Ingezonden persbericht


25 mei 2010

Mijn nier voor een nieuw leven

Anonieme donatie aan een onbekende

Riet Brusselaars

Mijn nier voor een nieuw leven

Riet Brusselaars
Uitgeverij Inmerc
Prijs: ¤ 16,95
Verschijningsdatum:
4 juni 2010

Orgaandonatie is in Nederland al jaren een hot item. Ons donorstelsel is te vrijblijvend, waardoor het orgaantekort nijpend is (en blijft) en er jaarlijks te veel mensen onnodig sterven. Riet Brusselaars besloot er naar aanleiding van de Grote Donorshow van BNN in 2007 iets aan te doen. Gewoon, omdat het kon, en omdat ze het wilde. In Mijn nier voor een nieuw leven vertelt zij haar bijzondere verhaal.

Riet is een vrouw die graag anderen helpt. Maar dat is natuurlijk niet de enige reden om een nier af te willen staan. Riet is zelf blind geboren en heeft veel gezondheidsproblemen, waardoor ze vaak weinig energie heeft. Daardoor kan ze zich voorstellen hoe een nierpatiënt zich moet voelen. Daarbij had ze in haar jeugd ook een vriendin met een nierziekte. De dagelijkse dialyse en het 'gedoe' met eten en drinken zijn haar altijd bijgebleven.

Toen Riet in 2007 naar de Grote Donorshow van BNN zat te kijken, vielen voor haar de puzzelstukjes op hun plek. Ze wilde een nier doneren, desnoods anoniem. Ze kwam via de Nierstichting terecht bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Na uitgebreide voorlichting, lichamelijke onderzoeken en een psychologisch onderzoek naar haar motivatie stond zij anoniem en zonder voorwaarden een nier af aan een voor haar volslagen onbekende.

Haar twijfels en angsten, maar ook de hoop en vreugde rondom deze samaritaanse daad beschrijft Riet Brusselaars op nuchtere en boeiende wijze in dit boek.

Voor meer informatie, interviews, beeldmateriaal en recensie-exemplaren kunt u contact opnemen met Kosmos Uitgevers;

Maaike Maaswinkel
Afdeling Marketing




Ingezonden persbericht