Ingezonden persbericht


Hilversum, 1 juni

Pilot nieuwsprogramma PowNed vanaf vrijdag 4 juni live via Nederland3.nl en PowNed.nl

De eerste proefuitzending van het nieuwsprogramma van de nieuwe publieke omroep PowNed is vrijdag 4 juni live te volgen via de websites van Nederland 3 en PowNed. Op maandag 7 en dinsdag 8 volgen nog twee uitzendingen met extra aandacht voor de verkiezingen. Tijdstip van uitzenden is 22.45 uur (gelijk aan het beoogde uitzendmoment in september).

Vanaf september 2010 komt PowNed met een dagelijks nieuwsprogramma op Nederland 3. Iedere maandag tot en met donderdag van 22.45 tot 23.00 uur en op vrijdag zelfs een half uur. Op geheel eigen wijze zal Powned verslag doen van het nieuws van die dag. De nadruk ligt op binnenlands nieuws, politiek, media, sport, entertainment en internet.

Zoals gebruikelijk in omroepland gaan hieraan altijd een aantal proefuitzendingen aan vooraf. Deze zogenaamde pilots bleven tot nu toe altijd binnenskamers, maar PowNed heeft samen met Nederland 3 besloten iedereen te laten meekijken met haar eerste voorzichtige stapjes in het omroepbestel. Op internet welteverstaan, daar waar PowNed ooit werd geboren.

PowNed-directeur Dominique Weesie: "Waarom altijd zo geheimzinnig doen? Laat de mensen maar meekijken, wij hebben niets te verbergen, maar nog wel een hoop te leren. Met de suggesties en ongetwijfeld ook ongezouten kritiek van de kijker kunnen wij vervolgens aan de slag om ervoor te zorgen dat we er op 6 september staan."

Het idee voor het rechtstreeks uitzenden van een aantal proefuitzendingen is een gezamenlijk idee van Weesie en Roek Lips, netmanager van Nederland 3. Lips: "Het is een bijzonder experiment om drie proefuitzendingen via internet te gaan aanbieden, aangezien PowNed pas vanaf september officieel mag gaan uitzenden. Het rechtstreeks uitzenden via internet past niet alleen bij PowNed, maar tevens bij Nederland 3, dat zich richt op een jongere doelgroep voor wie internet geen geheimen meer heeft. PowNed heeft nu de primeur, maar in de toekomst willen wij als NPO veel meer gebruik gaan maken van internet als proeftuin."

Zowel Lips als Weesie benadrukken dat de proefuitzendingen van PowNed Nieuws dan ook echt met die bril op moeten worden bekeken. Weesie: "De vormgeving zal nog minimaal zijn. Een decor ontbreekt bijvoorbeeld, evenals een aantal verslaggevers waarmee we weliswaar in gesprek zijn, maar nog geen overeenkomst hebben gesloten. Dat neemt echter niet weg dat we de kijkers alvast een idee willen geven wat zij straks in september van ons kunnen verwachten."

Kijkers die uitgebreid hun mening willen geven over de proefuitzendingen kunnen dit ook doen via het recensentenpanel van Nederland 3. Opgeven kan via Nederland3.nl.