Gemeente Rotterdam

4 juni

Geen extra investeringen in Watt

College trekt consequenties uit ontbreken financiële garanties

De eigenaren van het pand van poppodium Watt hebben geen geld om het pand te verbouwen. Die verbouwing is nodig omdat het pand niet aan de geluidsnormen voldoet om te worden geëxploiteerd als poppodium. De problemen bij Watt zijn daarmee onoplosbaar geworden.

Extra investeringen onverantwoord

Poppodium Watt kampt met een aantal samenhangende problemen. Het pand is onvoldoende geluidwerend. Watt veroorzaakt hierdoor geluidsoverlast voor omwonenden wanneer op het voor pop- en dancemuziek gewenste niveau geluid wordt geproduceerd. De eigenaar van het pand krijgt het geld voor de verbouwing echter niet bij elkaar en is er niet in geslaagd om de nodige bankgarantie te overleggen.

Naast de geluidsoverlast kampt Watt met een exploitatietekort. Om dat te verhelpen zou een extra financiële injectie vanuit de gemeente nodig zijn geweest. Nu het pand niet voor de functie van poppodium geschikt gemaakt kan worden, is een extra investering niet meer aan de orde.

Toekomst

Nu de verbouwing van de baan is, is de kans groot dat Watt als poppodium zal moeten sluiten. Het college wil dat het geld dat voor de komende jaren voor programmering in Watt was gereserveerd, bestemd blijft voor de popsector. De gemeente gaat zich met partijen in de stad inzetten voor een oplossing die past bij de ontwikkelingen in de popsector. Wethouder Antoinette Laan: "Ik vind het voor alle popliefhebbers én de medewerkers van Watt jammer dat het niet is gelukt. Maar dit geeft ons tegelijkertijd wel de gelegenheid om opnieuw te beginnen en samen met de raad en partners te bekijken wat een bloeiende popcultuur in Rotterdam nodig heeft".

Subsidie

Watt ging in september 2008 van start als duurzame nachtclub en opvolger van het vroegere Nighttown. Kort na de opening kwamen Watt en poppodium Waterfront in de financiële problemen. Watt en Waterfront besloten te fuseren. De gemeente liet de Stichting CAR de exploitatie overnemen van de toenmalige partijen. De gemeente nam Watt/Waterfront op in het Cultuurplan met een jaarlijkse subsidie van 1,2 miljoen euro. In het eerste jaar sloot Watt af met een negatief bedrijfsresultaat.



Gemeente Rotterdam