Gemeente Delft

Juni start bouw spoortunnel

In de maand juni start op diverse locaties de feitelijke bouw van de spoortunnel. Een belangrijk moment voor het project. Na maanden van voorbereidende werkzaamheden gaat het bouwen nu echt beginnen. "Na twee jaar voorbereidingen wordt het bouwen nu echt zichtbaar. We zijn deze week in het midden van het projectgebied gestart. Komend weekeind gaan we damwanden inbrengen in het zuidelijk deel van het gebied en in de vroege zomer komt het noordelijke deel aan bod. Het is zichtbaar, en het zal snel gaan", zegt projectdirecteur Remco Hoeboer.

Deze week is in het stationsgebied het graven van de diepwanden gestart ter hoogte van de voormalige Van Leeuwenhoeksingel.

De geleidewanden zijn al eerder aangebracht. Tussen deze geleidewanden wordt met diepwandmachines een sleuf gegraven. De sleuf wordt gevuld met bentoniet (om te voorkomen dat de sleuf instort). Op de plek van de voormalige Houttuinen, worden momenteel geleidewanden aangebracht.

Het komend weekend van 4, 5 en 6 juni maakt Spoorzone Delft gebruik van het treinvrije weekend om de damwanden in te brengen, vanaf Prysmian tot voorbij de Abtswoudseweg. Deze rij damwanden liggen het dichtst tegen het spoor aan, waardoor de werkzaamheden niet kunnen worden uitgevoerd als de treinen rijden. Er wordt tussen vrijdagavond 23.00 uur en maandagochtend 6.00 uur continue doorgewerkt. De werkzaamheden geven ernstige geluidsoverlast. Het Abtswoudsetunneltje wordt tijdens dit weekend afgesloten. Fietsers kunnen via de Prinses Irenetunnel en de Hooikade de wijk bereiken.

In de Phoenixstraat zijn groene paaltjes geplaatst waar de middelste diepwand gaat komen. Hier vinden sinds deze week proefboringen plaats. Na het proefboren komen hier ook geleidewanden.