Ingezonden persbericht


Nederlandse opvarenden Gaza-vloot vertellen hun verhaal

Anne de Jong en Amin Abou Rashed, de twee Nederlandse opvarenden op de Gaza-vloot die maandagochtend vroeg door Israëlische soldaten met dodelijk geweld werd onderschept, zullen vrijdagochtend 10:00 uur in Nieuwspoort hun verhaal vertellen. Dezelfde middag, vanaf 16:30 uur, zullen zij aanwezig zijn bij een protest op het Buitenhof, tegenover de Israëlische ambassade en het centrum van politiek Den Haag.

Anne en Amin maakten deel uit van de Gaza Freedom Flotilla, het hulpconvooi voor Gaza, dat lijdt onder een wurgende Israëlische blokkade. Zij waren getuige van de aanval van Israëlische commando's op de Mavi Marmara, waarbij ten minste negen vredesactivisten werden vermoord. Zelf ondervonden ze aan den lijve het geweld waarmee het Israëlische leger de vredesvloot onderschepte. Anne werd daarbij getroffen door meerdere rubberkogels. Donderdagochtend kwamen Anne en Amin aan op Schiphol, na drie dagen vast te hebben gezeten in een Israëlische cel.

Tijdens de persconferentie zullen Anne en Amin ingaan op de gebeurtenissen voorafgaand aan, tijdens, en na afloop van de aanval op het hulpconvooi. Ook zullen ze samen met Annes advocaat mr. Liesbeth Zegveld en vertegenwoordigers van de Palestina-beweging in Nederland toelichting geven op de vervolgstappen die zij nu van plan zijn om te nemen.

Na afloop van de persconferentie zullen Anne en Amin samen met hun sympathisanten in Nederland hun stem laten horen op het Buitenhof in Den Haag. Dit protest is zowel gericht tegen de daar gevestigde Israëlische ambassade, als tegen de Nederlandse regering. Anne en Amin verwerpen met kracht de opstelling van minister van Buitenlandse Zaken Maxine Verhagen, die onder andere suggereerde dat Israël zelf het onderzoek naar de gebeurtenissen op de Gaza-vloot zou kunnen uitvoeren. De eisen van de actie, die uitgaat van het Nederlands Palestina Komitee (NPK) zijn:


* Onmiddellijke opheffing van de blokkade van Gaza


* Vrijgeven van de schepen en hulpgoederen van de Gaza Freedom Flotilla, en volledig vrije doortocht naar Gaza van deze schepen en de Rachel Corrie, het schip met hulpgoederen dat nog onderweg is


* Een werkelijk onafhankelijk onderzoek naar de Israëlische aanval op het hulpconvooi


* Een expliciete veroordeling van de Israëlische acties door de Nederlandse regering


---