Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Amsterdam, 4 juni 2010

Zorg en werkgelegenheid belangrijke onderwerpen in de buurt Eerste resultaten canvasacties PvdA per wijk bekend

Uit onderzoek van de PvdA blijkt dat mensen zorg en werkgelegenheid de belangrijkste taak vinden voor een volgend kabinet. Dat komt naar voren uit meer dan 5000 enquêtes die vrijwilligers van de PvdA in de afgelopen weken hebben afgenomen. Tot nu toe blijven juist deze twee thema's in de campagne onderbelicht. De PvdA pleit voor goede zorg dichtbij in de buurt. Zo wil zij in de komende periode 3000 extra wijkverpleegsters. Verder wordt de huisarts belangrijker; een aantal behandelingen die nu nog door ziekenhuizen worden gedaan, kunnen in de toekomst ook bij de huisarts plaatsvinden. De PvdA vreest voor een tweedeling in de zorg als de VVD het alleen voor het zeggen krijgt. De liberalen willen bijvoorbeeld het eigen risico ook opleggen aan chronisch zieken.

Daarnaast blijkt uit cijfers van het CPB dat in de plannen van de PvdA aan het einde van de nieuwe kabinetsperiode 50.000 banen meer bestaan dan bij de VVD. Mede dankzij het afgelopen kabinet, waarvan de PvdA deel uitmaakte, is de werkgelegenheid in Nederland na Luxemburg de laagste van Europa.

De Partij van de Arbeid werkt verder aan mooie wijken met veilige straten en betaalbare huizen. Bewoners weten dat te waarderen. Tijdens de gesprekken aan de deur blijkt dat veel mensen de meeste waarde hechten aan een rustige buurt. Overlast noemen zij dan ook het grootste minpunt. Verder oordelen de ondervraagden vaker positief dan negatief over Nederland. Opvallend is dat integratie en woningmarkt zelden als thema wordt genoemd. Wel vinden veel mensen de sociale cohesie in een buurt belangrijk.

Veel PvdA-afdelingen zijn sinds vorig jaar actief met het canvassen-nieuwe stijl. Hierbij gaan vrijwilligers van deur tot deur om te horen wat er leeft in een buurt. Tijdens deze 'luistercampagne' zijn niet de politici aan het woord, maar de bewoners. Zij kunnen via een enquête onder meer aangeven hoe het gaat met Nederland, wat de belangrijkste taak is van de nieuwe regering en wat er verbeterd kan worden aan hun eigen buurt.

De uitkomsten van de enquêtes zijn nu per buurt terug te vinden op www.pvda.nl/mijnbuurt.

Ook dit weekend voert de PvdA weer vele gesprekken in het land. Op www.pvda.nl/agenda vindt u overzicht van de canvasacties.




Partij van de Arbeid