Gemeente Rotterdam

Opening Dutch Environmental Film Festival in
Lantaren/Venster

Nieuwe Rotterdamse wethouder van Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte opent vrijdag 4 juni de Rotterdamse editie van het festival

Wethouder Alexandra van Huffelen opent op vrijdag 4 juni om 19.30 in bioscoop Lantaren/Venster de Rotterdamse editie van het Dutch Environmental Film Festival 2010.
De wethouder geeft op symbolische wijze de kick-off van de avond. In Lantaren/Venster worden acht films vertoond waarvan een aantal gevolgd worden door Q&A's met de makers en experts. De opbrengsten van het festival gaan voor 100% naar het verduurzamen van de bioscoop. Wethouder van Huffelen is blij met dit initiatief en hoopt op veel bezoekers: "Dit filmfestival maakt op inspirerende wijze duidelijk hoe een ieder van ons kan bijdragen aan een duurzamere wereld. Gewoon door ons meer bewust te zijn van de effecten van ons gedrag op het milieu. Sinds Al Gore weten we dat één film ervoor kan zorgen dat thema's als klimaat en duurzaamheid gewone onderwerpen zijn aan de keukentafel. Bovendien past het festival uitstekend bij de Rotterdamse ambities: minder CO2 uitstoot, een beter klimaat en een duurzame economie. Ik verwacht dat het mensen inspireert om ook aan de slag te gaan."
Openingsfilm
De openingsfilm om 19.30 uur betreft de exclusieve voorpremière van de documentaire Bag it. De film gaat over een man die op een dag besluit geen plastic tassen meer te gebruiken. Deze stap heeft voor hem uiteindelijk grote gevolgen en hij neemt de kijker op vermakelijke wijze mee in een nadere beschouwing op onze wegwerpmaatschappij, gemakzucht en overconsumptie. Bag it stipt daarmee een belangrijk punt aan, maar doet dit op een luchtige toon, zodat de kijker geïnspireerd de zaal verlaat. Na de film staat de hoofdpersoon het publiek te woord tijdens een Q&A.
Andere hoogtepunten van de avond:

- Q&A met Laurens de Groot - het enige Nederlandse bemanningslid van het populaire tvprogramma Whale Wars. Hij geeft een toelichting na de film End of the Line.
- Europese première van Dive! met aansluitend een Q&A met maker Timmy Vatterott.
- Nederlandse première van de eco-thriller The Burning Season, met aansluitend Q&A.
- Live optreden van de Deense electro hiphop-sensatie Lucy Love
- DJ-sets van de Tape Lounge (Martin Roedolf), Strangefruit en Lowriders.
- Foyer programma met talloze organisaties die praktische tips & tricks geven voor een duurzame lifestyle.
Een beter klimaat voor mens, milieu en economie. Dat is de uitdaging voor initiatiefnemers Havenbedrijf Rotterdam NV, gemeente Rotterdam, Deltalinqs en DCMR Milieudienst Rijnmond. Het Rotterdam Climate Initiative biedt een platform waar overheid, organisaties, bedrijven en inwoners samenwerken aan halvering van CO2-uitstoot, voorbereiding op klimaatverandering en versterking van de economie in de Rotterdamse regio. In Amsterdam staat op 3 en 5 juni bioscoop Studio/K in het teken van het Dutch Environmental Film Festival. Het gehele programma van het Dutch Environmental Film Festival is te vinden op www.strawberryearth.com/deff. Strawberry Earth
Strawberry Earth is een platform voor creatieve mensen over de hele wereld die willen bijdragen aan een duurzame aarde. Met haar events laat Strawberry Earth zien dat een duurzame lifestyle niet ten koste hoeft te gaan van fun en comfort. In 2009 organiseerde Strawberry Earth voor het eerst het Dutch Environmental Film Festival. Een filmfestival met uiteenlopende films over duurzaamheid en alle highlights op een rijtje. De eerste editie van het Dutch Environmental Film Festival was volgens zowel bezoekers en de media een doorslaand succes. Rotterdam Climate Initiative
Rotterdam Climate Initiative (RCI) richt zich op 50% CO2-reductie, 100% klimaatbestendigheid in 2025 en versterking van de Rotterdamse economie. Het is een initiatief van de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam N.V., DCMR Milieudienst Rijnmond en Deltalinqs. RCI heeft vanaf het begin alle films, van An Inconvenient Truth tot Eleventh Hour en The Age of Stupid, gevolgd en gepromoot omdat de films bijdragen aan meer kennis en bewustzijn.

Noot voor redacties