Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Juni 2010

Boerenkans helpt boeren en tuinders kansen zoeken

Jaarlijks overwegen steeds meer agrariërs of ze hun land- of tuinbouwbedrijf willen voortzetten. Voor deze boeren en tuinders is er het project Boerenkans. Via het Loket Boerenkans krijgen agrariërs steun bij lastige beslissingen over de toekomst van hun bedrijf, of advies over de mogelijkheden om iets anders te gaan doen. Het Loket Boerenkans is per 1 juni te bereiken via 0321- 388815 (werkdagen 9-17u), loket@boerenkans.nl en www.boerenkans.nl.

In Boerenkans ligt de nadruk op het begrip 'kans'. Het Loket Boerenkans wil agrariërs wijzen op de mogelijkheid van een tweede carrière, binnen of buiten de agrarische sector. Er zijn voorbeelden genoeg van boeren en tuinders die een succesvolle nieuwe onderneming zijn gestart of die positief terugkijken op een switch naar een ander beroep. Uiteraard is er ook oog voor de emotionele kant van bedrijfsbeëindiging en de moeilijkheden voor de individuele agrariër en zijn of haar gezin.

Erfbetreders
Doelgroep van Boerenkans zijn niet alleen de agrariërs zelf, maar ook de zogenaamde erfbetreders. Familieleden, veeartsen, bedrijfsverzorgers, accountants, zij signaleren vaak eerder dan de agrariër zelf dat het niet goed gaat op een bedrijf, maar weten niet altijd waar ze met die signalen naar toe moeten. Deze erfbetreders kunnen zelf contact opnemen met Boerenkans, of agrariërs er naar doorverwijzen.

Boerenkans beschikt over een uitgebreid netwerk van adviseurs en hulpverleners op allerlei gebied. Dat kan over verbreding gaan (adviseurs zorglandbouw, recreatie), specialisatie (teelttechnische of bedrijfseconomische adviseurs), een nieuwe carrière (CWI, Kamer van Koophandel). Ook is er nauw contact met hulpverlening van emotionele of psychische aard. De ZOB en de Telefonische Hulpdienst voor Agrariërs vormen daarin een eerste lijn.

Boerenkans wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en uitgevoerd door de partners die samen ook het Netwerk Platteland vormen, onder leiding van Aequator Groen & Ruimte. Boerenkans is het vervolg van het project KANS!