Ingezonden persbericht


Persbericht

'Zuidoost-Europa: Een Culturele Reis' komt naar Amsterdam

Brussel, 31 mei 2010.

Van 4 tot 6 juni komen enkele van de meest gerenommeerde artiesten uit Zuidoost- Europa naar Amsterdam voor een spectaculair driedaags cultureel festival.

"Zuidoost-Europa: Een Culturele Reis" wordt georganiseerd door het directoraat-generaal Uitbreiding van de Europese Commissie. Het biedt het Nederlandse publiek de kans om de cultuur van de regio te ondergaan middels een programma met live-muziek, literatuur en film.

Irmin van der Meijden, voorzitter van de culturele stichting Balkan Buro, verwelkomt met open armen dit initiatief om aandacht te vragen voor de cultuur van de landen in Zuidoost-Europa: 'Binnen Europa biedt deze regio een uniek en divers cultureel alternatief, waarvan nog veel voor het grote publiek onbekend is'. In Amsterdam zullen enkele van de best bewaarde geheimen hun werk presenteren. Een paar hoogtepunten:

Het festival valt meteen met de deur in huis, op vrijdagavond 4 juni, waar de beroemde 10-koppige zigeunerbrassband King Naat Veliov & the Original Kočani Orkestar (Voormalige Joegoslavische Republiek Macedoni) zal optreden in Café Pakhuis Wilhelmina. Zaterdag 5 juni kan het publiek in Filmtheater Kriterion genieten van prachtige films uit Zuidoost-Europa, waar Albanese filmregisseur Gjerj Xhuvani aanwezig zal zijn voor vragen van het publiek. Muziekliefhebbers kunnen die avond hun hart ophalen in Schijnheilig, waar Blazin Quartet en Rambo Amadeus (Montenegro) een avond vol Balkan jazz en funk ten gehore brengen.

Zondag 6 juni is een dag van cultuur en gastronomie. In een literaire matinee in de Brakke Grond zullen drie gerenommeerde schrijvers uit Zuidoost Europa hun werk presenteren en discussiëren over de rol van literatuur in het Zuidoosten van Europa. Daarna kan het aanwezige publiek aanschuiven bij de Balkan Barbecue, waar chef-kok Nikola MilovanoviIJ (Servië) een groot Servisch buffet zal klaarmaken. Na afloop vertonen we de prijswinnende film Crossing the bridge van regisseur Fatih Akin (2005, Turkije), over de underground muziekscène in Istanbul.

Na dit driedaags evenement in Amsterdam gaat de reis door naar Gent, België (van 23 tot 25 juni) om daarna in Antwerpen te eindigen.

Voor meer informatie: http://www.southeast-europe.eu/cultural-journey

Data 2010

Zuidoost-Europa: Een Culturele Reis - België en Nederland
1 - 3 juni Rotterdam
4 - 6 juni Amsterdam
23 - 25 juni Gent
25 - 27 juni Antwerpen

Tentoonstelling:

Klaar voor nieuwe ontdekkingen?
Ontdek de buitengewone schoonheid van de westelijke Balkan en Turkije. De tentoonstelling 'Natuurwonderen Zuidoost-Europa' is van 01.06. tot 14.06. op het Beursplein in Amsterdam te zien. De tentoonstelling wordt gepresenteerd door het directoraat-generaal Uitbreiding van de Europese Commissie. Het toont beelden uit Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Montenegro, Servië, Kosovo* en Turkije. Voor achtergrondinformatie over de EU-uitbreiding gaat u naar:

http://ec.europa.eu/enlargement


* overeenkomstig resolutie 1244/1999
van de VN-Veiligheidsraad