Socialistische Partij

SP wil duidelijkheid over capaciteit politie


04-06-2010 * De SP wil van de gemeente weten hoeveel aangiftes er bij de Amsterdamse politie op de plank blijven liggen. Uit recent onderzoek blijkt dat dit landelijk om 70 procent gaat. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Het is zorgelijk dat er zo weinig gebeurt met aangiftes. Voor slachtoffers is het onbegrijpelijk dat er niets met hun zaak gebeurt en daders niet worden gepakt. Zo daalt de aangiftebereidheid steeds sneller."
Laurens Ivens
Uit landelijk onderzoek van de politie blijkt dat met veel aangiftes niets gedaan wordt omdat er te weinig rechercheurs zijn. Bij 70 procent van alle aangiftes wordt geen nader onderzoek verricht. Bij een deel is daar geen aanleiding voor, maar er blijft ook veel liggen omdat er onvoldoende politiecapaciteit is. De SP wil graag weten of dit landelijke beeld ook geldt voor Amsterdam en heeft hierover opheldering gevraagd aan burgemeester Asscher. De dalende aangiftebereidheid is al lang een zorg van de gemeente. Ivens: "Als er niets wordt gedaan met aangiftes is het ook niet vreemd dat mensen niet de moeite nemen om aangifte te doen. Deze tendens moeten we keren."

De SP maakt zich al langer zorgen over de capaciteit bij de politie. In Amsterdam worden onvoldoende agenten opgeleid door een opleidingsstop. Tegelijkertijd geven veel agenten aan te willen stoppen. Dit gaat in de toekomst leiden tot een nog groter capaciteitstekort bij de politie. Volgens de SP moeten er snel weer flinke aantallen agenten worden opgeleid en moeten agenten beter betrokken worden bij hun werk zodat ze langer bij het korps blijven.