingen geplaatst door dagtoeristen met betrekking tot de infrastructuur in Groningen en Drenthe. In Friesland staat er vaak "niets" in de lijst, wat (waarschijnlijk) inhoud dat er veel tevreden bezoekers zijn en dat er (dus) niets hoeft te worden veranderd.

Verbeterpunten toerisme
145




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


14.2 Suggestie verbeterpunten dagtoeristen mbt voorzieningen

In de vragenlijst van 2009 is de vraag opgenomen "aan welke soort attractie / slechtweervoorziening de toerist denkt als deze heeft aangegeven dat het slecht gesteld is met het aanbod van de voorzieningen in Noord-Nederland.

Tabel 14.16 Top 10 suggesties (slechtweer) voorzieningen dagtoeristen (2009) Groningen N
1 Attractieparken ( binnen en buitenactiviteiten ) 4
2 Slechtweervoorzieningen 4
3 Faciliteiten ( overdekt ) 3
4 Veerboot naar Duitsland 2
5 ( meer ) Winkels 2
6 Musea, activiteiten in het centrum 4
7 Bioscoop 1
8 Faciliteiten ( voor kinderen ) 1
9 Stads / dorpswandelingen 1 N totaal 22 Bron: Toerdata Noord

Tabel 14.17 Top 10 suggesties (slechtweer) voorzieningen dagtoeristen (2009) Friesland N
1 Faciliteiten ( overdekt ) 4
2 Attractie pretparken 4
3 ( meer ) Winkels 2
4 Kermis 2
5 Musea en evenementen 2
6 Zwembad 2
7 Bowlingbaan 1
8 Campingfaciliteiten 1
9 Dierentuin, pretpark 1
10 Evenementen, markt 1
11 Faciliteiten ( voor kinderen ) 1
12 Faciliteiten voor het gehele gezin 1
13 Markten, live- muziek 1
14 Winkelcentrum ( overdekt ) 1 N Totaal 24 Bron: Toerdata Noord

Verbeterpunten toerisme
146




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 14.18 Top 10 suggesties (slechtweer) voorzieningen dagtoeristen (2009) Drenthe N
1 Attractie pretparken 7
2 Musea en evenementen 2
3 Bioscoop 1
4 Faciliteiten ( overdekt ) 1
5 Horeca ( meer uitgaansgelegenheden ) 1
6 Koffiehuis 1
7 Kroeg, discotheken 1
8 Markten, live- muziek 1
9 Slechtweervoorzieningen 1
10 Strandfaciliteiten ( meer ) 1 N Totaal 17 Bron: Toerdata Noord

Verbeterpunten toerisme
147




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


14.3 Verbeterpunten verblijfstoeristen


14.2.1 Groningen

Tabel 14.19 Top 10 verbeterpunten verblijftoeristen provincie Groningen (2009) %
1 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten 46%
2 Wandelen & fietsen 10%
3 Infrastructuur / wegwerkzaamheden 7%
4 Bewegwijzering 6%
5 Winkels 5%
6 Sfeer ( drukte / rust / cultuur / gebouwen etc ) 4%
7 Openbaar vervoer 4%
8 Milieu ( afval & hondenpoep ) 3%
8 Parkeren 3%
8 Horeca & uitgaan 3% Bron: Toerdata Noord

Ook voor de categorie "verblijfstoeristen"geldt dat de verbeterpunten per regio, zoals die hieronder zijn aangegeven worden niet worden toegelicht in de tekst. De tabellen spreken voor zich.

Regio's in Groningen

Tabel 14.20 Top 5 verbeterpunten verblijftoeristen regio's in Groningen (2009) West-Groningen


1 Bewegwijzering

2 Flora & Fauna

3 Horeca & uitgaan

4 Infrastructuur / wegwerkzaamheden

5 Milieu ( afval & hondenpoep )
Bron: Toerdata Noord

Tabel 14.21 Top 5 verbeterpunten verblijftoeristen regio's in Groningen (2009) Groningen-Haren


1 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten
2 Parkeren

3 Infrastructuur / wegwerkzaamheden

4 Promotie & Informatievoorziening, VVV
5 Bewegwijzering

5 Winkels
Bron: Toerdata Noord
Verbeterpunten toerisme
148




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 14.22 Top 5 verbeterpunten verblijftoeristen regio's in Groningen (2009) Eemsmond


1 Bewegwijzering

2 Flora & Fauna

3 Horeca & uitgaan

4 Infrastructuur / wegwerkzaamheden

5 Milieu ( afval & hondenpoep )

5 Niets
Bron: Toerdata Noord

Tabel 14.23 Top 5 verbeterpunten verblijftoeristen regio's in Groningen (2009) Oost-Groningen


1 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten
2 Wandelen & fietsen

3 Winkels

4 Horeca & uitgaan

5 Infrastructuur / wegwerkzaamheden
Bron: Toerdata Noord

Verbeterpunten toerisme
149




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


14.2.2 Friesland

Tabel 14.24 Top 10 verbeterpunten verblijfstoeristen provincie Friesland (2009) %
1 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten 49%
2 Bewegwijzering 7%
3 Niets 7%
4 Promotie & Informatievoorziening, VVV 6%
5 Horeca & uitgaan 5%
5 Sfeer ( drukte / rust / cultuur / gebouwen etc ) 5%
7 Infrastructuur / wegwerkzaamheden 4%
7 Milieu ( afval & hondenpoep ) 4%
9 Flora & Fauna 3%
9 Winkels 3% Bron: Toerdata Noord

Regio's in Friesland

Tabel 14.25 Top 5 verbeterpunten verblijftoeristen regio's in Friesland (2009) Waddeneilanden


1 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten
2 Niets

3 Bewegwijzering

4 Prijspeil

5 Winkels
Bron: Toerdata Noord

Tabel 14.26 Top 5 verbeterpunten verblijftoeristen regio's in Friesland (2009) Friese Merengebied


1 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten
2 Sfeer ( drukte / rust / cultuur / gebouwen etc )
3 Flora & Fauna

4 Horeca & uitgaan

5 Infrastructuur / wegwerkzaamheden
Bron: Toerdata Noord

Tabel 14.27 Top 5 verbeterpunten verblijftoeristen regio's in Friesland (2009) Friese IJsselmeerkust


1 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten
2 Promotie & Informatievoorziening, VVV
3 Milieu ( afval & hondenpoep )

4 Bewegwijzering

5 Horeca & uitgaan

5 Infrastructuur / wegwerkzaamheden
Bron: Toerdata Noord
Verbeterpunten toerisme
150




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 14.28 Top 5 verbeterpunten verblijftoeristen regio's in Friesland (2009) Zuidoost-Friesland


1 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten
2 Horeca & uitgaan

3 Promotie & Informatievoorziening, VVV
4 Wandelen & fietsen

5 Bewegwijzering
Bron: Toerdata Noord

Tabel 14.29 Top 5 verbeterpunten verblijftoeristen regio's in Friesland (2009) Overig Friesland


1 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten
2 Bewegwijzering

3 Flora & Fauna

4 Infrastructuur / wegwerkzaamheden

5 Promotie & Informatievoorziening, VVV Bron: Toerdata Noord

Verbeterpunten toerisme
151




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


14.2.3 Drenthe

Tabel 14.30 Top 10 verbeterpunten verblijfstoeristen provincie Drenthe (2009) %
1 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten 33%
2 Wandelen & fietsen 12%
3 Openbaar vervoer 11%
4 Horeca & uitgaan 9%
5 Promotie & Informatievoorziening, VVV 7%
6 Niets 4%
6 Winkels 4%
7 Milieu ( afval & hondenpoep ) 3%
7 Bewegwijzering 3%
7 Infrastructuur / wegwerkzaamheden 3%
7 Parkeren 3%
7 Prijspeil 3%
7 Sfeer ( drukte / rust/ cultuur / attracties / faciliteiten ) 3% Bron: Toerdata Noord

Regio's in Drenthe

Tabel 14.31 Top 5 verbeterpunten verblijftoeristen regio's in Drenthe (2009) Noord-Midden Drenthe


1 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten
2 Openbaar vervoer

3 Horeca & uitgaan

4 Wandelen & fietsen

5 Niets

5 Sfeer ( drukte / rust / cultuur / gebouwen etc ) Bron: Toerdata Noord

Tabel 14.32 Top 5 verbeterpunten verblijftoeristen regio's in Drenthe (2009) Zuidwest-Drenthe


1 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten
2 Wandelen & fietsen

3 Promotie & Informatievoorziening, VVV
4 Horeca & uitgaan

5 Infrastructuur / wegwerkzaamheden

5 Openbaar vervoer

5 Winkels

5 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten Bron: Toerdata Noord
Verbeterpunten toerisme
152




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 14.33 Top 5 verbeterpunten verblijftoeristen regio's in Drenthe (2009) Zuidoost-Drenthe


1 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten
2 Promotie & Informatievoorziening, VVV
3 Horeca & uitgaan

4 Openbaar vervoer

5 Bewegwijzering
Bron: Toerdata Noord

Algemene conclusie verbeterpunten verblijfstoeristen

Net zoals bij de dagtoeristen staat ook hier "voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten" op de eerste plek wat betreft het meest genoemde (geclusterde) verbeterpunt. De verbeterpunten fluctueren echter bij de verblijfstoeristen meer per regio dan bij de dagtoeristen.

Verbeterpunten toerisme
153




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


14.4 Suggestie verbeterpunten verblijfstoeristen met betrekking tot voorzieningen

In de vragenlijst van 2009 is de vraag opgenomen "aan welke soort attractie / slechtweervoorziening de toerist denkt als deze heeft aangegeven dat het slecht gesteld is met de voorzieningen in Noord- Nederland.

Tabel 14.34 Suggesties (slechtweer) voorzieningen verblijftoeristen (2009) Groningen N
1 Attractie pretparken 11
2 Attractieparken ( binnen en buitenactiviteiten ) 6
3 Bewegwijzering 6
4 Parkeren 5
5 Slechtweervoorzieningen 5
6 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten 5
7 Infrastructuur / wegwerkzaamheden 4
8 Musea 4
9 Openbaar vervoer 3
10 Strandfaciliteiten 3
11 Zwembad 3
12 Wandelen & fietsen 3
13 Iets voor kinderen 2
14 Sfeer ( drukte / rust / cultuur / gebouwen etc ) 2
15 Speelparadijs voor kinderen 2
16 Winkels 2
17 Winkels ( overdekt winkelcentrum ) 2
18 Bowlen 1
19 Entertainment 1
20 Faciliteiten ( overdekt ) 1
21 Flora & Fauna 1
22 Horeca & winkels 1
23 Meer activiteiten 1
24 Meer toertochten 1
25 Overdekt zwembad / tennisbaan 1
26 Prijspeil 1
27 Promotie & Informatievoorziening, VVV 1
28 Zwembad 1 N Totaal 78 Bron: Toerdata Noord
Verbeterpunten toerisme
154




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 14.35 Suggesties (slechtweer) voorzieningen verblijftoeristen (2009) Friesland N
1 Slechtweervoorzieningen 11
2 Attractieparken ( binnen en buitenactiviteiten ) 6
3 Faciliteiten ( overdekt ) 6
4 Bewegwijzering 5
5 Horeca & winkels 5
6 Zwembad 5
7 Bioscoop 4
8 Musea 4
9 Promotie & Informatievoorziening, VVV 3
10 Winkels 3
11 Zwembad 3
12 Entertainment 3
13 Infrastructuur / wegwerkzaamheden 3
14 Milieu 2
15 Overdekte activiteiten 2
16 Personeel 2
17 Strandfaciliteiten 2
18 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten 2
19 Zwembad ( overdekt ) 1
20 Faciliteiten 1
21 Faciliteiten 1
22 Flora & Fauna 1
23 Musea, pretpark 1
24 Overdekte faciliteiten 1
25 Prijspeil 1
26 Sfeer ( drukte / rust / cultuur / gebouwen etc ) 1
27 Sfeer (drukte / rust / cultuur / gebouwen etc ) 1
28 Verblijfsaccomodatie 1
29 Wandelen & fietsen 1
30 Winkels 1 N Totaal 89 Bron: Toerdata Noord

Verbeterpunten toerisme
155




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 14.36 Suggesties (slechtweer) voorzieningen verblijftoeristen (2009)) Drenthe N
1 Bewegwijzering 13
2 Prijspeil 5
3 Winkels 5
4 Faciliteiten voor het gehele gezin 3
5 Overdekt zwembad / tennisbaan 2
6 Musea, pretpark 2
7 Musea 2
8 Zwembad 2
9 Slechtweervoorzieningen 2
10 Bowlen 1
11 Meer activiteiten 1
12 Parkeren 1
13 Speelparadijs voor kinderen 1
14 Faciliteiten 1
15 Overdekte activiteiten 1
16 Voorzieningen / activiteiten / attracties / faciliteiten 1 N Totaal 43 Bron: Toerdata Noord

Verbeterpunten toerisme
156




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Imago provincie

157




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


15. Imago provincie als toeristengebied

Aan de toerist is gevraagd "het imago" te omschrijven van de provincie waarin de toerist zijn vakantie / dagje uit doorbrengt. De vele aangedragen opties zijn geclusterd en zijn in de onderstaande tabellen gepresenteerd.

Aan de toerist (verblijf en dag) is de volgende vraag voorgelegd.

Wat is volgens u het imago van de provincie waarin u uw vakantie doorbrengt / dagtochtje onderneemt?

In het tabellenboek zijn ook de ongeclusterde imago- omschrijvingen opgenomen.


15.1 Dagtoeristen

Tabel 15.1 Imago van de provincie per provincie dagtoeristen (2009) Groningen % Rust, ruimte en natuur ( flora & fauna ) 47% Gezellig, vriendelijk, sfeervol 16% Stad / dorp, winkel / cultuur etc. 11% Overig 8% Water, strand, meren, plassen, zwemmen, watersport 6% Tevredenheid ( prima, goed, mooi etc ) 5% Stug, saai, vlak, kaal, te rustig, ver weg 4% Actief ( wandelen & fietsen ) 3% Veelzijdig en divers 1% Totaal 100% Bron: Toerdata Noord

Per provincie

Tabel 15.2 Imago van de provincie per provincie dagtoeristen (2009) Friesland % Rust, ruimte en natuur ( flora & fauna ) 45% Water, strand, meren, plassen, zwemmen, watersport 22% Gezellig, vriendelijk, sfeervol 12% Stad / dorp, winkel / cultuur etc. 11% Overig 5% Actief ( wandelen & fietsen ) 2% Stug, saai, vlak, kaal, te rustig, ver weg 1% Tevredenheid ( prima, goed, mooi etc ) 1% Veelzijdig en divers 1% Totaal 100% Bron: Toerdata Noord

Imago provincie
158




Consumentenonderzoek Toerisme 2009

Tabel 15.3 Imago van de provincie per provincie dagtoeristen (2009) Drenthe % Rust, ruimte en natuur ( flora & fauna ) 60% Gezellig, vriendelijk, sfeervol 18% Stad / dorp, winkel / cultuur etc. 6% Overig 5% Veelzijdig en divers 4% Actief ( wandelen & fietsen ) 3% Stug, saai, vlak, kaal, te rustig, ver weg 2% Water, strand, meren, plassen, zwemmen, watersport 1% Tevredenheid ( prima, goed, mooi etc ) 1% Totaal 100% Bron: Toerdata Noord

Dagtoeristen in Groningen, Friesland en Drenthe geven aan dat het imago van de provincie het best kan worden omschreven met de termen "rust, ruimte en natuur". Gezelligheid en vriendelijkheid bepalen ook voor een belangrijk deel de sfeer en daarmee het imago van de drie provincies. In Friesland speelt het volop aanwezige water, strand, meren, plassen, zwemmen en de watersport ook een belangrijk deel in het imago van de provincie.

Imago provincie
159




Consumentenonderzoek Toerisme 2009


15.2 Verblijfstoeristen

Tabel 15.4 Imago van de provincie per provincie verblijfstoeristen (2009) Groningen % Rust, Ruimte en natuur ( flora & fauna ) 62% Gezellig, vriendelijk en sfeervol 9% Overig 7% Stad / dorp, winkelen / cultuur etc 7% Water ( waterrijk, strand, meren, plassen, zwemmen, watersport ( zeilen, varen )) 6% Stug, saai, vlak, kaal, te rustig, ver weg 5% Tevredenheid ( prima, goed, mooi etc ) 2% Actief ( wandelen & fietsen ) 1% Veelzijdig en divers 1% Totaal 100% Bron: Toerdata Noord

Tabel 15.5 Imago van de provincie per provincie verblijfstoeristen (2009) Friesland % Rust, Ruimte en natuur ( flora & fauna ) 55% Water ( waterrijk, strand, meren, plassen, zwemmen, watersport ( zeilen, varen )) 21% Gezellig, vriendelijk en sfeervol 7% Stad / dorp, winkelen / cultuur etc 7% Tevredenheid ( prima, goed, mooi etc ) 3% Actief ( wandelen & fietsen ) 2% Overig 2% Veelzijdig en divers 2% Stug, saai, vlak, kaal, te rustig, ver weg 0% Totaal 100% Bron: Toerdata Noord

Tabel 15.6 Imago van de provincie per provincie verblijfstoeristen (2009) Drenthe % Rust, Ruimte en natuur ( flora & fauna ) 74% Gezellig, vriendelijk en sfeervol 11% Stad / dorp, winkelen / cultuur etc 4% Actief ( wandelen & fietsen ) 4% Overig 4% Veelzijdig en divers 1% Stug, saai, vlak, kaal, te rustig, ver weg 1% Tevredenheid ( prima, goed, mooi etc ) 1% Water ( waterrijk, strand, meren, plassen, zwemmen, watersport ( zeilen, varen )) 1% Totaal 100% Bron: Toerdata Noord

Ook de verblijftoeristen associëren het Noorden met rust, ruimte en natuur. Daarnaast heeft het Noorden een gezellig en sfeervol imago volgens de verblijfstoeristen. Logischerwijze wordt Friesland, naast de bovengenoemde zaken, ook geassocieerd met het alom aanwezige water.

Imago provincie
160






---- --




PARSEBERJOCHT

Nûmer: 135 HZ
Datum: 4 juny 2010

Noarden skoart goed, Fryslân populêr
Noardlike toerist siket rêst en ferdivedaasje

Noard-Nederlân skoart goed as toeristyske bestimming. It trijejierlikse Konsuminte-ûndersyk toerisme fan Toerdata Noord lit sjen dat de trije noardlike provinsjes goed wurdearre wurde by likegoed de dei- as de ferbliuwtoeristen. Fryslân skoart it heechst mei in 7,8 troch de ferbliuwtoeristen, Grinslân en Drinte skoare beide in 7,6. De deitoeristen jouwe Fryslân in 7,7 en Grinslân en Drinte beide in 7,4.

Deirekreanten en fakânsjegongers yn Fryslân komme benammen foar de rêst en ferdivedaasje nei de provinsje ta. De fytsmooglikheden en it wetter binne de grutte lûkers. De toeristen assosjearje Fryslân mei rest, romte en natoer, mar ek gesellich, sfearfol en freonlik binne eigenskippen dy't sy oan Fryslân taskriuwe. Natoer, lânskip en freonlikens krije de heechste wurdearring. De Waadeilannen skoare heger as de oare regio's yn Fryslân. De toeristen bliuwe ek tichteby har ferbliuwplak neffens fjouwer jier lyn. Ferbetterpunten binne de kwaliteit fan de foarsjennings, it oantal attraksjes en fasiliteiten en dúdlikere paadwizers.

Bestegings
Yn de ôfrûne fjouwer jier hat de deitoerist 3% mear útjûn. Yn 2009 joech er yn Fryslân trochinoar 39 euro út, wat minder as yn Grinslân (40 euro) en Drinte (45 euro). De ferbliuwtoeristen bestegen alle dagen 44 euro yn Fryslân, yn Grinslân en Drinte respektivelik 39 en 48 euro. Yn Fryslân is de trochsnee útjefte mei 3 euro omheechgien. By Grinslân binne de trochsnee útjeften gelyk bleaun, wylst toeristen yn Drinte 8 euro mear útjoegen.

Wa is de toerist?
It grutste part fan de toeristen yn Fryslân komt út it Noarden wei. De helte fan de deirekreanten komme út de provinsje sels, fan de ferbliuwtoeristen komt in kwart út Fryslân wei. Dêrfan geane aardich wat faker as ien kear op fakânsje yn Fryslân; 73% fan de deitoeristen giet faker in dei deropút yn Fryslân, 61% fan de ferbliuwtoeristen hat hjir faker fakânsje. Likernôch 60% fan de toeristen is twafertsjinner, rûchwei 40% is âlder as 50 jier.

Yn alle sektoaren jildt dat kwaliteit toeristen lûkt. Jannewietske de Vries: "Fryslân is hertlik en gastfrij en biedt kwaliteit. Ik tankje ús gasten út it binnen- en bûtenlân wei foar de hege wurdearring. Ynvestearje yn de kwaliteit fan ús toeristysk oanbod, dat moatte wy dwaan bliuwe."


---- --