Gemeente Dordrecht

Dordrecht verlengt proef met gratis openbaar vervoer

Dordtenaren van 65 jaar en ouder kunnen ook het komende half jaar gratis gebruik maken van alle buslijnen in Dordrecht. De gemeente heeft besloten de proef met gratis openbaar vervoer voor 65-plussers te verlengen tot en met 31 december 2010. In het najaar volgt een evaluatie van de resultaten. Aan de hand van die evaluatie besluit de gemeenteraad of het openbaar vervoer voor 65-plussers vanaf 1 januari gratis blijft.

De proef met gratis openbaar vervoer loopt vanaf 1 juli 2009. De proef houdt in dat 65-plussers binnen Dordrecht gratis met de bus kunnen reizen op werkdagen vanaf 9.00 en in het weekeinde de hele dag. Daarnaast is er op koopavond, zaterdag en zondag gratis busvervoer vanaf de parkeerterreinen Energiehuis en Weeskinderendijk naar de binnenstad.

Bij een eerste evaluatie na een half jaar constateerde de gemeente dat ouderen tot 80 jaar veel gebruik maakten van het gratis openbaar vervoer, vooral om te winkelen. Omdat er vooraf geen duidelijke doelen waren vastgesteld, kon de gemeente ook geen heldere conclusies trekken in hoeverre de proef geslaagd is. De evaluatie in het najaar moet daarvoor duidelijker gegevens aanleveren. Indien het project een succes blijkt, wil het college het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers doorzetten.

65-plussers die nu al e en gemakspas hebben, krijgen van de gemeente een brief waarin wordt gemeld dat de gemakspas een half jaar langer geldig blijft. Zij hoeven dus niets te doen. Diegenen die het komend half jaar 65 worden, krijgen van de gemeente een aanvraagformulier toegezonden, zodat ook zij zo snel mogelijk gebruik kunnen maken van het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers.

Datum 4 juni 2010
Redactie Mark Benjamin
Servicecentrum Drechtsteden
afdeling Communicatie




Gemeente Dordrecht